Linkuri accesibilitate

Pavel Filip: „Guvernul va crea confortul necesar pentru preschimbarea paşapoartelor sovietice pe un buletin de identitate”


Un interviu cu Pavel Filip, ministrul tehnologiei informațiilor și comunicațiilor.



Europa Liberă: Domnule ministru, am mai discutat la subiectul nevoii paşaportizării tuturor cetăţenilor Republicii Moldova cu acte naţionale, pentru că, deocamdată, rămâne semnificativ numărul acelor posesori care au paşapoartele URSS. Moldova ar fi unicul stat din acest spaţiu unde aceste paşapoarte de tip sovietic mai sunt folosite de către cetăţeni. Nu ştiu. Este o ruşine?

Pavel Filip: „Nu ştiu dacă este o ruşine. Poate a fost o conjunctură permanentă în R. Moldova pentru a păstra aceste paşapoarte sovietice, pentru că nimeni nu a vrut să impună acest lucru obligatoriu pentru cetăţeni, pentru a nu pierde careva voturi la alegeri, fie parlamentare sau locale.

Îmi pare bine că am reuşit totuşi să promovăm această hotărâre de guvern. Urmează să mai ajustăm şi nişte legi, pentru a duce la bun sfârşit acest lucru. Chiar din momentul, cred, când vorbeam cu dumneavoastră ultima dată şi spuneam că mai există vreo 240 de mii de cetăţeni deţinători de paşapoarte sovietice, astăzi au rămas doar 153.

Şi miercuri a fost aprobată altă hotărâre de guvern care vine, de fapt, în vederea realizării planului de acţiuni. Un obiectiv foarte bine gândit în favoarea cetăţenilor pentru care mai deţin aceste acte. Şi am schimbat accentele, am spus că nu le declarăm nevalabile din 1 septembrie, dar ne asumăm obligaţiunea să asigurăm schimbarea acestor acte până la 1 septembrie. Guvernul va face absolut tot posibilul şi creează confortul necesar pentru ca cetăţenii să schimbe paşapoartele sovietice pe un buletin de identitate.

Am în vedere scutirea de taxă, atunci când este necesar să obţină actele de stare civilă. Am în vedere şi perfectarea buletinului de identitate gratis. Am în vedere şi determinarea grupei sangvine. Şi-au asumat, de fapt, această obligaţiune cei de la Ministerul Sănătăţii, iarăşi gratis. Am uşurat puţin procedura că cei născuţi până în anul 1945 nu au nevoie în general să prezinte actele de stare civilă. Pentru cei care sunt imobilizaţi avem oficii mobile care, la solicitarea lor, vor merge la domiciliu, iarăşi absolut gratis, şi vor face acest lucru. Nu mai văd nici un impediment, de fapt, care ar impune o rezervă cetăţenilor să-şi schimbe paşaportul de tip sovietic.”

Europa Liberă: Şi dacă există atâtea înlesniri totuşi de ce cetăţeanul atât de greu decide să-şi schimbe paşaportul de tip URSS pe noile acte naţionale?

Pavel Filip: „Am luat în consideraţie şi acest lucru. Unii vor să-şi păstreze acest act pentru că are o poză unde era mai tânăr şi mai frumos în paşaport. Şi atunci noi am zis. „O.K., vi le returnăm, doar că vom perfora, ca să cunoaştem că acest act nu mai este valabil”. Chiar şi atunci când a apărut problema că cetăţenii care locuiesc în Transnistria, de fapt, pot avea probleme dacă vor avea actul sovietic perforat. Am zic că pentru cei din zona transnistreană le vom lăsa neperforat acest act, pentru că oricum el nu este valabil şi nu se va regăsi în sistemul naţional de paşapoarte.”

Europa Liberă: Acum, pentru că lumea încearcă să devină şi posesoare de paşaport albastru, paşaportul biometric, reuşiţi să faceţi faţă tuturor solicitărilor?

Pavel Filip: „Este adevărat că a crescut numărul de solicitări pentru paşapoarte biometrice, dar noi vom face faţă. Avem suficiente capacităţi pentru a asigura o bună funcţionare a acestui proces. De fapt, am nimerit şi într-o zonă de rezonanţă acuma şi spre schimbarea paşapoartelor sovietice, şi paşapoartele biometrice.

În fiecare zi vin tot mai mulţi solicitanţi şi putem ajunge în situaţia chiar să mărim orele de lucru la ghişeele Întreprinderii de Stat „Registru”, poate vom face nişte corecţii acolo, cum ar fi că după ora cinci încă plus două ore sau trei ore vor lucra operatorii doar pentru a perfecta paşapoarte biometrice. În decursul zilei, deci, vor asigurate şi preschimbarea paşapoartelor sovietice. Dar, cetăţenii trebuie să cunoască că nu este neapărat nevoie să meargă la un ghişeu care se află în zona teritorială unde locuieşte el, poate merge la oricare ghişeu, în oricare localitate, în oricare raion din Republica Moldova să facă acest lucru.”

Europa Liberă: Domnule ministru, recent, premierul Leancă solicita să fiţi indulgenţi şi să ajutaţi anumite categorii de persoane, să micşoraţi preţul, să beneficieze de acest paşaport albastru, biometric. Vă strânge cureaua, nu? Aveţi posibilitate?

Pavel Filip: „Era vorba de o micşorare a preţului. Deci, noi am analizat acest lucru de comun acord cu colegii.”

Europa Liberă: Există posibilitate să micşoraţi preţul?

Pavel Filip: „Astăzi nu mai există posibilitate. Vreau să vă aduc aminte că noi am micşorat mult preţul, de la 1250 am ajuns până la 700 de lei. Şi astăzi, practic, preţul actelor de identitate sau paşaportului cetăţeanului Republicii Moldova sunt orientate spre cost. Cu atât mai mult că şi acordarea gratuită a actelor de identitate, cum ar fi pentru prima documentare, pentru cetăţenii din Transnistria, se efectuează iarăşi din contul profitului Întreprinderii de Stat „Registru”.”

Europa Liberă: Dar aceste costuri la cât s-ar ridica?

Pavel Filip: „Doar preschimbarea paşapoartelor sovietice era mai mult decât 33 de milioane de lei. În jur de 15-20 de milioane anual. Mai este şi prima documentare a cetăţenilor Republicii Moldova. Costurile acestea sunt acoperite din contul întreprinderii. Adică, până la urmă, oricum statul are grijă de acest lucru, pentru că se compensează din dividendele care nu sunt plătite din această cauză.”

Europa Liberă: Care e profitul întreprinderii?

Pavel Filip: „Întreprinderea, practic, rămâne fără profit. Anul acesta, pare-mi-se, a fost ceva în jur de două-trei milioane de lei.”
XS
SM
MD
LG