Linkuri accesibilitate

„Cine a pierdut contactul cu realitatea: Putin, Obama, Merkel sau noi?” (Adevărul)


Riscurile pe care le comportă criza din Ucraina pentru economia R.Moldova (Economist).



Cine a pierdut contactul cu realitatea: Putin, Obama, Merkel sau noi?”, se întreabă Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, într-un editorial publicat pe pagina web, dar şi în ediţia tipărită a cotidianului „Adevărul”. „Ameninţând Occidentul cu instalarea rachetelor Iskander în Kaliningrad, Putin a reuşit să obţină reducerea capacităţilor scutului american anti-rachetă în Europa.

Folosind deschis şantajul economic şi politic, Rusia a reuşit să determine Armenia şi Ucraina să renunţe la parafarea şi, respectiv, semnarea Acordurilor de Asociere cu UE, sub privirile neputincioase ale UE, pentru care jocul geopolitic iniţiat de Rusia este tabu. Atacând Ucraina, Rusia se va alege, cel puţin, cu anexarea Crimeei şi o Ucraina dezbinată de tendinţele centrifuge ale regiunilor sale din Est şi Sud”, scrie Victor Chirilă. Potrivit autorului, „toate aceste concesii/cedări, schimbă pas cu pas, raportul de forţe în regiunea noastră, creând irevocabil o nouă realitate geopolitică favorabilă planurilor revanşarde ale Federaţiei Ruse”.

Romeo Crâşmaru scrie la rubrica „Opinii” a paginii electronice a publicaţiei „Evenimentul Zilei” că „Agresiunea brutală a Rusiei în Ucraina, pornirile rusofile ale așa-ziselor autorități transnistrene, pretențiile găgăuze [...] pot trezi temeri printre autoritățile de la Chișinău, iar R. Moldova se poate cumva simți prinsă la mijloc în acest nesfârșit joc al demonstrațiilor de forță ale Rusiei”. Cu toate acestea, susţine autorul, pentru Moldova „nu mai există cale de întors”. „Republica Moldova este pe jumătate intrată în Europa. Aici se vorbește oficial limba română, cetățenii acestei țări beneficiază de accesul fără vize în Europa, de la Bruxelles și până la Washington, Republica Moldova este tratată la fel ca și celelalte foste republici sovietice intrate în marea familie europeană și poate chiar mai călduros”, notează Romeo Crâşmaru.

Publicaţia „Economist” scrie despre riscurile pe care le comportă criza din Ucraina pentru economia Republicii Moldova. Statul vecin este pentru ţara noastră unul dintre cei mai mari parteneri comerciali, al treilea la importuri şi al patrulea la exporturi. Mai mult, notează „Economist”, prin Ucraina trec căile de acces spre pieţele CSI, iar în Odesa se află cel mai important port pentru agenţii economici moldoveni prin care aceştia preferă să efectueze operaţiunile comerciale. De asemenea, prin Ucraina este transportat tot gazul cumpărat de ţara noastră de la Gazprom. Prin urmare, este evident că tensiunile din ţara vecină nu pot să nu se răsfrângă asupra economiei moldoveneşti, concluzionează „Economist”.

Portalul „Noi.md” face trimitere la datele prezentate de Serviciului Federal Vamal al Rusiei, potrivit căruia în 2013 volumul schimburilor comerciale între Republica Moldova și Federația Rusia a însumat 1 miliard 738,4 milioane de dolari SUA, cu 16,7% mai puțin față de 2012. Astfel, volumul exportului moldovenesc în Rusia s-a micșorat cu 12,5% și a însumat 417,5 milioane de dolari, iar livrările din Rusia în Moldova s-au redus cu 17,9% - până la 1 miliard 320,9 milioane de dolari, notează „N”.

Agenţia de ştiri „IPN” a solicitat opinia expertului economic Viorel Chivriga despre eventualele scumpiri în lanţ. Potrivit lui, autorităţile trebuiau să reacţioneze la primele semne de scumpire a carburanţilor şi la slăbirea puterii de cumpărare a leului faţă de valuta străină pentru a evita majorarea în lanţ a preţurilor. Expertul mai crede că perioada oportună a fost ratată, iar anul a început cu un eşec pentru economia locală. Potrivit lui Viorel Chivriga, creşterea preţurilor la carburanţi, anunţată zilele trecute, ar putea genera şi scumpirea produselor de import. „Anul 2014 este un an specific şi, dacă aceste scumpiri au apărut la începutul anului, înseamnă că statul asistă benevol aceste evoluţii. Aceasta poate duce şi la unele schimbări de optică a electoratului. Autorităţile nu au o viziune, o concepţie, cum pot schimba situaţia”, a remarcat Viorel Chivriga pentru „IPN”.

«Hamstvo»” la deputaţi” - titrează pagina electronică a „Ziarului Naţional” la rubrica „Opinii”. Autorul Victor Ciobanu se indignează de faptul că 47 de parlamentari ar fi înaintat preşedintelui Legislativului Igor Corman un demers prin care revendică dreptul la locuință și solicită să fie construit un bloc în centrul capitalei, în care să-şi poată achiziţiona apartamente la preţuri preferenţiale. „Adică vor apartamente cu 300 de euro/mp, și nu cu 700 de euro cum este pentru toată lumea. De remarcat că aici este o solidaritate de nemaivăzut în Parlament – reprezentanții tuturor fracțiunilor și neafiliații sunt într-un gând și într-o suflare, solicitând apartamente. Să mai zic că așa unitate de idei ar trebui de manifestat, dar nu există, în problemele cu adevărat vitale pentru țară!”, scrie Victor Ciobanu.
XS
SM
MD
LG