Linkuri accesibilitate

Chişinăul propune din nou reluarea negocierilor privind statutul regiunii transnistrene


Chişinăul a propus din nou reluarea negocierilor asupra statutului regiunii transnistrene. Vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, a reiterat cererea la o întrevedere cu șefa Misiunii OSCE în Moldova, Jennifer Brush, în pregătirea agendei pentru următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 pentru soluționarea conflictului transnistrean, programată să aibă loc pe 10-11 aprilie, la Viena.

Potrivit unui comunicat de la guvern, Eugen Carpov a pledat pentru începerea discuțiilor asupra aşa numitului Coş 3, cărora li se opun Tiraspolul şi Moscova, şi care privesc „aspecte politice, instituționale şi de securitate ale reglementării conflictului transnistrean”. Totodată, vicepremierul moldovean a subliniat „importanța continuării dialogului în cadrul mecanismelor existente”.

Recent, premierul Iurie Leancă a declarat că în contextul crizei din Ucraina, doi din participanții la negocierile în formatul 5+2 privind Transnistria sunt „automat descalificați”, dar Republica Moldova poate identifica noi soluții. Leancă a spus că Chişinăul va face tot ce-i stă în putință ca să rezolve acest conflict cât mai urgent, pentru ca să nu-i blocheze parcursul european.
XS
SM
MD
LG