Linkuri accesibilitate

Avioane militare AWACS vor patrula deasupra Romaniei si Poloniei.Dată fiind agravarea situației in Ucraina, NATO a decis să trimită în Polonia și România avioane de supraveghere de tip AWACS care pot funcționa pe orice vreme. AWACS este un produs al firmei de aviație Boeing, un avion care la vremea lui a fost cel mai perfecționat de pe planetă și care, deși fabricarea lui a fost întreruptă, continuă să fie folosit intensiv, într-atât de mare a fost până acum eficacitatea sa.

Simbolica trimiterii unor avioane de tip AWACS într-o țară membru NATO care se simte amenințată este deosebit de importantă, întrucât aceste avioane nu sînt folosite decât în caz de risc agravat de conflict armat.

In afară de statele Unite, doar Franța, Anglia și Arabia Saudită posedă avioane de tip AWACS. Ele au fost fabricate într-un număr foarte mic, și posedă un sistem extrem de sofisticat de radare care permit monitorizarea oricărei mișcări la sol.

Avioanele AWACS si-au dovedit pentru prima oară eficacitatea in timpul primului război din Irak, in 1991, in supravegherea deșertului și captarea și catalogarea mișcărilor de trupe ale lui Sadam Husein.

A devenit, incetul cu incetul, avionul de supraveghere standard al NATO, fiind pus la dispoziția Alianței alternativ de către Statele Unite, Franța și Marea Britanie.

Escadrila NATO de avioane AWACS e bazată in Germania. Mai recent, ele au fost solicitate pentru a patrula spațiul aerian al Turciei la frontiera cu Siria, după ce un mare număr de proiectile trase din această țară aflată în plin război civil au căzut în interiorul Turciei, făcând chiar și victime.

Desfășurarea acestui tip de avioane de către NATO corespunde prevederilor articolului 4 al Cartei Alianței, potrivit căruia o țară care se simte amenințată poate solicita reunirea tuturor membrilor NATO pentru a decide măsuri crescânde de supraveghere și securitate. Acreste avioane nu pot fi desfășurate în afara teritoriului Alianței decât in caz de conflict armat, la care nimeni nu vrea să se ajungă.

Conflictul armat se anunță prin invocarea articolului 5 al Cartei fondatoare a NATO, iar asta se face doar în cazul unui atac direct asupra teritoriului uneia din țările Alianței. Până acum, art. 5 a fost invocat o singură dată in istoria NATO, imediat după atentatele de la NEw York, prin care teritoriul Statelor Unite fusese atacat.
XS
SM
MD
LG