Linkuri accesibilitate

„Familia mea e împărţită între cei care susţin Rusia şi cei care susţin Ucraina”


La o manifestaţie anti-războinică de la Kiev, 16 martie 2014
La o manifestaţie anti-războinică de la Kiev, 16 martie 2014

Ce cred tineri ucraineni şi ruşi din Moldova despre anexarea Crimeii şi criza din Ucraina.


Cum sunt văzute evenimentele din Ucraina de tinerii de etnie ucraineană şi rusă din Republica Moldova a încercat să afle corespondenta noastră Alla Ceapai, care a vizitat astăzi liceul ucrainean „Mihail Koţiubinski” din centrul Chişinăului.

Una din cele 5 instituţii de învăţământ din Chişinău destinate minorităţii ucrainene este Liceul „Mihail Koţiubinski”, situat chiar în centrul Capitalei pe strada Mihai Eminescu. Judecând după mulţimea de elevi întâlniţi pe holurile instituţiei îmi dau seama că tocmai e pauza dintre lecţii. Deşi mă aşteptam să-i aud vorbind ucraineana, majoritatea elevilor vorbeau rusa. De la elevii cu care stau de vorba aflu că ucraineană, de regulă, se vorbeşte doar la ore, mai puţin însă în clasele cu predare în limba rusă. Cu încuviinţarea administraţiei liceului, stau de vorba, mai pe îndelete, cu patru elevi din clasa a 12 care au preferat să-şi păstreze anonimatul. Ei îşi apără cu fermitate opiniile despre evenimentele din Ucraina, referendumul din Crimeea, anexarea peninsulei şi oraşului Sevastopol la Rusia. Sunt subiecte-cheie pe care elevii din clasele mai mari le discută în pauză, dar mai cu seamă acasă, întrucât fiecare dintre ei are rude sau chiar membri de familie stabiliţi în Ucraina. Una dintre eleve îmi spune că situaţia politică din Ucraina a ajuns chiar motiv de ceartă în familia ei:

La liceul Koţiubinski din Chişinău
La liceul Koţiubinski din Chişinău
„Toate rudele mele locuiesc în vestul Ucrainei. Situaţia e foarte critică şi îmi e frică că într-o zi voi fi anunţată că fratele, unchiul sau prietenii de acolo vor luaţi la război ca voluntari. Sunt foarte îngrijorată că se iscă certuri în familia noastră. Din cauza viziunilor diferite asupra situaţiei politice din Ucraina mama mea s-a certat recent cu sora ei, care locuieşte la Lvov. Ea e pentru unitatea şi integritatea Ucrainei. Familia mea e împărţită între cei care susţin Rusia şi cei care susţin că în Ucraina nu trebuie să se implice ţările vecine. E trist să vezi cum se destramă familii, cum se distrug relaţiile de prietenie din cauza situaţiei politice.”

Iată ce mi-a spus un alt elev, al cărui mamă este de origine ucraineană:

„Cred că situaţia de acum din Ucraina putea fi evitată şi putea fi găsit un compromis. Familia mea la fel susţine mai mult poziţia Rusiei, din mai multe motive. În primul rând nu trebuie să uităm că Crimeea a aparţinut mult timp Rusiei, şi nu văd o problemă ca Rusia a dorit să-şi reîntoarcă acest teritoriu.”

Cei patru elevi cu care stau de vorbă îmi spun într-o voce că în opinia lor referendumul din Crimeea este legal, iar alipirea peninsulei la Rusia e voinţa locuitorilor din regiune.

„Nu cred că oamenii de acolo au fost supuşi presiunilor, întrucât referendumul a arătat ca 95 la sută din locuitori îşi doresc această anexare.”

„Cred că oficialităţile europene nu au nici un drept să declare că referendumul din Crimeea este ilegal, întrucât în dreptul internaţional precedentul are forţă, iar în cazul dat există precedentul Kosovo.”

Aceşti tineri îmi spun că evenimentele din ţara vecină ie-au debusolat, întrucât planificau să-şi continuă studiile în Ucraina şi acolo îşi vedeau viitorul.

„Noi terminăm clasa a 12 majoritatea colegilor planificau să plece în Ucraina. Acum ne dăm seama că nu avem unde pleca, întrucât suntem vorbitori în special de rusă şi avem frică că vom fi priviţi acolo straniu. Ţara în care ne-am pus speranţele se autodistruge.”

„Am câţiva prieteni care studiază în Odesa. Ei au paşapoarte ruseşti. Ezită să plece acasă în Rusia întrucât au frică că nu se vor putea reîntoarce. La Cuciurgan chiar stă o inscripţie „Ruşilor, staţi acasă.” Pe de altă parte, reieşind din reformele social economice pe care intenţionează să le facă noua guvernare de la Kiev cred că Ucraina a căzut în capcana Europei şi FMI. Iar în viitorul apropiat situaţia economică şi socială se va înrăutăţi din ce în ce mai mult.”

Deşi justifică oarecum intervenţia Rusiei în Crimeea, alipirea peninsulei şi în general poziţia Federaţiei Ruse în raport cu evenimentele din Ucraina aceşti elevi spun că nu privesc cu ochi buni intenţia regiunii transnistrene de a se alipi la Rusia. De altfel, ei consideră că viitorul Republicii Moldova trebuie să fie unul european. La sfârşitul discuţiei fiecare dintre cei patru tineri au insistat să-şi împărtăşească solidaritatea pentru poporul ucrainean, spunând că cel mai mult îşi doresc o soluţionare grabnică a situaţiei din ţara vecină şi pace în regiune.
Previous Next

XS
SM
MD
LG