Linkuri accesibilitate

Migrația, libertatea de exprimare, munca copiilor, integrarea europeană: subiecte ale unui proiect educativ în școlile din Moldova


„Educația prin film este o metodă nouă și nu văd de ce nu ar avea succes” - declară Europei Libere, Virgiliu Măgureanu, directorul studioului OWH.



Studioul OWH de la Chișinău se pregătește de organizarea unei serii de proiecții de film documentar în 25 de școli moldovene pentru a populariza toleranța și respectul pentru drepturile omului și a cultiva în același timp interesul copiilor pentru filmul documentar și artă în genere. Proiecte asemănătoare, gândite de organizația cehă „People in Need”, sunt deja derulate în alte șase țări în tranziție, din Macedonia până în Armenia, finanțate de Ministerul de Externe al Cehiei și sprijinite de cel al Slovaciei. În Republica Moldova proiectul se află deocamdată la etapa selectării școlilor în care se vor face proiecțiile, ne-a spus într-un interviu directorul OWH Studio, Virgiliu Mărgineanu.

Virgiliu Mărgineanu: „Suntem la etapa inițială. Chiar dacă proiectul trebuia să înceapă în ianuarie, a început abia la sfârșitul lui februarie. Și acum, în martie, suntem ala primii pași de implementare a proiectului. Am pornit la drum cu dreptul și, la ora actuală, avem deja zece școli selectate din municipiul Chișinău. Urmează ca în două-trei săptămâni să mai selectăm încă cincisprezece școli din afara Chișinăului.”

Europa Liberă: Cum se selectează aceste școli? Care sunt criteriile?

Virgiliu Mărgineanu:
„Criteriile sunt foarte simple. Trimitem un chestionar tuturor școlilor care vor să aplice pentru acest proiect. Trebuie să spună numărul de elevi, dacă au o sală de proiecții de film, dacă au echipamentul necesar și să prezinte o scurtă motivare de ce ar vrea să participe la acest proiect. Și, în funcție de răspunsurile pe care le avem, selectăm școlile. Pentru Chișinău a fost simplu, întrucât toate se află aici, toate sunt școli bune. Nu știu cum vom face cu școlile din afara Chișinăului, Ne vom axa, din păcate, doar pe zonele din centrul republicii.”

Europa Liberă: Iar proiecțiile propriu-zise în școli urmează să înceapă de la toamnă, după 1 septembrie?

Virgiliu Mărgineanu:
„De la 1 septembrie. Până atunci, urmează să elaborăm materialele, să definitivăm temele abordate pentru că sunt foarte multe și, împreună cu profesorii, cu școlile care vor câștiga, să le selectăm.”

Europa Liberă: Ne puteți da o listă de teme ale filmelor care vor fi difuzate?

Virgiliu Mărgineanu:
„Sunt o mulțime de teme, în mare parte legate de încălcarea dreptului omului, relațiile de familie, societatea în tranziție, sărăcia și migrația, mediul înconjurător (o temă foarte bună pentru noi), libertatea de exprimare, siguranța pe Internet, autodezvoltarea, relațiile în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Cum selectați filmele? De unde le luați?

Virgiliu Mărgineanu:
„Filmele sunt oferite de către partenerii noștri din Cehia, pentru că ei deja implementează de câțiva ani acest proiect care se cheamă „One World in Schools”. Ei dispun de toate drepturile de difuzare a acestor filme. Proiectul a fost implementat în mai multe țări, ultimele fiind Armenia, Georgia. Acum se implementează în Moldova și urmează Mongolia.”

Europa Liberă: Judecând după experiența celorlalți, acest proiect poate cauza și controverse? Pot să apară întrebări: de ce a fost selectată școala aceasta și cealaltă, de ce este difuzat acest film și nu altul, de ce a fost aleasă o temă care nu se potrivește cu cultura, tradițiile, obiceiurile din Republica Moldova?

Virgiliu Mărgineanu:
„Noi încercăm, sincer, să evităm filmele care ar provoca anumite probleme. Și tocmai de aceasta încercăm să mergem pe problemele cu care ne confruntăm noi, aici, în Moldova: tema migrației, libertatea de exprimare, munca copiilor, integrarea europeană. Deci, niște teme care, vreau să cred că, sunt binevenite și chiar vor ajuta la dezvoltarea și educarea tinerilor din licee.

E un fel de altă metodă de instruire în școli, în care transmitem anumite informații, anumite tematici elevilor, prin mijloacele audiovizuale. Și referitor la școli, sigur că, vor apărea nemulțumiri. Dar suntem la început și deocamdată bugetul care este acoperit de Ministerul Afacerilor Externe al guvernului Cehiei, prin programul Tranziție, ne oferă doar posibilitatea de a implica 25 de școli. Ne-am dori ca pe viitor proiectul să reușească și să putem include 100 de școli, după aceasta.”

Europa Liberă: Ne-ați putea spune ce se va întâmpla propriu-zis? Va fi difuzat filmul în fața elevilor și gata?

Virgiliu Mărgineanu:
„Să o luăm pe etape. În prima etapă, după ce selectăm școlile, vom avea o întâlnire cu profesorii care se implică în acest proiect, vom avea câteva întâlniri la Chișinău, un fel de instruire, de dezbateri, mese rotunde, în care împreună cu ei selectăm temele. În funcție de aceste teme, vom aduce filmele.

Filmele vor fi traduse, subtitrate în română. Pentru fiecare film va fi editată o broșură în care sunt specificate temele care urmează să fie abordate, în timpul lecției. Pentru că filmele vor fi, în primă parte, proiectate în cadrul unor lecții, cum ar fi educația civică sau lecții asemănătoare prevăzute de programul școlar acum. După fiecare film vor urma întrebări-răspunsuri, dezbateri pe tema respectivă, împreună cu elevii din clasă și profesorii.”

Europa Liberă: Ministerul Educației de la Chișinău are vreun cuvânt de spus în acest proiect?

Virgiliu Mărgineanu:
„Da, este partener al acestui proiect. Ne-au ajutat să ajungem la direcțiile raionale de învățământ, prin care am trimis mesajul. Ne-au sugerat ei că ar fi bine să începem cu școlile sau raioanele din jurul Chișinăului, mai întâi.”

Europa Liberă: Ați spus că veți încerca să evitați temele controversate, să zicem așa, în societatea moldovenească. Dar într-un comunicat de presă pe care l-ați difuzat scrie că printre temele abordate în aceste filme va fi vorba și despre discriminare, toleranță. Aceste lucruri au fost dezbătute foarte intens în R. Moldova, în ultimii ani. Deci, nu veți putea evita subiectele acestea, până la urmă?

Virgiliu Mărgineanu:
„Ba cred că vom putea. Cel puțin, printre primele șase teme la care urmează să ne oprim de la 1 septembrie, tema discriminării nu apare și nici toleranța.”

Europa Liberă: Cum veți măsura impactul acestui proiect, dacă vă propuneți și așa ceva.

Virgiliu Mărgineanu:
„Chiar la al doilea pas din acest proiect, adică după selectarea școlilor, vom ruga profesorii care se implică să completeze niște chestionare, acum, la începutul proiectului. Apoi, îi vom ruga pe aceeași profesori, aceeași beneficiari să completeze practic aceleași chestionare, după implementarea proiectului. Și, în baza acestor diferențe, vom vedea care este rezultatul și dacă scopul a fost atins. Educația prin film este o metodă nouă și nu văd de ce nu ar avea succes.”
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG