Linkuri accesibilitate

S-a încheiat ultima etapă în eliminarea vizelor europene pentru R. Moldova


Ridicarea obligativității vizei nu aduce cu sine și dreptul de a munci in UE.. Acesta va veni ulterior și prin negocieri mai ales bilaterale.



Țările Uniunii Europene și-au dat acordul pentru liberalizarea regimului de vize cu Republica Moldova, așa încât cetățenii moldoveni să poată intra numai cu pașaportul biometric în spațiul Schengen plus România, Bulgaria și Croația. Premierul român, Victor Ponta aflat într-o escală vineri la Chișinău, a spus că se așteaptă că vizele vor fi abolite până la 25 mai. Decizia de vineri este punctul final al procesului de luare a deciziei, care a început în noiembrie trecut cu propunerea Comisiei Europene, a trecut prin Parlamentul European și s-a încheiat vineri la Consiliul Uniunii Europene, reunit în formatul miniștrilor transporturilor. Despre resorturile acestei decizii relatează de la Bruxelles, Dan Alexe.

Decizia de a elimina vizele pentru moldoveni a fost luată în grabă înainte de summitul de la Vilnius, din noiembrie trecut, dintre Uniunea Europeană și țările Parteneriatului Estic, când devenise limpede pentru programatorii politici de la Bruxelles că exista riscul unui eșec major al summitului, ceea ce s-a și întâmplat, prin refuzul lui Viktor Ianukovici de a semna Acordul de asociere al Ucrainei cu UE.

Era urgent atunci a anunța un progres concret major, pentru a salva ceva din importanța summitului, care fusese anticipat drept “istoric" de către președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Așa s-a făcut că, la câteva zile inaintea summitului, Barroso și Iurie Leancă au anunțat la Bruxelles decizia UE de a suprima obligativitatea vizei pentru moldoveni. La Vilnius, Moldova a parafat acordul refuzat de Ucraina, iar Moldovei, ca și Georgiei, care a parafat la rândul ei, li s-a mai promis și că vor putea semna acordul complet, inclusiv clauzele lui comerciale, iar nu doar cele politice, cel mai târziu în august anul acesta.

Acordul trebuie semnat cât mai repede, pentru că absența, sau amânarea lui, ar putea slăbi șansele în alegeri ale coaliției pro-europene de la Chișinău.

La Bruxelles, miniștrii transporturilor din țările membre ale UE tocmai și-au dat acordul final asupra ridicării obligativității vizei pentru moldoveni, astfel încât nu a mai rămas acum decât definitivarea formală a deciziei.

Chișinăul așteaptă ca „decizia să intre în vigoare cel târziu pe 25 mai”. Cum a spus-o si preşedintele Parlamentului, Igor Corman, „decizia urmează acum doar să fie semnată, iar apoi publicată în Monitorul Oficial al UE. Acest lucru va schimba şi din punct de vedere psihologic starea de lucruri în Moldova.

Urmatoarea etapa este aprobarea de către preşedintele Parlamentului European şi de cel al Consiliului Uniunii Europene. Decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Monitorul Oficial al Uniunii Europene.

Pentru a călători liber în spaţiul comunitar, moldovenii vor trebui să deţină un paşaport biometric şi vor putea merge în toate ţările Uniunii Europene, cu excepţia Irlandei şi Marii Britanii, timp de 90 de zile pe parcursul a 6 luni. Desigur, ridicarea obligativitatii vizei nu aduce cu sine si dreptul de a munci in UE. Acesta nu va veni decat ulterior si prin negocieri mai ales bilaterale.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG