Linkuri accesibilitate

John Kerry: „Speranța noastră este că Rusia va respecta legislația internațională; acest referendum nu este justificat”


John Kerry și omologul său rus Serghei Lavrov
John Kerry și omologul său rus Serghei Lavrov

În ajunul întîlnirii de la Londra dintre miniștrii de externe ai Statelor Unite și Rusiei.



Avertisment american dat Rusiei in legatura cu situatia din Peninsula Crimea. Despre semnificațiile sale, o corespondență de la Washington, de la Valeriu Sela.

Secretarul de stat american, John Kerry a avertizat Rusia ca se expune la serioase consecinte daca negocierile de la sfirsitul saptaminii nu duc la o rezolvare a situatiei din Crimea.

Kerry se deplaseaza astazi la Londra pentru a se intilni cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, inaintea referendumului de duminica din Crimeea, unde locuitorii peninsulei vor vota daca sa se alature sau nu Federatiei Ruse.

Oficialitati americane si europene sustin ca Rusia se afla in spatele referendumului pe care-l desfasoara sub amenintarea miilor de militari rusi aflati in peninsula. Daca legislativul din Ucraina nu renunta la referendum, Kerry a spus ca rezultatul acestuia nu va fi recunoscut de comunitatea internationala.

In fata Comisiei Senatului pentru Alocari Bugetare, secretarul de stat a spus ca Statele Unite si Uniunea Europeana sint unite si vor impune luni sanctiuni economice impotriva Rusiei. „Va exista un raspuns de o anumita natura la referendum” - a spus Kerry continuind „Daca nu exista un semnal ca Rusia are de gind sa indrepte situatia atunci vor fi facuti luni pasi importanti”. „Speranta noastra este ca Rusia va respecta legislatia internationala. Acest referendum nu este justificat, nu este legal” - a spus Kerry, care a mai aratat ca spera ca ratiunea va triumfa, dar nu este sigur ca asa se va si intimpla.

Senatorul republican Lindsey Graham, un critic al politicii externe a presedintelui Obama, a intrebat ce ar face presedintele daca fortele ruse vor inainta in estul Ucrainei si daca noul guvern ucrainean va cere arme sa lupte impotriva invaziei. Kerry a replicat prudent spunind ca administratia are variante de raspuns pentru diverse situatii, dar ca nu vrea sa genereze isterie sau ingrijorare excesiva. „Scopul nostru este sa evitam o astfel de situatie, dar nu e sigur ca vom reusi” - a aratat seful dilomatiei americane.

Secretarul de stat a spus ca Statele Unite monitorizeaza numarul si miscarile fortelor rusesti in Crimea, unde Rusia are voie sa aiba 25 de mii de miltari. Kerry a spus ca fortele si capacitatile rusesti nu sint pozitionate acum pentru a invada Ucraina, dar fireste ca asta se poate schimba. John Kerry s-a aratat impresionat cit de unita este Europa - cetateni si state - in idea ca actiunile rusesti trebuie sa primeasca un raspuns.

Senatorul democrat de Vermont, Patrick Leahy, a intrebat cum afecteaza confruntarea cu Rusia, procesul de eliminare a armelor chimice din Siria. Kerry a salutat contributia Moscovei la gasirea unei solutii, dar a adaugat ca in contextul crizei ucrainene ramine de vazut daca cooperarea va continua.
XS
SM
MD
LG