Linkuri accesibilitate

Ucraina dezminte că ar fi blocat hotarul pe segmentul transnistrean


"Blocada Transnistriei nu face cinste Ucrainei" - inscripţie la un punct de trecere transnistrean în direcţia Ucrainei, 10 martie 2006, după introducerea de către Kiev și Chișinău a noilor reguli vamale pentru exportatorii din stânga Nistrului.
"Blocada Transnistriei nu face cinste Ucrainei" - inscripţie la un punct de trecere transnistrean în direcţia Ucrainei, 10 martie 2006, după introducerea de către Kiev și Chișinău a noilor reguli vamale pentru exportatorii din stânga Nistrului.

Transportatorii moldoveni spun că circulă fără dificultate în Ucraina.


Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a declarat presei de la Moscova că Ucraina ar fi izolat regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Citat de agenţia Itar-Tass, Rogozin, care este şi emisarul Federaţii Ruse în problema diferendului transnistrean, a mai acuzat Kievul că ar fi închis graniţa pentru toţi bărbaţii între 18 şi 65 de ani din regiune care deţin cetăţenie rusă. O declaraţie a Ministerul Ucrainean de Externe, făcută publică în această dimineaţă, condamnă învinuirile oficialului rus, calificându-le nefondate şi parte „a unei campanii care urmăreşte discreditarea rolului pe care îl are Ucraina în reglementarea conflictului transnistrean”.

Autorităţile ucrainene nu neagă intensificarea controlului la hotarul dintre Republica Moldova şi Ucraina, în special pe segmentul transnistrean, dar dezmint concluzia nefondată că populaţia din regiunea transnistreană a Moldovei ar fi în stare de blocaj. Într-o scrisoare adresată liderilor din stânga Nistrului, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov motivează decizia de a spori vigilenţa echipelor de la frontieră, prin dorinţa firească de a preveni „potenţiale provocări”, în condiţiile în care, potrivit informaţiilor deţinute la Kiev, în stânga Nistrului ar exista cazuri de recrutare de activişti care să participe la destabilizarea situaţiei în regiunea Odesa. După acest anunţ au urmat acuzaţii din partea vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, care a declarat presei de la Moscova că Ucraina ar fi izolat regiunea transnistreană, împiedicând bărbaţii care deţin paşapoarte ruseşti să traverseze hotarul.

Punct de control ucrainean, la hotarul cu Moldova, pe segmentul controlat de Tiraspol, în apropiere de orașul Odesa, 13 martie 2014
Punct de control ucrainean, la hotarul cu Moldova, pe segmentul controlat de Tiraspol, în apropiere de orașul Odesa, 13 martie 2014
Solicitată de Europa Liberă, purtătoarea de cuvânt a Ambasadei Ucrainei la Chişinău, Anna Iovchu, a făcut trimitere la statistica Serviciului Vamal de la Kiev, care ar arăta că în ultima perioadă numărul persoanelor cărora li s-a refuzat accesul pe teritoriul ucrainean nu a crescut:

„În ceea ce priveşte ştirile potrivit cărora ar fi reţinute unităţile de transport cu produse destinate pacificatorilor ruşi din stânga Nistrului, datele serviciului ucrainean de grăniceri nu înregistrează astfel de cazuri. Aceste informaţii, pe care le considerăm mincinoase, de fapt, urmăresc destabilizarea situaţiei în zonă şi intimidarea populaţiei.”

În căutarea surselor din teren, m-am gândit că cei care observă starea de lucruri dar şi suferă de pe urma tensiunilor de la hotarul estic sunt transportatorii de mărfuri, tocmai din acest motiv am insistat să aflu de la preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Auto, Vladimir Florea, despre schimbările la traversarea graniţei moldo-ucrainene:

„Da, prin regiunea transnistreană probleme pot parveni, pentru cei care au paşapoarte ruseşti, ei sunt controlaţi suplimentar, asta e problema. Şoferii noştri nu au paşapoarte ruseşti, şoferii noştri au paşapoarte româneşti sau moldoveneşti şi ei nu au probleme. La graniţa cu Ucraina, pur şi simplu, procedura se reţine. Ucrainenii verifică mai amănunţit documentele, la toţi. Deci, aceasta crează o problemă.”

Europa Liberă: Dar sunt îngrijoraţi transportatorii? Ocolesc regiunea?

„Nu, însă eu nu pot să vă spun pentru toţi. Cine vrea, merge pe acolo, cine nu, nu. Principalul că tranzitul,”

Totuşi, explică Vladimir Florea, cei mai mulţi dintre transportatori evită să traverseze hotarul ucrainean pe segmentul transnistrean, preferând posturile vamale controlate de grănicerii şi vameşii moldoveni: de exemplu, Tudora-Starokazacie sau Palanca – Maiaki-Udobnoe.

Şi datele prezentate de Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova nu sugerează un aflux de traversări al hotarului moldo-ucrainean. De exemplu, în perioada 3-9 martie au fost înregistrate 109 mii de traversări, iar săptămâna trecută 115 mii.

Mâine, urmează să aibă loc o şedinţă a Comisiei Unificate de Control, care supraveghează situaţia din zona de securitate de pe Nistru. Reprezentanți ai Comisiei menţionează că la ședințele precedente nu s-au înregistrat plângeri din partea delegaţiilor Federaţiei Ruse sau regiunii transnistrene de blocare a mărfurilor destinate pacificatorilor ruşi din zonă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG