Linkuri accesibilitate

„De unde o să-şi mai cumpere cravate șeful Gazprom?” (contributors)


„Pentru Ucraina (...) este din păcate doar începutul sfârșitului. Pentru că a încercat să se debaraseze de o oligarhie de mafioți, Kievul a fost trimis într-o poziție de șah și mat de Moscova”, ii declară Iuliei Badea-Gueritée Raymond Clarinard, redactor-şef adjunct la Courrier International. Interviul este reprodus de ziarul Adevarul. Jurnalistul francez crede ca Kievului ii raman doar doua variante, ambele proaste: sau atacă, dar cu o armată care nu este pregătită, caz in care Rusia va putea spune ca isi apara cetatenii din Crimeea, sau nu face nimic, iar rezultatul va fi acelasi, adica anexarea Crimeii si, in curand, invadarea partii de est a tarii. Din pacate, nu e vorba doar despre posibila amputare a Ucrainei de jumatate din teritoriul sau, ci despre, citam, „debutul unei recuceriri progresive a spaţiului ex-sovietic de către Moscova, care nu a admis niciodată de facto independenţa „pieţelor” sale de desfacere”. Raymond Clarinard apare in Adevarul cu o referire directa la Republica Moldova, pe care o vede amenintata de pierderea Transnistriei. Regiunea separatista ar urma sa fie si ea anexata de Rusia. Tara lui Putin are mijloace de presiune asupra Occidentului, considera invitatul Iuliei Badea- Gueritée, pentru ca este al doilea creditor al Washingtonului. Redactorul sef adjunct de la Courrier International mai spune ca ”Occidentul s-a împiedicat (...) în propria capcană şi nu mai poate face nimic înainte ca Rusia să impună vecinului dorinţele sale imperialiste (...), cu riscul de a declanşa, altfel, o nouă catastrofă mondială”.

Valentin Naumescu, care semneaza o analiza pe site-ul contributors, nu crede totusi ca Rusia va invada Ucraina. Putin n-ar avea interes sa declanseze un al doilea razboi mondial rece. In schimb, „tulburări sau manifestări revizioniste vor mai fi: şi la Doneţk, şi la Harkov, şi la Tiraspol, fragilizând şi vulnerabilizând state fost sovietice cu aspiraţii euro-atlantice”. Comentatorul este mai mult decat sceptic fata de modalitatile de constrangere ale Uniunii Europene: „Cumplită pedeapsă a gândit Bruxellesul… Măsura „cutremurătoare” a interzicerii vizelor pentru unii lideri de la Moscova, dar nici aceia cei mai importanţi politic. De unde o să-şi mai cumpere cravate şeful Gazprom, dacă n-o să mai aibă voie la Milano?”.

In Romania libera, Laurentiu Mihu consideră că liderul rus Vladimir Putin „a dat startul unei curse nebune a Rusiei către o închidere în sine. O mişcare fundamental eronată, în vremurile noastre”, spune comentatorul, convins că, pe termen lung, „Rusia nu va câştiga ceva semnificativ pentru populaţia ei”.

O analiza care recupereaza detalii trecute cu vederea este cea semnata, de asemenea in Romania libera, de Cristian Campeanu. Occidentul ar avea pe masa si o varianta de negociere cu Rusia, de aceea nu s-a dispus blocarea conturilor inclusiv pentru Vladimir Putin si ministrul de externe Serghei Lavrov. In acelasi timp, arata analistul, Rusia este al doilea creditor al Washingtonului. Cu alte cuvinte, mai mult rau ar face Americii neplata datoriilor rusesti la bancile americane, decat Rusiei sanctiunile de tipul blocarii conturilor sau suspendarii vizelor de calatorie pentru liderii de la Moscova.
XS
SM
MD
LG