Linkuri accesibilitate

Constanța Popescu-Mereacre: „grija pentru posibile abuzuri şi fraude nu este un motiv de a lua decizii discutabile”


La un protest al mamelor la Alma Ata, un pachet trimis Ministerului Sănătății...
La un protest al mamelor la Alma Ata, un pachet trimis Ministerului Sănătății...

Interviul dimineții despre modificările aduse sistemului de indemnizații la naștere și pentru creșterea copiilor.



Zeci de mame, revoltate de nişte modificări făcute de autorităţi la sistemul de indemnizaţii la naşterea şi creşterea copiilor au ieşit vinerea trecută la un protest în faţa Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Modificările ar urma să intre în vigoare începând cu luna aprilie, iar cei care le-au operat spun că vor să elimine fraudele din sistem. Mamele cu bebeluşi, actuale sau viitoare, spun însă că autorităţile le taie pofta să mai nască. Ce vorbeşte pentru modificarea sistemului de indemnizaţii? Dar ce
împotrivă? Vom încerca să ne facem sau să ne consolidăm o părere împreună cu expert în politici publice, ex-consilierul economic al prim-ministrului, Constanţa Popescu-Mereacre.




Europa Liberă: Aşadar, aflăm de la nişte mame pe care le-am văzut vinerea trecută protestând în faţa Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei că sunt profund revoltate de setul de modificări la sistemul de indemnizaţii ce le vizează. Dacă în prezent mărimea indemnizației este de 30 % din salariul pe ultimele șase luni, din aprilie vor fi luate drept bază veniturile din ultimele 12 luni, în care intră și concediile, inclusiv de boală; dacă în prezent femeile care sunt în concediul de maternitate şi revin la serviciu, pot primi şi indemnizaţia şi salariu, dacă lucrează șapte ore şi jumătate pe zi, de acum încolo vor putea lucra doar patru ore pe zi, în caz contrar nu vor mai beneficia de indemnizaţii; la fel, o femeie aflată în concediu de maternitate care naşte al doilea copil va beneficia de o indemnizaţie de 30% din salariu minim, şi nu din venitul pe care l-a avut înainte de prima naştere. Ce credeţi despre aceste modificări şi revolta pe care au stârnit-o?

Constanţa Popescu-Mereacre:
„Eu cred că atât modificările, cât şi protestele care au avut loc sunt o ocazie necesară ca împreună să gândim un pic în ce situaţie sunt tinerele mame, tinerele familii atunci când se naşte un copil, ce se întâmplă de fapt de la naşterea copilului până la vârsta de trei ani, care este o perioadă mai sensibilă, familia are anumite cheltuieli suplimentare în această perioadă, cum face faţă şi cum op ajută statul în această situaţie…”

Europa Liberă: Mai ales un stat care spune că vrea să-şi îmbunătăţească demografia…

Constanţa Popescu-Mereacre:
„Într-adevăr avem probleme cu rata natalităţii şi, sigur, ar fi riscant să facem anumite politici fără să analizăm bine impactul. Şi în cazul dat vedem că mamele şi femeile însărcinate cel puţin nu au fost informate suficient din timp despre aceste modificări şi au tot dreptul să fie nemulţumite.”

Europa Liberă: Care din aceste modificări se bazează totuşi pe vreun grăunte de raţiune şi care vi se pare total inadmisibilă?

Constanţa Popescu-Mereacre:
„În primul rând trebuie să începem cu motivaţia Ministerului Muncii. Este obiectiv faptul că Ministerul este îngrijorat de anumite posibilităţi de abuzuri care erau permise de legislaţia anterioară. Însă grija pentru cele câteva procente de posibile abuzuri şi fraude din partea unui procent foarte mic de beneficiari nu este un motiv de a lua decizii care îi afectează pe toţi la pachet. Ar fi o abordare comodă, dar prea simplistă. Foarte multe momente sunt care-s discutabile.

Eu totuşi aş atrage atenţia la două dintre el, care sunt mai puţin reuşite. Din lista de modificări mă îngrijorează, cum este reglementată în noua lectură, situaţia când se naşte al doilea copil, atunci când mama este în concediu de îngrijire al primului copil. În acest caz se va lua ca bază de calcul un salariu minim legal, în loc de salariul mediu înainte de concediu de maternitate. Ceea ce în această situaţie înseamnă că pentru al doilea copil născut rapid după primul practic va fi o indemnizaţie deseori mult mai mică.”

Europa Liberă: Statul parcă spune: nu naşteţi al doilea copil înainte de a lucra şi contribui suficient, în viziunea statului, la sistemul social…

Constanţa Popescu-Mereacre:
„Sigur este o politică care descurajează naşterea celui de-al doilea copil. La fel de nereuşită este o reglementare cu privire la concediu de boală intervenit în lunile înaintea de naşterea copilului. Este fondată uneori grija Ministerului pentru cazurile abuzive de certificate şi concedii de boală excesiv de lungi sau nemotivate, însă iarăşi este vorba despre un procent foarte mic de cazuri, nu putem să-i penalizăm pe toţi. Şi, de asemenea, sunt mame care au contribuit mulţi ani înainte de naşterea copilului, dar aşa s-a întâmplat că înainte de sarcină a avut nevoie de câteva luni de spitalizare şi în acest caz o penalizăm financiar foarte mult.

Eu cred că statul trebuie să creeze mecanisme de delimitare şi verificare a abuzurilor. Nu este acceptabil să facem un sistem care, poate, e simplu de implementat, dar penalizează foarte multă lume.”

Europa Liberă: Probabil ar fi bine să precizăm că în România, de exemplu, mamele au beneficiat până nu demult de 85 la sută din salariu pe ultimele luni, pe când la noi e 30%.

Constanţa Popescu-Mereacre: „Da, este un alt exemplu foarte bun. Ministerul muncii a menţionat faptul că în cazul introducerii bazei de calcul de 12 luni înainte de concediu de maternitate în loc de șase cum era până acum s-a luat exemplul României. Dar a fost o selecţie foarte comodă. Pentru că atunci când s-au ales 12 luni pe exemplul României, nu s-a ales faptul că în România se oferă 85% din salariul mamei înainte de concediu de maternitate…”

Europa Liberă: Dacă nu s-ar fi micşorat între timp acest procent, că a existat o discuţie largă acolo despre asta. Pe de altă parte, Ministerul spune că vrea să echilibreze indemnizaţiile cu contribuţiile, să elimine angajările fictive în vederea obţinerii indemnizaţiei. Adică, sugerează că mămicile ar frauda de fapt acest sistem. A vorbit ministra muncii, Valentina Buliga, despre o cifră de 53 de milioane de lei – care nu e suma fraudei, dar ar fi vorba despre o sumă cu care a crescut cheltuiala pentru aceste indemnizaţii şi ministerul o consideră nejustificată pentru că nu s-ar fi născut mai mulţi copii. Cum ar trebui să acţioneze un guvern, un minister de resort dacă într-adevăr ar exista aceste probleme?

Constanţa Popescu-Mereacre:
„În primul rând vreau să menţionez încă un argument frecvent folosit de minister atunci când se argumentează această reformă, când este vorba de corelarea contribuţiilor cu plăţile. Trebuie să ţinem minte că contribuie nu doar mamele, ci şi taţii, şi buneii, şi vecinii, şi toată societatea în general în acest sistem. De aceea, într-un fel este vorba despre un ajutor sau o creditare în avans. O mamă tânără la început de carieră rareori are un salariu foarte mare, sau uneori poate fi şi studentă - trebuie să o ajutăm acum şi ea va contribui mulţi ani ulterior până la vârsta de pensionare înapoi în acest sistem.”

Europa Liberă: Deci, ar merita s-o ajutăm în avans chiar?

