Linkuri accesibilitate

Dumitru Ivanov: „Calitatea este unde la locul de muncă e un om bine plătit”


De vorbă cu liderul sindical Dumitru Ivanov despre revendicările salariale în contextul reformelor în curs în sistemul de educație.



Sindicatul Educației și Științei a avertizat guvernul cu acțiuni de protest plănuite pentru luna aprilie cerând majorarea salariilor învățătorilor cu 50 la sută. Salariul actual al cadrelor didactice oscilează în jurul mediei de 3500 de lei pe lună. Corespondenta Europei Libere, Tamara Grejdeanu a discutat cu liderul sindical Dumitru Ivanov despre revendicările salariale în contextul reformelor în curs în sistemul de educație, una dintre ele prevăzând, de exemplu, că repartizarea banilor către școli se face după un model nou, în funcție de numărul de elevi din fiecare școală.

Europa Liberă: Domnule Ivanov, sindicatele cer majorarea salariilor profesorilor, este un demers repetat, sunt gata profesorii chiar să iasă la protest?

Dumitru Ivanov: „Noi ne conducem de prevederile legale. Am anunţat, am avertizat, am luat decizia că dacă procesul de negocieri şi de soluţionare a problemei nu se rezolvă până la 2 aprilie, noi declanşăm acţiuni de protest. Noi deja o pregătim, văd că oamenii sunt foarte liniştiţi. Noi petrecem acum joi şedinţa Biroului Executiv pe problema pregătirii de grevă şi o să mergem aşa cu paşi hotărâţi. Doamna ministră vorbeşte în presă despre negocieri, dar concret nu a spus nimic. Atunci a declarat că are nişte soluţii, nu vedem până ce nimic. Joi avem Biroul Executiv şi ne pregătim de acţiuni de protest.

Noi acum petrecem şedinţa biroului ca să nu iasă că decizia ne aparţine numai nouă. La birou o să discutăm problema şi o să vedem care este viziunea cadrelor didactice. Numai că ei s-au exprimat de fapt, prin reprezentanţii lor aici la nivelul doi şi cu drept de nivelul doi. Ei s-au exprimat deja şi au spus că da. Dar noi vrem să concretizăm pentru că asta nu e glumă, până atunci, apelul merge în raioane. Noi nu avem altă soluţie pentru că tergiversarea asta nu este în folosul guvernării. Noi avem practică în acest domeniu. Am mai făcut-o şi în 2000 şi în 2002 pe timpul guvernării lui Vladimir Voronin şi am scos odată 50 şi odată 60 de procente majorare, drept că atunci şi salariul era mizer. Acum noi nu avem altă soluţie.”

Europa Liberă: Pe de altă parte Ministerul Educaţiei a anunţat că majorarea salariilor este prevăzută în Strategia Educaţiei 2020, în Codul Educaţiei, documente care urmează să fie aprobate.

Dumitru Ivanov: „Ca să mă exprim aşa, vorbim despre cioara de pe gard, dar ea nu-i la noi în mână, aşa că asta-i vorbă de clacă.”

Europa Liberă: Nu vă par realiste aceste măsuri?

Dumitru Ivanov: „Nu. Am trecut şi prin promisiunile care au fost goale până la urmă, lucrul acesta nu merge. Noi o să fim liniştiţi, calmi şi o să facem aşa cum cere legea. În perioada asta, joi, anunţăm primăria că o să începem pichetarea şi arătăm şi locul pichetului. Ei ce au promis, ceea ce prevede în legea 355, se prevede o egalare, o nivelare a salariului faţă de celelalte ramuri din economia naţională, dar nu se vorbeşte nimic despre cât, un procent sau două, când, nu se spune nimic. Noi am pregătit propunerile noastre. Chestia asta este foarte serioasă, să scoţi oameni la protest este un lucru complicat, şi din punct de vedere financiar, ţinând cont că se vor găsi, ca întotdeauna, oameni care vor să ne împiedice.”

Europa Liberă: Dar au fost făcute nişte calcule, este posibilă această majorare, totuşi este un buget aprobat pentru anul 2014?

Dumitru Ivanov: „Noi la comisia tripartită negociam şi spuneam că învăţământul nu trebuie lăsat aşa într-o parte, chiar la comisie, în semn de protest, m-am ridicat şi am plecat. Acum ei spun că au lăsat acolo ceea ce discutam noi, o primă egal cu un salariu, au lăsat-o în legea propriu-zisă şi asta ca şi cum este bătut în cuie. Nu e de ajuns şi o să mergem înainte, aşa cum ne-am înţeles.”

Europa Liberă: Dar dacă o să înceapă negocierile pe marginea acestui subiect?

Dumitru Ivanov: „Chiar mâine o să vorbesc cu ministra Maia Sandu, ea , în perioada aceea când petreceam plenara, unde am invitat-o şi nu a venit, în presă a apărut viziunea dumneaei că guvernarea este predispusă să negocieze. Dar de fapt ei nu au vrut să negocieze două luni şi jumătate. Am avut trei adresări oficiale la prim ministru şi au fost trei dispoziţii ale primului ministru să înceapă negocierile, şi tot timpul nu venea reprezentantul Ministerului finanţelor şi nu aveam cu cine vorbi.”

Europa Liberă: Încă la finele anului trecut sindicaliştii au formulat nişte revendicări în adresa autorităţilor, aceasta care se referă la majorarea salariilor, ar fi şi altele?

Dumitru Ivanov: Deocamdată am vorbit numai de majorarea salariilor pentru că următoarea dispută între noi o să fie Codul Educaţiei, un cod în care sunt preconizate schimbări drastice pentru a atinge calitatea, o atitudine chiar neomenească față de pedagog, avem când să discutăm şi acţiunile noastre pot să se întindă.”

Europa Liberă: Cum argumentaţi necesitatea stringentă a acestor majorări, acest lucru ar avea tangenţă şi cu rezultatele din sistem, eficienţa?

Dumitru Ivanov: „Eu zic aşa, cei care vorbeasc de calitate acum, pot să vorbească cât doresc. Calitatea este unde la locul de muncă este un om bine plătit. Nu vorbim, când e prost plătit-nimeni. De ce se miră, 2000 de absolvenţi tineri specialişti şi vin acei 300 care în genere nu au unde să se ducă, şi după jumătate de an pleacă în jumătate. Nu mai vorbim de calitatea pregătirii, se duce la facultate şi avem, limba română şi engleza, psihologia şi franceza, omul îşi pregăteşte bagajul să plece. Avem foarte mult de lucru şi eu cred că nu o să fie de o lună sau două, poate să se întindă pe mai mult timp.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG