Linkuri accesibilitate

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pregateste sancțiuni împotriva Rusiei.
La Veneția se reunesc la sfârșitul săptămânii experții Comisiei omonime a Consiliului Europei pentru a examina, la solicitarea expresă a secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, constituționalitatea și legalitatea deciziei Consiliului Suprem al Republicii Autonome Crimeea care a făcut posibil referendumul privind alipirea la Federația Rusă, ca și amendarea constituției federale ruse cu privire la admiterea altor unități teritoriale la Federația Rusă.

Pe de altă parte însă Rusia a cerut și ea Comisiei de la Veneția să examineze legalitatea puterii interimare de la Kiev.

Pe fondul demonstrațiilor pro-ruse din estul Ucrainei, motivate de așa zise încălcări ale drepturilor minorității ruse din Ucraina, Comitetul de miniștri al Consiliului Europei a solicitat experților care se ocupă de Convenția-cadru privind minoritățile naționale (ratificată atât de Rusia cât și de Ucraina) să revizuiască situația minorităților naționale din Ucraina în lumina evenimentelor recente.

În opinia secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, „protectia drepturilor minorităților este indispensabilă pentru prezervarea unității și integrității teritoriale a Ucrainei”.

Între timp, dupa ce a condamnat în cei mai fermi termeni posibili decizia Rusiei de a anexa Crimeea la Federația Rusă”, șefa Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur, se va deplasa în Ucraina.

Ea va fi însoțită de o delegație din care fac parte membri ruși și ucrainieni ai APCE plus cele doua raportoare APCE în dosarul ucrainean, Marietta de Pourbaix-Lundin si Mailis Reps.

După sancțiunile impuse de Statele Unite si Uniunea Europeană, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei pregateste și ea o serie de sancțiuni la adresa Rusiei, care se așteaptă să fie cele mai dure de la aderarea Moscovei la organizația de la Strasbourg.

Potrivit unor surse din cadrul APCE exista deja două schițe de moțiune care vor fi depuse la secretariatul organizatiei.

„APCE poate suspenda participarea Rusiei la APCE si se asteapta depunerea unei rezolutii. Aceasta se va discuta pe 6 aprilie, cand incepe sesiunea plenara a APCE”, a anunțat Anne Brasseur.

Potrivit unor surse din cadrul APCE, un proiect de rezolutie propus de șeful delegatiei britanice la APCE, Robert Walter, ar merge până într-acolo încât ar propune excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei.

Pentru ca documentul să poată fi suspus la vot în aprilie, el trebuie semnat de 50 de membri ai APCE.

Un alt proiect de rezoluție, inițiat de delegația daneza prin seful acesteia Morgens Jensen, propune un ton mai moderat, respectiv limitarea sanctiunilor la reanalizarea dreptului de vot al delegatiei ruse la APCE.

Insă istoria de pana acum a unor astfel de crize in care Rusia a fost elementul principal, de la Osetia de Sud la Transnistria, arată că o excludere a Rusiei din Consiliul Europei este puțin probabilă.

Analiștii sunt de parere ca cele mai mari șanse să și ajungă in fața votului plenarei APCE il are proiectul danez, care se limiteaza la suspendarea dreptului de vot al delegatiei ruse pana la sfarsitul anului sau pana situatia se imbunatateste.
XS
SM
MD
LG