Linkuri accesibilitate

Un nou război rece în Europa (Contributors)


Românii din Transnistria sunt trişti şi îngrijoraţi pentru soarta lor, spune profesorul Ion Iovcev, directorul Liceului romanesc din Tiraspol, intr-un interviu acordat publicatiei gandul.info. In opinia lui, e o aberatie sa echivalezi situatia Transnistriei cu a Crimeii, pentru ca in Transnistria rusii sunt minoritari. Romanii reprezinta mai mult de 30%, iar 30% sunt ucraineni. Dar daca totusi se va intampla asa ceva, cu siguranta cei mai multi romani vor emigra, cum s-a intamplat in 1940. Vor rămâne pe loc numai batranii si cei cu adevarat foarte saraci, pentru ca, spune profesorul, desi romanii sunt primitori, iti trebuie bani ca sa traiesti in Romania. „Ce să facem, să ne oprim la Gara de Nord?"

Dan Nicu demonteaza in Adevarul asa-zisul precedent Kosovo, invocat de Rusia ca argument pentru anexarea Crimeii. Fals, arata analistul. In Kosovo au existat opt ani de administraţie internaţională sub mandat ONU inainte de acceptarea separarii regiunii de Serbia, ”ceea ce înseamnă că în acest teritoriu au existat eforturi pentru detensionarea situaţiei, dar şi timpul necesar pentru ca populaţia din zonă să se decidă cu privire la soarta ei”. Autorul articolului explica, in special cititorilor romani, in ce fel ar putea deveni Transnistria parte a Federatiei Ruse. Ar fi nevoie de un coridor terestru pana la Odesa, adica de detaşarea teritoriului Republicii Moldova din stânga Nistrului şi anexarea lui la Rusia. Un asemenea plan se leaga de un altul, mult mai larg, care presupune secesiunea a opt regiuni din sudul şi sud-estul Ucrainei, cu constituirea unui stat numit „Novorossia”. In ce fel, cand presedintele rus Vladimir Putin tocmai a dat asigurari ca nu se intentioneaza desprinderea altor parti din Ucraina? Prin vointa formulata insistent a populatiei de etnie rusa. Dan Nicu crede ca in acest moment a demarat „procesul de dezintegrare teritorială a Republicii Moldova”, ca semnal al „noii politici expansioniste a Rusiei”.

Pe site-ul contributors, Ioan Stanomir spune ca discursul lui Putin de la ceremonia actelor de anexare a Crimeii marchează momentul prin care se instaleaza un nou Război Rece în Europa, după două decenii şi jumătate. Un razboi, spune Stanomir, „purtat în numele manipulării principiului auto- determinării naţionale şi al protejării naţiunii ruse, indiferent de locul în care aceasta se află. Internaţionalismul comunist nu mai este flamura pe care Rusia o ridică. El este înlocuit de afirmarea, transparentă , a etnicismului pan-rus”.

Pe aceeasi pagina electronica, Dragos Paul Aligica vorbeste despre amorsarea unui bombe cu fitil, atat in Europa, cat si in intreaga lume. Ce anume a facut posibila aceasta evolutie este, in opinia acestui comentator, calitatea proasta a politicienilor europeni: o generatie de „pigmei”, care, in mai putin de 20 de ani, a reusit nu doar sa submineze ce au reusit generatiile anterioare in relatia cu Rusia, ci si „sa transforme victoria greu obtinuta de predecesori intr-un carnaval geopolitic din care abia acum se pare ca se trezesc, mahmuri si buimaci”. Singura solutie, spune Paul Aligica pe contributors, este intoarcerea la strategia care a definit si ghidat, incepand cu 1950, pozitia lumii libere conduse de SUA in Razboiul Rece impotriva Rusiei Sovietice si aliatilor ei. Principiul de baza: ingradire, blocare si izolare”.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG