Linkuri accesibilitate

În Crimeea are loc controversatul referendum privind alipirea la Rusia sau mai multă autonomie


Președintele interimar al Ucrainei a afirmat ca există pericolul real ca Rusia să invadeze estul Ucrainei.


Crimeea a fost trecuta în componența Ucrainei in 1954, prin decizia lui Nikita Hrusciov.

Buletinele de vot, tiparite in trei limbi: rusa, ucraineana si tatara, contin aceste doua intrebari: autonomie sau alipire.

Aproape nimeni nu se indoieste ca majoritatea celor care vor participa la vot vor vota pentru revenirea la Rusia.

Circa 60 la suta din populatia Crimeei este rusofona iar minoritatile ucraineana si tatara au anuntat deja ca vor boicota votul pe care oricum nu au, numeric, nici o sansa de a-l influenta.

Centrele de votare se inchid la ora 20 iar primele rezultate partiale sunt asteptate chiar in aceasta seara.

Dupa care, cu si mai mare inters, va fi asteptata urmatoarea „mutare” a presedinteleui Vladimir Putin.

La Londra, vineri, cu ocazia intrevederii cu secretarul de stat american John Kerry, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat ca Rusia va respecta „vointa locuitorilor din Crimeea” si ca Putin nu va lua nici o decizie decit dupa referendum.

Ocazie pentru secretarului de stat american John Kerry de a reaminti ca „interesele legitime ale Rusiei in Crimeea” pot fi repectate si fara anexarea peninsuleui, o miscare care contravine tuturor legilor internationale.

Sambata la Natiunile Unite, Consiliul de securitate ONU nu a putut adopta o rezolutie initiată de Statele Unite, care condamna drept illegal referendumul de astazi. Din cauza Rusiei care , asa cum era de asteptat, s-a opus prin veto. Singura „victorie” a aliatilor occidentali a fost ca China s-a abtinut.

Pentru ambasadorul american la ONU, Samantha Power, votul de sambata a fost un „moment trist si remarcabil” care a demonstrat izolarea Rusiei pe scena international.

Tot sambata, pentru prima data, trupe rusesti sustinute de elicoptere de lupta si vehicole blindate (informeaza autoritatile ucrainene) au preluat controlul asupra unei asezari din afara Crimeeii. Observatorii straini cred insa ca este vorba mai degraba de o miscare preventiva, pentru ca in localitatea Strikove se afla o statie vitala pentru alimentarea penisnulei cu gaze.

Presedintele interimar al Ucrainei Oleksandr Turcionv a afirmat ca exista pericolul real ca Rusia sa invadeze estul Ucrainei si a acuzat Moscova ca incita ciocnirile violente care s-au inresgistrat in ultimele zile in est, intre pro si anti moscoviti.

Vineri la Donețk, doua persoane si-au pierdut viata intr-un schimb de focuri, iar joi un manifestant pro-ucrainean a fost ucis in ciocniri cu protestatari pro rusi. Sambata, mii de manifestanti pro-rusi au ocupat sediul fortelor locale de securitate.

Iar la Moscova, ministerul de externe a dat publicitatii o declaratie in care afirma ca ar fi evident ca autoritatile de la Kiev nu mai controleaza estul tarii. Si ca multe persoane ar fi apelat la protectia Rusiei, in aceste conditii.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG