Linkuri accesibilitate

Cum urmăresc evreii moldoveni criza din Ucraina


Menorah de la Babin Iar, regiunea Kiev
Menorah de la Babin Iar, regiunea Kiev

... și diversele informații despre incidente anti-semite.


Evenimentele turbulente din Ucraina au neliniștit multă lume din multe motive. Unele minorități naționale, de pildă cea maghiară, din vestul țării, s-au plâns de un nou val de naționalism ucrainean, însoțit de vandalizări de monumente. Presa rusă, mai ales a scos în evidență, la rândul ei, ceea ce a numit un nou val de antisemitism, trezind îngrijorarea unor comunități de evrei. Cum se raportează la aceste informații reprezentanții evreilor moldoveni?

O bună parte dintre cetăţenii moldoveni de etnie evreiască se arată îngrijoraţi de informaţiile răspândite de presa rusă precum că atacurile antisemite ar lua amploare în Ucraina. Printre ei şi Stela Harmelin, care a insistat să accentueze că îşi exprimă propria opinie şi nu vorbeşte în numele Centrului Cultural Evreiesc „Kedem” pe care îl conduce. Stela Harmelin spune că deşi a urmărit la distanţă evenimentele din Ucraina, a fost mereu în legătură telefonică cu evrei de acolo, de la care a aflat că situaţia este una îngrijorătoare, unii chiar luând decizia să îşi trimită soţiile şi copiii în Moldova:

„Pe mine, ca evreică, foarte mult mă îngrijorează valul antisemit în Ucraina şi dispoziţiile fasciste şi naziste ale unor grupări, nu doar în raport cu evreii, dar şi cu alte grupuri etnice. Am văzut că a fost vandalizată o sinagogă din Simferopol, am văzut lozinci antisemite, fascismul „se plimbă” prin Odesa, unde sunt foarte mulţi evrei. Istoria a arătat cu ce se pot încheia asemenea manifestări. Sunt de asemenea îngrijorată că asemenea atacuri antisemite ar putea fi preluate şi în Moldova.”

Ceea ce presa propagandistică rusă a numit un nou val de antisemitism în Ucraina este dezminţit de liderii comunităţii evreieşti din Ucraina, mi-a spus directoarea Comunităţii evreieşti din Republica Moldova, Marina Lecarţeva:

„Noi am luat legătura cu liderii organizaţiilor comunităţii evreieşti din Ucraina pentru a înţelege care este situaţia şi pentru a-i întreba dacă au nevoie de susţinerea noastră. Ei şi-au expus opinia, spunând că nu consideră că în Ucraina ar fi antisemitism şi că nu remarcă manifestări şi acţiuni antisemite.”

Jurnalistul Ilia Mariaş, redactor la portalul evreiesc „Dorledor.info”, e de părere că Ucraina, baştina multor evrei în perioada sovietică, a fost mereu un focar de antisemitism, care în ultimii ani însă a pierdut din intensitate. Iar în contextul recentelor tensiuni din Ucraina, în opinia lui Ilia Mariaş, e complicat de vorbit despre careva valuri antisemite:

„Sunt informaţii că o sinagogă din Ucraina a fost vandalizată cu coctail-uri Molotov. Dar asemenea cazuri au loc în toată lumea şi nu doar la sinagogi. Un prieten de peste 70 de ani, un intelectual care din prima zi vine cu soţia la evenimentele de pe Maidan mi-a povestit cum împreună cu câţiva tineri zilnic şterg inscripții de genul „bate jidanii” de pe diverse clădirii. Dar aceste inscripții ca printr-o minune apar din nou peste noapte. El consideră că acest lucru se face pentru a discredita Maidanul. De regulă, în contextul unor tulburări, cum sunt şi în Ucraina, izbucnesc antipatii interetnice.”

Ilia Mariaş spune că a urmărit cu sufletul la gură evenimentele de la Kiev, întrucât a copilărit în Ucraina, iar fratele său şi mulţi prieteni sunt stabiliţi la Kiev:

„Evoluţia negativă şi foarte rapidă a situaţiei a fost un şoc pentru mine. Am urmărit cu durere şi regret ce s-a întâmplat acolo. Azi am citit un articol unde se spune că printre sutele de morţi de pe Maidan sunt şi evrei care nu erau militanţi. Erau simpli cetăţenii care s-au săturat de situaţia din ţară şi au vrut o schimbare, dar se regăsesc în lista celor omorâţi de lunetişti. Cu cât mai mult citesc şi aud despre acest subiect, cu atât mai tare mă întristez.”

Ilia Mariaş sugerează că în regiune, atât în Georgia, Ucraina, cât şi în Moldova fenomenul separatismului nu ar prinde rădăcini dacă guvernanţii înainte de a lua o decizie ar apleca urechea şi la voinţa cetăţenilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG