Linkuri accesibilitate

Mitt Romney: „De ce sînt mîinile Americii legate?”


Președintele Barack Obama și candidatul prezidențial republican, Mitt Romney, în 2012
Președintele Barack Obama și candidatul prezidențial republican, Mitt Romney, în 2012

Un comentariu despre diplomația Statelor Unite publicat în cotidianul „Wall Street Journal”.



Stim cum arata politica presedintelui Barack Obama in chestiunea ucraineana si in alte situatii de criza. Dar ce ar fi facut Mitt Romney, daca-l invingea pe actualul presedinte? Corespondentul Europei Libere la Washington, Vlad Sela.

Intr-un articol publicat in Wall Street Journal, fostul guvernator de Massachussets, Mitt Romney se intreaba de ce nu are America optiuni favorabile, in crizele actuale de la Crimeea, pînă la Coreea de Nord, Siria, Egipt, Irak sau Afganistan. El crede ca ce se incearca in negocierile cu Iranul a mai fost incercat cu Coreea de Nord, fara rezultate. In Siria, administratia Obama spune ca Bashar al-Asad trebuie sa plece, dar opozitia radicala din Siria este o solutie inacceptabila.

Si cum se face - intreaba Romney - ca atit Irakul cit si Afganistanul, tari in care mii de militari americani si-au pierdut viata, au refuzat sa semneze aranjamente de securitate care sa protejeze fortele ramase. „De ce sînt mîinile Americii, legate?” - intreaba fostul candidat la presedintie.

Teoria lui este ca in fiecare dintre aceste crize, Statele Unite au avut la un moment dat optiuni bune, dar momentul propice a fost ratat de admnistratia Obama. Romney arata ca atunci cind protestele au demarat in Ucraina si acte de violenta au inceput, devenise evident pentru Casa Alba si serviciile de informatii ca presedintele Putin ar putea incerca sa profite de situatie si sa preia Crimea, sau chiar mai mult. Acela - crede Romney - ar fi fost momentul ca Washingtonul sa stea de vorba cu aliatii globali despre pedepse si sanctiuni, care sa-i fie comunicate lui Putin.

„Astfel de pasi, plus asigurari ca Rusia nu va fi alungata de la baza din Sevastopol si ca nu vom ameninta influenta sa la Kiev, ar fi putut evita invazia”-crede fostul guvernator. In Siria, Romney crede ca inceputul revoltei putea aduce la putere lideri moderati, in paralel cu asigurari date alevitilor ca nu vor fi persecutati. Dar si acel moment a fost pierdut.

Fostul prezidentiabil crede ca dupa izbucnirea Primaverii Arabe, in Tunisia, America l-ar fi putut convinge pe prietenul sau Mubarak sa faca reforme, asa cum a facut regele Iordaniei si ceea ce a urmat putea fi evitat. „Lideri capabili anticipeaza evenimente, se pregatesc pentru ele si actioneaza la timp pentru a le influenta” – scrie Romney, continuind „cariera mea in business m-a pus in fata multor lideri si doar citiva au calitatile astea. Unii nu anticipeaza viitorul si sint neplacut impresionati cind acesta se materializeaza. Altii spera ca totul va fi bine. In timp ce altii cad victima paraliziei analitice, scapind momentul actiunii”.

El crede ca presedintele Obama si fostul secretar de stat Clinton fac parte din aceasta ultima categorie. „Este greu de gasit o singura tara, care are acum mai mult respect si admiratie pentru America decit avea cind presedintele Obama s-a instalat la Casa Alba”. „Si acum Rusia e in Ucraina” - scrie Romney spunind ca totusi e inca posibil ca administratia sa actioneze la timp si sa aiba succes.
XS
SM
MD
LG