Linkuri accesibilitate

„Ce ştie Băsescu despre intenţiile ruşilor?” (România liberă)


Premierul Iurie Leanca a reușit „un galop diplomatic im­presionant, mergând la Wa­shington, New York și Dublin” („22”).



Președintele român Traian Băsescu spunea miercuri la Iași că securitatea Republicii Moldova poate fi în pericol din cauza ambițiilor rusești în fostul spațiu sovietic, demonstrate după Georgia în 2008 în Ucraina zilele acestea. O selecție de comentarii ale presei românești pe această temă:

„Ce ştie Băsescu despre intenţiile ruşilor?” - se intreaba Cristian Campeanu in România libera. El comenteaza intalnirea de urgenta de la Iasi, de ieri, dintre presedintele Traian Basescu si omologul sau Nicolae Timofti. Presupunerea este ca Basescu ar detine „informatii specifice” despre „eventuale provocări sau acţiuni în zonele sensibile unde agenţii Rusiei pot acţiona pentru a destabiliza Moldova”. Ar fi vorba despre Transnistria şi Găgăuzia, dar și despre Bălţi şi Taraclia, unde s-a votat masiv pentru comuniştii lui Voronin şi unde autorităţile locale s-au revoltat împotriva guvernului după parafarea acordurilor de asociere la Uniunea Europeană.

Valentin Naumescu arata intr-un text publicat de contributors.ro de ce nu poate fi invocat precedentul Ciprului in cazul intentiei Moldovei de a adera la Uniunea Europeana. Ciprul avea o problema teritoriala cu Turcia, dar, spre deosebire de Federația Rusa, Turcia este un stat membru NATO. Asa ca sansele de aderare ale Moldovei ar fi totusi mici. Naumescu repeta insa ceea ce a mai scris si alta data: Rusia nu va anexa Transnistria, pentru ca asta ar arunca Moldova „direct în braţele NATO şi ale Uniunii Europene”. O va lasa intre granitele Moldovei, dar îi va încuraja atitudinea de nesupunere. Isi va va menţine acolo trupele si ”o va instrumentaliza politic împotriva aderării la Uniunea Europeană sau la NATO”.

In revista 22 Octavian Milewski afirma insa ca Moldova este sub amenintare iminenta. Chiar daca premierul Iurie Leanca a reusit „un galop diplomatic im­presionant, mergând la Wa­shington, New York și Dublin”, Moldova „nu a simțit (inca) adevăratele efecte ale proiectului antieuropean al Moscovei”. Scenariul de presupus ar fi acelasi: „discursul victimizării con­fraților ruși”. Moscova s-ar putea folosi de masura luata de Kiev, care a interzis accesul in Ucraina al rusilor din Transnistria (persoane cu varste cuprinse intre 17 si 65 de ani) de teama unor pro­vocări în regiunea Odessa și Vinniția din par­tea militarilor ruși deghizați în civil.

In Crimeea, româno-moldovenii sunt linistiti si chiar multumiti - rezulta din interviul consemnat de Adevarul cu liderul asociatiei lor de la Simferopol, Nicolae Untila. In opinia acestuia, „nu trebuia intervenit cu forţa la Kiev”. „Lasă-i să răcnească, dacă asta vor. Tineretul trebuia să fie lăsat să stea acolo şi să-şi spună părerile”. ”E drept că şi ei (tinerii) au exagerat”.

Deputatul Ion Marocico, reprezentant in Parlamentul de la Bucuresti al Uniunii Ucrainenilor din Romania, declara pentru ziare.com ca toti sunt de partea Kievului, adica pro-europeni. Intrebat ce pot face politicienii români fata de situatia din Ucraina, mai ales din Crimeea, deputatul raspunde deschis: „Mai mult decat sa facem niste proteste, nu putem”. De fapt, mai adauga ceva: „Bisericile ortodoxe ucrainene din România [...] au oficiat [...] si oficiaza in continuare slujbe de pomenire pentru cei care au cazut pe strazile Ucrainei, [...] pentru pace si ca sa le dea Dumnezeu minte si putere ca sa poata sa negocieze, sa nu se ajunga la mai rau, sa nu se ajunga din nou la pierdere de vieti omenesti”.
XS
SM
MD
LG