Linkuri accesibilitate

Conducători calmi şi cumpătaţi


Bărbați înarmați păzesc o unitate militară ucraineană din satul Perevalnoie, lîngă Simferopol,19 martie 2014
Bărbați înarmați păzesc o unitate militară ucraineană din satul Perevalnoie, lîngă Simferopol,19 martie 2014

Sunt multe întrebări şi, din păcate, cam puţine răspunsuri.



Zilele astea, de pe culmile puterii, s-a rostogolit în mase un apel la calm şi raţiune. Ideea plămădită în culoarele guvernanţilor e că trebuie să fim liniştiţi, cumpătaţi. Asta în contextul crizei din Ucriana şi al anexării Crimeii de către Rusia.

Ce să zic? E bine că guvernanţii reacţionează la ceea ce se întîmplă în apropierea frontierelor ţării şi că li se adresează cetăţenilor. Numai că apelul acesta la calm mă descumpăneşte puţin. Păi, era de domeniul evidenţei că nu trebuie să fim isterici. Altminteri, mare lucru nu am înţeles. Căci, la o privire mai atentă, pot fi găsite motive de îngrijorare. Iar cei care sînt acum pe piscurile puterii ar trebui, în mod normal, să se pregătească şi pentru scenariile nefavorabile Republicii Moldova. Să îndemni populaţia să fie calmă şi cumpătată e bine, dar nu ştiu dacă e suficient acum.

Iulian Ciocan
Iulian Ciocan
Să ne imaginăm, numai pentru cîteva clipe, următoarea situaţie. După Crimeea urmează regiunea transnistreană. Iar nişte oameni bine înarmaţi apar în unele localităţi ale Moldovei. Ce facem în atari condiţii? E suficient de puternică armata moldovenească? Poate ea curma o ofensivă străină? Sau e nevoie de o mare mobilizare? Sau poate ne va ajuta negreşit cineva din străinătate? Au guvernanţii un plan de contracarare a unei agresiuni? Sau noi îl vom afla în ziua în care această agresiune va începe?

Sunt multe întrebări şi, din păcate, cam puţine răspunsuri. Şi un soi de incertitudine pluteşte în aer, în ciuda viitoarei aboliri a vizelor. În rest, sîntem calmi, fireşte. Poate chiar din cale-afară de calmi.
XS
SM
MD
LG