Linkuri accesibilitate

Crimeea după anexare: tensiunile se înteţesc


La Simferopol, 19 martie
La Simferopol, 19 martie

Nu este limpede ce soartă vor avea navele de război ucrainene blocate la Sevastopol.


Tensiunile s-au aflat în creștere astăzi în Crimeea, la o zi după anexarea regiunii ucrainene de către Rusia și atacul la o bază ucraineană, soldat marți cu moartea unui militar ucrainean și a unui membru al forțelor care-și spun „de autoapărare” din peninsulă.

Astăzi, aceste forțe și militanții pro-ruși au ocupat cartierul general al flotei ucrainene din orașul Sevastopol.

Un membru al unității pro-ruse, Viktor Melnikov a declarat agenției Reuters că preluarea a decurs pașnic, iar militarii ucraineni au părăsit baza sub supravegherea atacatorilor.

„Totul decurge normal – nici o picătură de sânge, nici o vânătaie, nici o echimoză. Nimeni nu bate pe nimeni. Vedeți și cu ochii proprii că sunt petrecuți afară cu aplauze”.

Comandamentul flotei ucrainene luat cu asalt
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:13 0:00

Un căpitan ucrainean de marină, Oleksandr Balaniuk a vorbit agenției Reuters în stradă, în timp ce părăsea baza, cu o legătură cu lucruri personale în mână.

„Nu putem face nimic împotriva gloatei. E un fel de haos, dezorganizare. Au fost multe înțelegeri din partea noastră cu cea rusă că nu vor fi luări cu asalt, că se va găsi o rezolvare politică. Dar vedeți că baza a fost capturată. Nimeni n-a stat să rezolve vreo problemă politică”.

Un purtător de cuvânt al forțelor ruse din Crimeea a confirmat reținerea comandantului flotei ucrainene, amiralul Serhii Haiduk. El fusese văzut părăsind baza, iar apoi s-a relatat că a fost luat de ofițerii Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Nu este limpede ce soartă vor avea navele de război ucrainene blocate la Sevastopol.

Liderii pro-ruși ai Crimeii, la Moscova. Sergei Aksionov, în centru
Liderii pro-ruși ai Crimeii, la Moscova. Sergei Aksionov, în centru
Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, a dat indicații prim-vicepremierului Vitali Iarema și ministrului apărării Ihor Teniuh să zboare în Crimeea pentru „rezolvarea situației”. Dar liderul secesionist Serghei Aksionov a spus că oficialii de la Kiev nu vor fi lăsați să intre. Askionov sa mai spus că mișcarea din Crimeea ar trebui să se extindă în alte regiuni ucrainene cu mulți locuitori vorbitori de rusă:

„Acest avânt patriotic care a cuprins astăzi Crimeea și Rusia trebuie continuat și răspândit în sud-estul Ucrainei de unde oamenii ne privesc cu speranță, unde așteaptă și au nevoie de sprijinul nostru. Sunt convins că vom menține aceste sentimente patriotice și în privința locuitorilor din sud-est”.

De la Moscova, s-a anunțat că tratatele de anexare a Crimeii și orașului Sevastopol semnate marți de președintele Vladimir Putin și liderii secesioniștilor urmează să fie ratificate joi de către Duma de Stat. Putin a spus la semnare că Rusia nici nu are nevoie, nici nu dorește partajarea Ucrainei, dar că Moscova va apăra interesele rușilor.

Joe Biden spune că Rusia se află pe „calea neagră” a izolării
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:25 0:00

La Vilnius, vicepreședintele american Joe Biden aflat în turneu prin Polonia și Lituania pentru a da asigurări privind angajamentele de apărare colectivă în cadrul NATO a condamnat din nou anexarea.

„Aș vrea să spun limpede că împreună cu aliații noștri baltici sprijinim ferm poporul ucrainean împotriva agresiunii rusești. Câtă vreme Rusia continuă să meargă pe această cale întunecată, se va confrunta cu izolarea politică și economică în creștere”.

Uniunea Europeană care a impus deja împreună cu Statele Unite restricții de călătorie și înghețarea conturilor câtorva zeci de demnitari ruși, va decide joi și vineri, la summit-ul liderilor europeni la Bruxelles, dacă face pasul al doilea, al unor sancțiuni economice împotriva Rusiei.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG