Linkuri accesibilitate

Rusia trebuie oprita cu orice pret sa anexeze Crimeea (Adevărul)


De ce trebuie sprijinit Andrei Pleșu (Evenimentul zilei)

Unul dintre bloggerii publicati de „Adevărul”, Dan Nicu, scrie astazi ca Rusia trebuie oprita cu orice pret sa anexeze Crimeea. Altminteri, intregul sistem al relatiilor internationale postbelice se va prabusi, iar dreptul international va fi decredibilizat. Ar insemna ”că tratatul de la Helsinki este o cârpă bună de şters podelele iar tratatele de garantare a securităţii încheiate cu marile puteri ale acestei lumi sunt nişte glume proaste”. Dan Nicu se intreaba ”ce cuvânt va mai avea ONU după aceste evenimente si daca nu cumva va avea soarta Ligii Naţiunilor. ”Alternativa la inacţiunea lumii întregi faţă de acţiunile Rusiei de acaparare şi însuşire a ceea ce nu îi aparţine este haosul”.

Pe site-ul Ziare.com, Emilian Isaila remarca tonul palid al Ministerul Afacerilor Externe din Romania. In opinia lui, explicatia este ca ministrul de externe este membru al Partidului Social-Democrat, iar acest partid nu s-a delimitat nciodata de pozitia filo-rusa a intemeietorului sau, fostul presedinte Ion Iliescu. Comentatorul se refera la avantajul imens pe care il are România fiind membra a Aliantei Nord-Atlantice, o apartenenta datorata fostului presedinte Emil Constantinescu, care s-a aflat la conducere in 1999, cand Romania s-a pozitionat ferm alaturi de NATO in chestiunea Kosovo. In clipa de fata, mai scrie Emilian Isaila, invazia Rusiei in Crimeea ”inseamna sfarsitul iluziilor unor patrioti romani in relatia cu Rusia”.

Mai mult publicatii tiparite si on-line mediatizeaza apelul lansat de Grupul pentru Dialog Social in spriijinul scriitoruluiu Andrei Pleșu, care a fost atacat intr-un mod suburban de postul de televiziune Antena 3. Textul apelului, care cheama si la un miting de sprijin duminica seara la Bucuresti, a fost semnat initial de un numar de aproximativ 100 de intelectuali, dar a adunat pana la aceasta ora aproape 900 de adeziuni.

Silviu Sergiu arata in „Evenimentul zilei” de ce trebuie sprijinit Andrei Pleșu: pentru valoarea pledoariilor sale din presa, pentru revista „Dilema Veche” pe care a infiintat-o si o gireaza dintr-o pozitie onorifica, dar mai ales pentru ca niciodata nu a fost de partea unor anumiti politicieni, ci de partea principiilor. Jurnalistul insista pe o precizare importanta: a lua pozitie in sprijinul unei personaltiati ca Andrei Pleșu nu inseamna a intra ”intr-un meci politic”.

”Aceasta este marea capcană pe care ”propagandiștii PSD”(ca să-l citez pe Crin Antonescu) au întins-o publicului neimplicat. Au simplificat confruntarea dintre oamenii onești și opușii lor într-o confruntare politică, știind că vor îndepărta mare parte din public, pentru că publicul detestă politica românească”.

Intr-un scurt text publicat în Contributors.com, Vladimir Tismaneanu scrie ca linsajul mediatic al Antenei 3 este de fapt un atac la civilitate si un asalt impotriva societatii civile. In acest moment, spune Tismaneanu, „are loc o batalie pentru sfera publica, iar Andrei Pleşu a dovedit ca nu se lasa timorat. Articolele sale, de o splendida eleganta a stilului, sunt expresia unei inteligente morale care nu ingenuncheaza”.
XS
SM
MD
LG