Linkuri accesibilitate

Teoretic, marile puteri din Uniunea Europeană trebuie să îşi răcească relaţia cu Rusia. Practic, le e aproape imposibil (România liberă)


9
9

Gică Popescu este camuflaj perfect pentru mafioții din politică (EvZ)

”Teoretic, marile puteri din Uniunea Europeana trebuie să îşi răcească relaţia cu Rusia. Practic, le e aproape imposibil”, scrie in „România liberă” Laurentiu Mihu. El porneste de la avertismentul formulat in urma cu 15 luni de Hillary Clinton si reconfirmat mai la detaliu zilele trecute de presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite: nu va fi doar Crimeea, Rusia ar mai avea pe lista și Republica Moldova, si Romania. Comentatorul Romaniei libere mai spune ca Moscova alimenteaza de mai multa vreme, discret, dar eficace, instabilitatea in statele din est. Asa s-ar explica zburdălniciile guvernantilor de la Budapesta si Bucuresti.

In „Adevărul”, Dan Nicu atrage atentia ca, incepand din 17 martie, daca se aproba referendumul de separare a Crimeii de Ucraina si de alipire la Federatia Rusa, Romania se intoarce la momentul 1938-39. Se va afla la 300 de kilometri de granita Rusiei si, practic, sub spectrul razboiului. Un razboi pe care nimeni nu-l doreste. Nici chiar Rusia, care totusi, spune Dan Nicu, si-a adunat o consistenta rezerva de aur in anii din urma, iar acum n-a stat prea mult pe ganduri ca sa aprobe in Duma de Stat un text de lege care sa-i permita sa inglobeze teritorii noi (tari sau regiuni). Statele Occidentale, mai ales cele garante pentru unitatea Ucrainei, inteleg că nu se vor putea eschiva mult timp de la a apăra efectiv Ucraina. De aici agitatia, nervozitatea. Precedentul Poloniei atacate de Hitler obligă si occidentalii dau din colt in colt. Deocamdata vor fi manevre militare la Marea Neagra, cu distrugatoare americane la Constanta, impreuna cu flota Romaniei si a Bulgariei. In ce scop? Citam din „Adevărul”: ”in speranta ca ursul se va intoarce in barlog”.

In Romania, se discuta mai mult daca fostul fotbalist Gica Popescu trebuia sau nu inchis in dosarul transferurilor frauduloase de jucatori, decat despre amenintarile de la rasarit. Pentru Malin Bot, de la „Evenimentul zilei”, ”Gică Popescu este camuflaj perfect pentru mafioții din politică. Ei pândesc de luni de zile momentul prielnic pentru niște legi care să-i scape de pușcărie sau să-i scoată de acolo pe cei deja condamnați”. Valul de voci politice sonore care ii cer presedintelui Basescu grațierea proaspatului condamnat ar putea avea drept consecinta repunerea pe tapet a acelei legi de larga amnistie, pusă la sertar doar sub presiunea reactiei publice.

Un alt subiect captivant care captiveaza presa audio-video este traiectoria oratorului Crin Antonescu. Liderul liberal a părăsit conducerea Senatului si a reusit sa se pozitioneze in prim plan gratie catorva iscusite discursuri. Unul a fost tinut in mod neasteptat chiar la Antena 3, unde, din scaunul invitatului, l-a executat fara drept de apel pe realizatorul Mihai Gadea. Tudorel Urian priveste insa putin inapoi si reaminteste ca bunul vorbitor Crin Antonescu a părăsit multe tabere de-a lungul carierei sale politice, fara să lase vreodată să se vadă care este crezul său adânc. Nici de data asta, constata Urian, nu e mai clar pentru ce anume - caci nu pentru talentul actoricesc - ar trebui sa-l urmeze alegatorii.
XS
SM
MD
LG