Linkuri accesibilitate

Președintele Nicolae Timofti: Nu trebuie să trăim cu frică. Mergem pe calea corectă


Nicolae Timofti
Nicolae Timofti

Şeful statului a avertizat Rusia să nu întreprindă măsuri şi pentru anexarea regiunii transnistrene.


La Chişinău, președintele Nicolae Timofti a repetat poziţia anunțată de guvern încă înainte de referendumul din Crimeea şi anume că referendumul de duminică este ilegal şi că Republica Moldova sprijină respectarea suveranității, unității şi integrității teritoriale a Ucrainei.


Vorbind cu puţin timp înainte ca președintele rus Vladimir Putin să semneze tratatul de primire în Federaţia Rusă a Crimeii şi orașului Sevastopol președintele moldovean Nicolae Timofti a declarat că orice decizie adoptată în baza aşa-zisului referendum din Crimeea este nelegitimă şi ilegală din punct de vedere al dreptului internaţional:

„Noi calificăm drept ilegal şi nu recunoaștem rezultatele aşa numitului referendum cu privire la statutul peninsulei Crimeea. Considerăm că orice decizie aprobată în baza acestui aşa numit referendum nu este nici legitimă, nici legală din punct de vedere al dreptului internaţional. Posibila decizie a Federaţiei Ruse de a anexa Crimeea la teritoriul său va constitui o încălcare gravă a dreptului internaţional.”

Întrebat de jurnaliști ce întreprinde Chişinăul pentru a evita un scenariu similar celui din Ucraina şi cât de pregătite sunt autorităţile statului să facă faţă eventualelor presiuni din partea Rusiei, președintele Timofti a răspuns evaziv. Însă a menționat că ar deține informații precum că ar exista riscuri pentru anumite provocări atât în regiunea transnistreană, cât şi în Găgăuzia:

„Riscuri există, dar nu trebuie să trăim cu frică. Trebuie să fim convinși că ceea ce facem, facem corect. Suntem orientați la poziţia pe care o are UE faţă de Republica Moldova. Şi chiar dacă cineva se împotrivește, în cazul dat Rusia, tot este o poziție. Noi suntem siguri că suntem pe calea corectă şi o să semnăm Acordul de asociere.”

Deşi nu a răspuns concret ce fac autorităţile moldovene pentru a securiza frontiera pe segmentul transnistrean, Nicolae Timofti a dat asigurări că situația e sub control.

În cursul zilei, presa relatase că legislativul de la Tiraspol a adresat Dumei de Stat de la Moscova o scrisoare în care cere modificarea legislaţiei ruse în aşa fel încât să permită şi anexarea regiunii transnistrene la Federaţia Rusă. Purtătoarea de cuvânt a legislativului de la Tiraspol, Irina Kubanshik, declarase agenției Itar Tass că ar fi vorba despre modificarea „legii privind acordarea cetățeniei ruse şi alipirea de noi teritorii”.

Șeful statului, Nicolae Timofti, a precizat că nu cunoaște despre o decizie a Sovietului Suprem de la Tiraspol de a cere Rusiei posibilitatea anexării regiunii transnistrene, ci doar despre o declarație făcută în acest sens de conducătorul aşa-zisului legislativ Mihail Burla. Președintele Timofti a declarat că dacă autorităţile de la Kremlin vor da curs solicitării, acesta va fi un pas greșit:

„Cred eu că astfel de acțiuni sunt contraproductive, nu aduc bine Republicii Moldova şi nici chiar Federaţiei Ruse. Nu contribuie la păstrarea acelei imagini internaţionale de care se bucura până acum Rusia. Dacă va accepta, cred că va fi un pas greșit. Republica Moldova în afară de pozițiile pe care le-a adoptat până acum faţă de aceste structuri anticonstituționale nu poate adopta altele. Şi în aspectul situaţiei din această zonă, mai cu seamă când vorbim de aşa stat ca Ucraina. Dacă le comparăm, situațiile sunt cam aceleași.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG