Linkuri accesibilitate

Alexandru Stratan: „Orice sancţiune economică impusă Rusiei, cât de mică sau cât de mare ar fi ea, ne poate afecta indirect”


Europa Liberă în dialog cu directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice.



Creştere economică impresionantă în Republica Moldova, cu aproape 8,9 procente în 2013 faţă anul precedent. Semne bune anul curent nu prea pare să aibă, cel puţin sub aspectul situaţiei din regiune. Criza ruso-ucraineană seamănă mai degrabă cu un preludiu de război, rece cel puţin, departe de a fi sol fertil şi afânat pentru salturi economice. Ar avea de suferit Republica Moldova, economic, în contextul crizei fără precedent din est? Şi ce ar putea face, dacă va fi cazul, şi când pentru a se pune la adăpost sau măcar pentru a diminua pagubele? Un interviu cu Alexandru Stratan, directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice.

Europa Liberă: Republica Moldova a avut în 2013 o creştere economică spectaculoasă faţă de anul precedent, cu 8,9%. Acum, în contextul extrem de tensionat al crizei ruso-ucrainene, al reacţiilor ferme, economice în primul rând, din partea UE şi SUA, credeţi că vom putea vorbi de vreo performanţă asemănătoare pentru anul curent sau această cifră va fi totuşi modificată?

Alexandru Stratan:
„Vorbind de creşterea „spectaculoasă”, până la urmă nu a fost chiar o surpriză pentru noi deoarece a fost mai mult o recuperare totuşi şi prestaţia sectorului agricol a făcut ca prognozele să fie depăşite. Deja la finele anului precedent ştiam că vom avea o creştere ce va oscila între 8 şi 9 la sută. Evident că pentru anul în curs asemenea rezultate nu sunt probabile. În primul rând pentru că evoluţia sectorului agricol nu este aceiaşi de la an la an, pentru că suntem vulnerabili la factorii climaterici. Iar în altă ordine de idei, sunt şi anumite circumstanţe care depind de partenerii noştri externi. Pentru noi şi baza de comparaţie mare din acest an deja va fi problemă când vom calcula, când vom pune pe cântar rezultatele anului în curs, 2014.”

Europa Liberă: Nu aş vrea să acţionăm după logica suflatului şi în iaurt, dar ce probleme cu caracter economic ar trebuie avute în vedere de autorităţile moldovene pentru a pune la adăpost ţara sau, cel puţin, pentru a diminua efectele proaste la care se poate expune economia moldovenească? Şi ne referim în primul rând la contextul regional, cu toată tensiunea şi complicaţiile care par să reiasă din acest context.

Alexandru Stratan:
„Aş începe cu un alt fel de apreciere. Ţara noastră este una cu o economie mică, suntem mici şi din punctul de vedere al suprafeţei geografice, suntem mici şi din punctul de vedere al veniturilor pe cap de locuitor, respectiv din care cauză cererea internă nu prea mare este. De aceea pentru noi asemenea influenţe care ar putea veni dintr-un context geografic sau altul extern nu sunt surprize şi nu sunt noutăţi. Când a fost criza datoriilor suverane din Vest, la fel ne gândeam că ne va afecta economia, de mai mulţi ani ne confruntăm cu şocurile care vin din est şi ne aducem aminte ce s-a întâmplat în 2006, şi în 2010, şi iată la finele anului trecut, începând cu septembrie, acel embargou vinicol pe care îl avem din partea Rusiei. Permanent am avut câte ceva la ce trebuia să facem faţă, nişte obstacole, nişte bariere care erau puse, de altfel pentru soluţionarea unor probleme de ordin politic prin
În cazul de faţă, cu acest conflict între Rusia şi Ucraina, situaţia pentru noi se agravează din punctul de vedere că chiar aceste două ţări sunt partenerii noştri comerciali principali, mă refer şi la relaţiile externe economice, dar şi la importul unor resurse de care noi ducem lipsă şi în principiu pe care le importăm uneori chiar sută la sută sau în proporţie de 90 la sută.
prisma unor pârghii economice. În cazul de faţă, cu acest conflict între Rusia şi Ucraina, situaţia pentru noi se agravează din punctul de vedere că chiar aceste două ţări sunt partenerii noştri comerciali principali, mă refer şi la relaţiile externe economice, dar şi la importul unor resurse de care noi ducem lipsă şi în principiu pe care le importăm uneori chiar sută la sută sau în proporţie de 90 la sută. Să nu uităm că livrările de energie electrică vin preponderent din partea ucraineană, livrările de gaze vin din Federaţia Rusă, dar care tranzitează iarăşi teritoriul ucrainean, multe resurse minerale sunt importante din aceste ţări, de aceea chiar este o problemă pentru noi. Rusia este partenerul nostru economic principal, anul trecut deţinea peste un sfert din exporturile noastre, aproape 15 la sută din importurile noastre. Ucraina, la fel, nu atât de mare ar fi cota în export şi import, dar ca raiting este a 3 sau a 4 ţară cu care avem relaţii comerciale. În privinţa Rusiei, mai depindem şi de acel aflux de emigraţie pe care îl avem în această ţară, deci cel mai mare număr de muncitori îl avem acolo, cetăţeni moldoveni care ne transferă acasă un volum anual de remiteri care este cel mai mare dacă comparăm cu alte destinaţii. O înăsprire a şederii lor acolo ne-am diminua acel aflux de remiteri care vine în ţară, care de altfel îşi temperează şi aşa ritmul.”

