Linkuri accesibilitate

Criza occidentală din sînul crizei estice (I)




Pericolul e imediat și cere soluții rapide. Republica Moldova e parte a planului general de subordonare estică declanșat de Vladimir Putin. Nu e de crezut că dominoul va continua după rețeta Crimeea.

Transnistria are date diferite: e dezlipită de Rusia și e demult controlată de adversar. Putin nu se va opri dar va folosi alte mijloace. De fapt, operațiunea a și început. Manevra aleasă se numește în terminologia propagandistică sovietică „provocare”.

Inițiativa lansată de Tiraspol pe tema „am vrea și noi în Rusia, dacă se poate” nu e altceva decît un mod de a urca tensiunea și o formulă menită să țină în priză tema. Nimic mai mult dar suficient pentru a împiedica orice relaxare sau iluzie la Chișinău, București și Bruxelles. Însă, chiar dacă acțiunile directe nu sînt iminente, problema rămîne.Iar problema e revenirea politicii occidentale la realitate.

A venit momentul pentru așa ceva și au apărut, chiar, semne că liderii politici occidentali încep să înțeleagă un lucru: că au lucrat mult timp cu mijloace greșite și că au ignorat sau au uitat adevărata față a Rusiei. Cel mai important și periculos rezultat al acestei inadecvări e lipsa de front sau de fortificații. Mai clar, ofenisva lui Putin a găsit toată zona de la granița de est a Uniunii Europene nepregătită și neprotejată. De la Chișinău la Tbilisi, nimeni nu poate conta pe garanții occidentale. Nici UE, nici NATO nu și-au pus în joc puterea pentru statele estice din afara UE care doresc integrarea în Europa.

În plus, faimosul Memorandum de la Budapesta care acorda Ucrainei garanții, sub semnătură americană, britanică și rusă, a devenit odată cu anexarea Crimeei, o bucată de hîrtie. Toate aceste goluri de poziție și angajament sînt rezultatul unei viziuni clădite în ani lungi de infiltrare a lipsei de realism în gîndirea politică și capacitatea de decizie occidentale. Pare imposibil dar afăm încă o dată că lucruile stau exact așa și că așa și nu altfel se face istoria.

Într-adevăr, istoria nu e egală cu suma războaielor. Ideile și ideologiile infiltrate pe termen lung sînt la fel de importante și eficiente. Sistemele politice occidentale au ajuns în pragul crizei estice a anului 2013-2014 împovărate de tentația de a consuma (propria) ideologie și blocate politic de cîteva teorii eronate.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG