Linkuri accesibilitate

Ce propune anul acesta agricultorilor din Moldova expoziţia internaţională de tehnică agricolă „Moldagrotech”, de la Moldexpo.


La Centrul „Moldexpo” din Chişinău a fost inaugurată azi ediţia de primavară a expoziţiei internaţionale de maşini, echipamente şi tehnologii pentru agricultură, care asteaptă vizitatori până pe 15 martie. La expoziţie s-au inregistrat peste 100 de companii din 11 ţări.

Oferta expoziţională a inclus şi demonstraţii ale tehnicii agricole, unde fermierilor li s-a oferit consultaţii profesionale şi recomandări de la producători. Deşi cei mai mulţi au rămas impresionaţi de utilajele moderne care i-ar putea ajuta să-şi eficientizeze munca, preţurile i-au pus pe gânduri. Este şi cazul lui Victor Raţă din Anenii –Noi, care îmi spune că deocamdată venitul pe care îl obţine nu poate acoperi asemenea necesităţi:

„Ne pregătim de primăvară, să începem semănatul. Aşa, ne uităm, dar cu aşa bani nu merge. Una de asta costă 6 mii de euro. Mie îmi trebuie şase, adică 36 de mii de euro, cam câte grăunţe trebuie să semăn eu ca să fac aşa ruble.”

Eugen Turcan, managerul unei companii de producere a tehnicii agricole spune că interesul fermierilor pentru noile tehnologii creşte treptat iar cei care fac asemenea investiţii au în vedere cerinţele de calitate a pieţei de export dar şi posibilitatea de a obţine un profit mai mare:

„Reieşind din factorii aceştia că îi influenţează şi preţurile la combustibil, influenţează şi preţurile ridicate la tratările cu chimie şi la îngrăşămintele pe care le folosesc fermierii, normal că se gândesc cum să facă să câştige undeva bani sau să economisească în altă parte, şi de asta sunt nevoiţi să vină, să se uite, dacă a apărut ceva nou.”

Expoziţia MoldAgroTech a ajuns în acest an la cea de-a 26-a ediţie, iar fermierii cu care am reuşit să vorbesc spun că a devenit deja o tradiţie ca în ajunul lucrărilor de toamnă şi primăvară să urmărească noutăţile sectorului agroindustrial.

De atenţia agricultorilor s-au bucurat şi furnizorii de produse ecologice pentru îngrijirea şi creşterea plantelor. Iată, de pildă, cum începe o discuţie menită să-i determine pe fermieri să renunţe la îngrăşămintele chimice:

„Preparatele noastre sunt recomandate pentru sistemele ecologic inofensive de protecţie a plantelor..”

Stau de vorbă cu Andrei Maslu, fermier din Donduşeni. El îmi spune că optează pentru creşterea culturilor agricole fără a folosi pesticide şi îngrăşăminte sintetice din două motive, pentru că sunt dăunătoare dar şi mai scumpe, în comparaţie cu cele naturale:

„Creştem mere, coacăză şi căpşuni.”

Europa Liberă: Sunteţi interesat de produse ecologice care ar putea ajuta la protecţia plantelor?

„Mă interesez pentru că, căpşuna este aşa o marfă pe care o consumă copii şi femeile gravide şi dacă le pui produse chimicale, asta nu-i natural, eu cred că nici nu-i normal. Cu preparatele bio iese mai ieftin să prelucrezi decât cu cele chimice.”

Timp de patru zile, cât va dura expoziţia, fermierii sunt invitaţi să participe la mai multe mese rotunde şi seminare unde se discută despre subvenţiile alocate pentru acest an şi despre ce vor câştiga fermierii moldoveni de pe urma Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Tot în aceste zile va fi organizat concursul internaţional „Util pentru Moldova” unde premianţi vor fi producătorii mostrelor noi de tehnică agricolă, produse fitosanitare şi îngrăşăminte.
XS
SM
MD
LG