Europa Liberă: Vedeţi vreun semn al măsurilor din partea autorităţilor ce ar pune măcar parţial la adăpost Republica Moldova în eventualitatea unor zile mai negre? Omul simplu poate să vadă cât mai simplu posibil situaţia: de exemplu să se întrebe ce se întâmplă dacă frontierele spre est devin nişte linii de confruntare mai degrabă decât de prietenie şi bună vecinătate.

Alexandru Stratan:
„Eu înţeleg că anume din aceste considerente au avut acum loc vizita la Kiev a delegaţiilor conduse de prim-ministru. Probabil aceste lucruri anume acolo şi se discută şi acesta este deja un aspect politic. Eu nu cred că acest conflict va escalada într-un război, nici nu vreau să mă gândesc la aşa ceva şi de aceea cred că toate aceste momente se vor discuta doar la masa tratativelor între ţările implicate.”

Europa Liberă: Rusia va fi probabil în continuare ţinta unor sancţiuni economice şi de altă natură foarte dure. Dacă ne amintim de colapsul din 1998, dureros pentru RM, acum ce efecte poate avea, de exemplu, căderea rublei?

Alexandru Stratan:
„Păi acest lucru deja se resimte dacă analizăm atent anul precedent. Relaţiile noastre comerciale cu Rusia din păcate s-au redus. Vă spuneam că Rusia rămâne a fi principalul partener comercial care deţine şi cele mai înalte cote la import şi export, dar din păcate acest moment se reduce. S-a redus în ansamblu cu 3,5%, iar la vinuri exporturile s-au redus cu 15 la sută. Nu sunt semne îmbucurătoare nici în acest an. Deja în ianuarie avem o temperare a exporturilor în Federaţia Rusă de peste 20 la sută. În ansamblu, aceste momente negative ne influenţează. Nu ştiu cât de mult ne-ar influenţa creşterea economică, dar dat fiind faptul că anume aceste două ţări, şi chiar Rusia, sunt partenerii noştri principali, nouă ne este mult mai uşor uneori să exportăm în Rusia pentru că nu sunt atât de dure restricţiile de standarde de calitate, dar din păcate observăm că imediat aceste restricţii apar atunci când este vorba de soluţionarea unor probleme politice. Şi aici aveţi perfectă dreptate că trebuie să fim foarte atenţi. Ca măsură, văd doar diversificarea în continuare a pieţelor de desfacere. Din această cauză şi este necesar să semnăm acel Acord de Liber-Schimb cu UE care să ne permită să diversificăm exporturile şi să exportăm orice producţie la ce cotă am dori. Aici evident depinde de noi cât de calitativi şi competitivi vom fi pe piaţa europeană”

Europa Liberă: Aţi amintit despre vizita delegaţiei moldoveneşti la Kiev, probabil mai mult pentru asemenea preocupări. Spre Moscova nu ştiu dacă este programată vreo vizită în aceste condiţii. Republica Moldova susţine, sprijină univoc noile autorităţi ucrainene. Ce se întâmplă însă la modul practic cu importul şi exportul moldovenesc din şi spre Rusia, dacă Ucraina „se închide” în condiţiile unui război economic? Pe unde ducem fructele şi legumele? Vinul?

Alexandru Stratan:
„Înţeleg bine întrebarea, dar este una foarte complicată. Anume din această cauză spuneam că totul trebuie de soluţionat la masa dialogului. Probabil vor fi şi vizite la Moscova, acest lucru nu trebuie să mire pe nimeni şi chiar trebuie să se întâmple: cât mai multe vizite, cât mai mult dialog, cât mai multe discuţii pentru a soluţiona problemele economice, ca ele să fie cu final pozitiv pentru ambele părţi. Fiindcă la modul real, nu avem alte coridoare de transport decât cel terestru (mai avem maritim şi aerian, dar mult mai mic în raporturile comerciale ce ţin de transportarea mărfurilor pe aceste două destinaţii). Din nou, nu vreau să ajungem la aşa ceva, dar ar fi chiar complicat dacă s-ar ajunge.”

Europa Liberă: Vorbind acum de sancţiunile UE şi SUA faţă de Rusia, cum se poate raporta RM la sancţiunile cu caracter economic, de exemplu? Putem să ne ciocnim de o situaţie în care o lume întreagă, să zicem convenţional aş, sancţionează Rusia pentru ce a făcut, iar Republica Moldova să face ce în asemenea situaţie?

Alexandru Stratan:
„Până în acest moment pe mine personal nu mă sperie aceste sancţiuni impuse Rusiei, fiindcă din ceea ce am auzit eu, sunt sancţiuni impuse mai mult unor demnitari: sau li se îngheaţă nişte active, li se blochează nişte conturi, deci este un fel de „sperietoare” poate pentru început, deja când voi afla care vor fi nişte sancţiuni reale economice, cum ar fi o restricţie de călătorie pentru o parte a cetăţenilor, sau nişte blocări de relaţii comerciale, sau stopare a asistenţei financiare a Federaţiei Ruse, atunci ar fi alt caz, ar fi altă problemă şi s-ar putea discuta altfel. Dar orice sancţiune economică impusă Rusiei, cât de mică sau cât de mare ar fi ea, indirect ne poate afecta deoarece acele sancţiuni chiar dacă se răsfrâng doar asupra mediului de afaceri, atunci cu acest mediu de afaceri noi avem legături economice, comerciale etc. de aceea indirect se vor răsfrânge. Dar deocamdată situaţia nu ne sperie, deoarece din ce cunosc deocamdată e vizat un grup de persoane pe care îi vizează personal aceste sancţiuni.”
XS
SM
MD
LG