Linkuri accesibilitate

Economia bulgară și criza ucraineană


Un momenunt al armatei sovietice la Sofia pictat în culorile Ucrainei
Un momenunt al armatei sovietice la Sofia pictat în culorile Ucrainei

Bulgaria va putea fi afectată cel mai grav de posibila sistare a tranzitului de gaze prin Ucraina.



Criza ucraineană și în primul rând acțiunile Rusiei în Crimeea vor putea avea repercusiuni foarte grave asupra economiei bulgare, care a moștenit din perioada comunistă un grad înalt de dependență energetică fața de Moscova.

Politologul Ognian Mincev caracterizează agresiunea Moscovei în Crimeea drept un indiciu pentru „Alzheimer imperial”. Colegul său, profesorul universitar Evgheni Dainov, este de părare că la baza crizei ucrainene se află răzbunarea lui Putin.

„Evenimentele din Ucraina sunt legate într-un mod nemijlocit de Bulgaria. În strategia lui Putin țara apare drept veriga cea mai slabă a Uniunii care va putea să revină cel mai ușor în orbita Moscovei. Dependența aproape totală a Sofiei de resursele energetice ale Rusiei conferă instabilitate politicii bulgare. Aceasta este prețul lipsei de voință politică din partea tuturor guvernelor post-totalitare bulgare de a scăpa de aceasta dependență”, consideră profesorul Dainov.

Un cunoscut economist, Krasen Stancev, avertizează că eventuale sancțiuni europene împotriva concernelor energetice ale Rusiei vor putea afecta o serie de proiecte energetice cu participarea Bulgariei. Este vorbă în primul rând de gazoductul „Southstream” ce urma să fie realizat de „Gazpromul”, dar și de proiectul nuclear „Belene”.

În cazul unor sancțiuni europene Sofia se va putea retrage din aceste proiecte considerate inutile de actuala opoziție.
Krasen Stancev a ținut să sublineze că renunțarea la „Southstream” va putea avea la bază nu criza ucraineană ci incompatibilitatea acestuia cu Pachetul energetic nr. 3.

Bulgaria va putea fi afectată cel mai grav de posibila sistare a tranzitului de gaze prin Ucraina. Țara importă din Rusia 85% din gazele necesare și are rezerve ce pot acoperi nevoile interne pe o perioadă de numai două luni.

O eventuală adâncire a crizei va afecta turismul bulgăresc având în vedere că numărul turiștilor ucraineni și ruși anul trecut a fost foarte aproape de un milion. Va fi afectată și piața imobiliară în care în ultimii ani rușii au luat locul britanicilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG