Linkuri accesibilitate

Serviciului Unic de Urgenţă 112 - un sistem „inteligent”


De vorbă cu Pavel Filip, ministrul tehnologiei informației și comunicațiilor despre noul proiect de lege aprobat de guvern.



Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la instituirea Serviciului Unic de Urgenţă 112. „Proiectul va asigura accesarea serviciilor specializate de urgenţă pe o platformă tehnologică modernă de prelucrare și stocare a informaţiei prin folosirea posibilităților oferite de comunicaţiile electronice moderne”, declară Europei Libere ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip.

Europa Liberă: Domnule ministru, vorbim despre un număr unic pentru apelurile de urgență. Lumea va putea să sune doar la 112. De ce ați apelat la această practică care a prins rădăcini mai departe de hotarele Moldovei, spre Vest?

Pavel Filip: „Obiectivul acestui serviciu de apel, cu un singur număr - 112 - vine să sporească nivelul de siguranță, nivelul de protecție a cetățenilor, dar și a bunurilor din întreg teritoriul republicii Moldova., cunoaștem că este numărul de urgență european, deci este un număr unic.

Putem vorbi despre mai multe avantaje aici, în primul rând, este ușor de memorizat doar un singur număr, cum ar fi 112, fiindcă, în situații de criză, în situații de urgență oamenii stau și se gândesc care ar fi numărul corect: 901, 902, 903? Dar care este poliția, care sunt serviciile medicale?

Atunci, în situația cu un singur număr, este mult mai simplu, este un sistem informațional inteligent, care vine să asigure comprimarea informației primită de la apelant, care vine să ofere soluții imediate, reieșind din problemele invocate de către cel care apelează.

Și aici aș scoate în prim plan o problemă care statistic spune că din convorbirile telefonice, astăzi, când sună într-o situație de urgență un apelant sau altul practic 90% din timpul convorbirii este pierdut pentru a identifica întocmai locul unde se află apelantul. Or, cum vă spunea că este un sistem inteligent, imediat ce a apelat acest serviciu, sistemul îl localizează automat pentru că sistemele de comunicații electronice pot asigura această posibilitate.”

Europa Liberă: Ca să personalizăm, eu mă aflu în stația de troleibuz X și mi s-a făcut rău. Apelez, chem salvarea și ea știe unde mă aflu sau eu trebuie să îi spun unde mă aflu?

Pavel Filip: „Cu siguranță, se va verifica suplimentar, veți fi întrebată, dar poate fi întrebarea nu unde vă aflați, dar poate fi întrebarea: „Dumneavoastră vă aflați în stația de troleibuz cutare și cutare?”. Și, în situația aceasta, este suficient să răspundeți doar: „Da”.

Încercăm să limităm, până la 30 de secunde, toată convorbirea care urmează să aibă loc dintre apelant şi operatorul care preia acest apel şi multe altele, de fapt. Noi încercăm să utilizăm din plin acuma toate resursele informaţionale ale statului, Registrul de stat al populaţiei, cum ar fi Registrul transporturilor, Registrul geografic şi, deci, imediat ce aţi apelat se vede localizarea geografică unde vă aflaţi, imediat se face legătură cu Registrul populaţiei şi vede toate datele dumneavoastră, ca date personale, cunoaşteţi că în buletinul de identitate este şi grupa sangvină, atunci apar foarte-foarte multe informaţii.”

Europa Liberă: Dumneavoastră spuneaţi că în caz de necesitate trebuie să chem poliţistul. Pot şi prin sms să fac acest lucru?

Pavel Filip: „Exact. Şi prin sms, se va putea întâmpla şi prin intermediul poştei electronice, se va putea întâmpla chiar şi prin fax sau majoritatea echipamentelor pentru comunicaţii electronice, cum ar fi telefoanele mobile, deci, au un singur buton care este programat, de fapt, la numărul de urgenţă.

Este bine chiar şi pentru un turist care este venit în Republica Moldova, aflându-se în roaming, chiar dacă nu are bani suficienţi în cont, de pildă, pe telefonul lui sau nu este achitat serviciul de roaming, el oricum va putea apela serviciul 112.

Este absolut gratuit, lucrul acesta este prevăzut de lege. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu cetăţenii Republicii Moldova, chiar dacă nu are bani în contul său de telefon mobil, chiar dacă sunt suspendate serviciile, chiar dacă este într-o zonă unde nu are acoperire operatorul la care este abonat, dar are acoperire alt operator, atunci el oricum va putea apela acest serviciu şi lucrul acesta trebuie să-l ofere gratis toţi operatorii de telefonie.”

Europa Liberă: Proiectul a fost votat de cabinetul de miniştri. Nimeni însă nu ştie perioada când va trece şi de Parlament, pentru că şi acolo trebuie să fie votat. Să ne spuneţi de când ar fi posibil să fie implementat?

Pavel Filip: „Dacă ne vom strădui foarte bine, putem lansa acest serviciu şi până la sfârşitul anului. Dar eu cred că aceasta este doar varianta ideală, în cazul când găsim finanţare în afară de bugetul de stat, pentru că finanţarea urmează să fie efectuată din bugetul de stat şi atunci urmează să aşteptăm anul viitor, atunci când pot fi bugetaţi aceşti bani. Contăm şi pe finanţe din exterior.

A propos, avem deja careva înţelegeri cu nişte companii de consultanţă, partenerii europeni sunt gata să ne ofere aceste servicii de consultanţă gratis, care este, de fapt, un lucru foarte important şi urmează să ne spună cu exactitate care model este mai bun pentru Republica Moldova, care se potriveşte mai bine, ce echipamente ar urma să utilizăm, care ar fi conceptul tehnic.”

Europa Liberă: Dar la cât se evaluează?

Pavel Filip: „Dacă ar fi să vorbim despre costurile estimative, din experienţa ţărilor care deja au creat acest serviciu, este de la 3 până la 4,5 euro pentru fiecare cetăţean.”

Europa Liberă: Deci, per total ar fi jumătate de miliard de lei?

Pavel Filip: „Haideţi să zicem patru euro pentru trei milioane ar fi douăsprezece milioane, poate, douăsprezece-cincisprezece milioane de euro ar putea costa crearea acestui sistem.”

Europa Liberă: Ceva mai devreme vorbeaţi despre această practică care s-a încetăţenit bine peste Prut, în România. Moldova poate prelua de la români această experienţă?

Pavel Filip: „Da. Şi vreau să vă spun că românii sunt foarte deschişi în acest sens. Noi deja am avut foarte multe întâlniri cu ei. Am mers în România, am văzut cum funcţionează serviciul.”

Europa Liberă: Şi ce înseamnă acest proiect de succes?

Pavel Filip: „Un sistem care lucrează foarte bine în România. Deci, cetăţenii români sunt mulţumiţi de acest sistem. Şi vă spuneam că este unul dintre cele mai bune în Uniunea Europeană, de fapt, care funcţionează. Şi chiar şi proiectul de lege a fost consultat cu colegii noştri din România şi sunt gata să ne acorde suport şi în continuare.”

Europa Liberă: Şi totuşi moldovenii sunt mai reticenţi atunci când e vorba de implementarea unor noi politici. Eu sunt obişnuiţi să sune la 901, 902, 903. În cadrul şedinţei de guvern aţi spus că va exista o perioadă când în paralel se vor efectua aceste apeluri telefonice, fie la salvare, fie la pompieri, fie la poliţie. Sau vor fi redirecţionate automat acele apeluri din partea solicitantului către instituţiile respective?

Pavel Filip: „Urmează să informăm cetăţenii foarte bine despre existenţa acestui serviciu, despre existenţa unui număr unic pentru apeluri de urgenţă 112, dar în paralel vor funcţiona şi numerele care sunt astăzi – 901, 902, 903 – doar că tehnic ele oricum vor fi redirecţionate imediat către operatorul 112. Şi ele vor fi valabile în tot teritoriul Republicii Moldova atâta timp cât vom găsi de cuviinţă că trebuie să existe. Din momentul când vom cunoaşte că ele nu mai sunt utilizate, că, de fapt, cetăţenii au uitat deja de aceste numere şi utilizează doar 112, printr-o hotărâre de guvern ele vor fi sistate.”
XS
SM
MD
LG