Linkuri accesibilitate

De la 1 aprilie, pensiile vor fi indexate în mod diferențiat


Acelaşi coeficient va fi aplicat şi pentru pensiile funcţionarilor publici și ale altor demnitari, dar numai pentru jumătate din pensia stabilită.


De la 1 aprilie, toate categoriile de pensii, între care cele pentru limita de vârstă, de invaliditate, de urmaş şi cele pentru vechime în muncă vor fi indexate cu 6,45 procente. Această majorare constituie media dintre creşterea anuală a indicelui preţurilor de consum şi creşterea anuală a salariului mediu pe ţară pentru anul 2013. Angajaţii Casei Naţionale de Asigurări Sociale dau asigurări că pensionarii vor ridica pensiile mărite fără întârziere, începând cu prima zi a lunii viitoare. Detalii are Tamara Grejdeanu:

După indexare, pensia minimă se va mări cu 48 de lei, adică de la 750 de lei, cât era în 2013 va ajunge la cota de 798 de lei. Acelaşi coeficient de indexare se aplică şi pentru pensiile funcţionarilor publici, aleşilor locali, foştilor membri de guvern şi deputaţilor din parlament, numai că pentru jumătate din pensia stabilită. Valentina Busuioc, specialistă la Casa Naţională de Asigurări Sociale spune că până la 1 aprilie urmează a fi procesate datele a peste 650 de mii de pensionari, astfel încât fişele de plată să ajungă neîntârziat la birourile teritoriale:

„Zilele acestea direcţia de plată lucrează intens ca să fie expediate şi la oficiile poştale, la Banca de Economii s-au expediat listele în mărimea nouă indexată a tuturor pensiilor. Respectiv, fiecare pensie a fost majorată cu procentul dat - 6,45. Toate pensiile de asigurări sociale, pensiile persoanele care au pătimit şi au devenit invalizi ca urmare a participării la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl , toate acestea au fost indexate cu procentul de 6,45.”

Valentina Busuioc mai spune că orice pensionar care va ridica pensia mărită şi va avea neclarităţi, poate cere lămuriri la Casa teritorială de la locul de trai. Datele cu care operează specialiştii de la Ministerul Muncii arată că cei mai mulţi pensionari - 75 de procente din total - primesc pensii mai mari decât valoarea celei minime, în jur de 1 100 de lei.

Cu toate că anual pensiile sunt indexate având în vedere deprecierea puterii de cumpărare a banilor, suma rezultată oricum rămâne mai mică decât valoarea coşului minim de consum, remarcă experta Viorica Antonov. Ea pledează pentru o revizuire a categoriilor de beneficiari astfel încât indexarea să fie operata prioritar pentru cei care trăiesc în sărăcie:

„Societatea civilă, nu într-un singur rând a venit cu sugestii de a opri puţin indexarea pe toate categoriile şi de a revizui totuşi, că nu toate categoriile chiar au nevoie de această indexare. Dar la noi, conform legislaţiei în vigoare, se face indexarea pentru toate categoriile de pensionari. Şi asta şi într-un fel încurajează, în continuare, discrepanţele create, între pensia mică şi cea mai mare.”

Deşi susţine poziţia Ministerului Muncii, care insistă ca toţi beneficiarii să fie egali în faţa legii, experta spune că actualul mecanism produce însă mari discrepanţe între pensii, deoarece cu acelaşi coeficient sunt majorate şi pensiile de peste 2000 de lei şi cele care abia ajung la o mie.

De altă părere este însă expertul Dumitru Budianschi, director de programe la Centrul Analitic Independent ,,Expert –Grup”. În opinia sa, o indexare diferită a pensiilor nu ar putea diminua deficitul fondului social, care este în creştere cu fiecare an:

„Aici e vorba de o indexare şi ea trebuie să aibă loc pentru toate pensiile. Indexarea nu poate să servească ca mecanism de redistribuire a nivelului pensiei. Deci, mărirea pensiilor şi sporirea nivelului lor astfel încât să nu existe pensii mai joase decât nivelul minim de existenţă este o problemă care nu trebuie să fie legată de mecanismul de indexare a pensiilor.”

Dumitru Budianschi consideră că autorităţile ar trebui să revadă mecanismele de stabilire a pensiilor, mai ales în cazul categoriilor care sunt favorizate la calcularea mărimii pensiei. De curând, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a lansat discuţii publice privind reformarea sistemului de calculare a pensiilor. Numărul redus al plătitorilor de taxe faţă de cel în creştere al beneficiarilor de pensii şi plata salariilor în plic, spun autorităţile, pun în pericol stabilitatea sistemului financiar care asigură plata pensiilor. Pentru anul 2014, bugetul asigurărilor sociale înregistrează un deficit de 120 de milioane de lei.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG