Linkuri accesibilitate

Omul politic dezgustat de… politică


Ceea ce îl deosebeşte pe eroul articolului nostru de predecesorii săi este dezgustul afişat pentru politică în general, nu doar pentru situaţia dintr-un partid.



Am văzut săptămîna trecută, pe sticlă, un deputat care a spus că părăseşte o fracţiune parlamentară din cauză că e decepţionat de mediul politic. Deputatul părea, într-adevăr, dezgustat, plictisit, obosit.

Ce poţi să spui despre un om care renunţă la formaţiunea sa după ce aşteptările i-au fost înşelate? Mărturisesc că am sentimente amestecate, stimaţi ascultători. Pe de o parte, gestul pare curajos şi poate fi salutat. Uite că omul sus-pomenit are puterea să renunţe la partidul care nu-i oferă suficient spaţiu de manevră. El a vrut, a încercat, dar, văzînd că nu poate, pleacă. Un gest merituos şi lăudabil, nu? E foarte posibil…

Pe de altă parte, nu avem de-a face cu o premieră. Anterior au părăsit fracţiunea comunistă cîţiva deputaţi, iar unii coechipieri ai liberalului Ghimpu au devenit liberali reformatori. Ceea ce îl deosebeşte pe eroul articolului nostru de predecesorii săi este dezgustul afişat pentru politică, nu doar pentru situaţia dintr-un partid anume.

Mă gîndesc că un om decepţionat de politică ar putea chiar să se lepede de ea şi să plece din Parlament. Căci probabilitatea să fie încolţit de decepţie şi după plecarea din partid rămîne la fel de mare. Dar se vede că deputatul acela speră să aibă parte şi de bucurii, în Parlament, după părăsirea fracţiunii. Sînt curios să văd ce stare de spirit va avea omul peste o vreme.

A doua zi după renunţarea deputatului dezgustat aflu din presă că Centrul Anticorupţie a arestat două persoane pentru o tentativă de corupere a unui alt deputat. Ni se spune că persoanele cu pricina îi dădeau acestui alt parlamentar 250 de mii de dolari pentru părăsirea unei fracţiuni parlamentare! E de prisos să mai spunem ce simte un cetăţean simplu, hăituit de tranziţie, la auzul unei asemenea ştiri. E vorba de o sumă pe care acest cetăţean simplu nu o va avea niciodată şi care, dacă e să dăm crezare CNA-ului, era oferită nu pentru o muncă sisifică, ci pentru o simplă abandonare a unei fracţiuni parlamentare.

Ciudată e realitatea moldovenească, stimaţi ascultători. Un om îşi părăseşte fracţiunea de bunăvoie, din dezgust pentru politică, pe cînd altul e „stimulat” să plece cu zeci de mii de dolari…
XS
SM
MD
LG