Constanţa Popescu-Mereacre:
„Da. Iar dacă vorbim despre viziune conceptuală, vreau să menţionez că decât un să ai un perioadă de la naştere până la trei ani când este o indemnizaţie destul de mică pentru îngrijirea copilului, eu cred că este m ai bine să avem o perioadă care să fie de la naştere până la un an şi jumătate plătită dublu – este perioada când cheltuielile sunt foarte mari pentru familie – după care ulterior să fie şi un concediu neplătit.

Însă, foarte important, cu condiţia în care statul oferă creşe şi grădiniţe de stat de la o vârstă fragedă - să fie de la un an şi jumătate – iar pentru a face acest concept este nevoie de o viziune simultană, de sinergia mai multor ministere, a guvernului, pentru că este nevoie de un parteneriat deja între Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor, Ministerul Educaţiei, pentru a face aceste creşe, aceste grădiniţe. Pentru că scopul de bază este să încurajăm mamele să nască, iar la o vârstă anumită să ajutăm mama să revină la serviciu. În condiţiile în care nu mai sunt atât de accesibile bonele, multe bunice sunt plecate la muncă peste hotare, o mamă care vrea să iasă la serviciu mai devreme nu este ajutată deloc de sistem.”

Europa Liberă: „Enervată pe aşa guvernare”, scrieţi pe o reţea de socializare şi citez: „rezumat din unele ştiri recente: reducerea taxelor de import pt maşini de lux şi mărirea salariilor judecătorilor, simultan cu reducerea indemnizaţiilor pentru mame cu copii mici şi faptul că din primăvara asta locurile la grădiniţa de stat sunt doar de la trei ani?! Deci nici nu ajutam mamele financiar, si nici nu le oferim creşe-grădiniţe de la un an ca să poată să iasă normal la lucru. Mă depăşeşte „viziunea" de reforma...” O viziune de reformă ca lumea cum ar trebui să arate totuşi?

Constanţa Popescu-Mereacre:
„Trebuie să avem o viziune de sinergie per total unde vrem să mărim cheltuielile statului şi unde vrem să le micşorăm? Care sunt cheltuielile care sunt într-un fel cheltuieli de investiţie? Iar cheltuielile, plăţile legate de naşterea copilului sunt nişte investiţii în viitorul statului şi trebuie să le tratăm ca atare. Pe lângă faptul că posibil există anumite abuzuri în sistem, dar este vorba despre un procent destul de mic.

Pe mine, în ultimii ani, m-a îngrijorat foarte mult şi faptul că multe mame nu-şi cunosc drepturile, cunosc multe familii tinere care nu au beneficiat de nici un fel de plăţi pentru că nu au primit informaţia, nu au ştiut că sunt anumite forme de susţinere. Eu cred că sunt informaţii care trebuie să fie oferite chiar de la maternitate unei mame şi asta tot trebuie să fie un program de informare din partea guvernului.”

Europa Liberă: Se pare că astăzi un grup de mămici va merge la Ministerul Muncii să se întâlnească cu ministra. Cu ce mesaj ar trebui să meargă, ca să obţină ceva?

Constanţa Popescu-Mereacre:
„Sigur va fi un dialog destul de complicat. Eu cred că mesajul ar trebui să fie că toată societatea înţelege că există anumite constrângeri bugetare şi înţelegem grija guvernului şi ministerului pentru aceste constrângeri. Însă în cadrul anumitor bugete pot fi făcute anumite priorităţi: poate fi, precum spuneam, primul an şi jumătate plătit mult mai bine, în condiţiile în care ceilalţi se plătesc mai puţin sau deloc.

Eu cred că mesajul de bază ar trebui să fie că problemele există, politicile acestea afectează, din păcate negativ, mamele tinere şi că, pe lângă modificările care au fost făcute acum, este important să fie făcute mult mai multe îmbunătăţiri ale sistemului. Sigur suntem într-o situaţie în care vrem o reformă suplimentară a sistemului de beneficii pentru mame şi sigur că mi-aş dori să văd în următorii ani o reformă a grădiniţelor.”




Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:13 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG