Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Tentativa de mituire din Parlament și parcursul pro-european al Republicii Moldova.



Centrul Național Anticorupție spune că a reținut un bărbat suspectat de tentativă de mituire a unui deputat, care ar fi urmat să primească 250 de mii de dolari pentru a părăsi coaliția de guvernare. Presa a speculat că ar fi vorba de liberalul reformator, Anatol Arhire, dar acesta a respins acuzația. Cazul are loc la o zi de la ieșirea deputatului Iurie Bolboceanu din fracțiunea PD și la câteva săptămâni de când liderul PD Marian Lupu avertiza că s-ar face tentative de cumpărare a deputaților pentru dezmembrarea coaliției de guvernare proeuropene. Incidentul este punctul de pornire al retrospectivei săptămânale alcătuite de Diana Răileanu.

Editorialistul Petru Bogatu de la „Ziarul Naţional” întrevede încercare de a mitui anumiţi deputaţi din Coaliţia de guvernare o încercare a unor forţe din exterior de a compromite parcursul pro-european al Republicii Moldova:

„Este evident, la mijloc nu este o acţiune de corupţie, este un atentat la ordinea constituţională a statului, pentru că numai aşa pot fi catalogate încercările de a deturna un Guvern, un curs politic, prin mituire ordinară. Având în vedere şi sumele invocate, evident că aceşti bani, sume imense, vin de peste hotare. Trebuie să raportăm toate acestea situaţii la evenimentele din Ucraina, la agresiunea asupra acestei ţări. Deci, lucrurile sunt foarte complicate.”

Preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, e de prăere că imaginea îndoielnică a unor funcţionari de stat şi deputaţi dă apă la moara celor care vor să dezbine coaliţia de guvernământ:

„Unele evenimente care au avut loc în această săptămână în Republica Moldova pe plan intern contrastează enorm cu evenimentele care au loc pe plan extern şi în mare parte afectează, de fapt, imaginea Republicii Moldova. Dacă e să mă refer la faptul că deputaţii pot fi vânduţi sau cumpăraţi, investigaţiile jurnalistice care au scos în vileag că unii dintre şefii CNA-ului au averi impunătoare, tot felul de afaceri dubioase, proprietăţi scrise pe persoane în vârstă şi dacă nu era presa nu ştiu dacă organele de drept aveau să scoată astdel de situaţii la suprafaţă. Nivelul înalt de corupţie printre funcţionari şi demnitari de rang înalt, de fapt, umbresc eforturile ţării pe plan extern, ultimele declaraţii de solidarizare cu vecinii noştri ucraineni şi alte aspiraţii ale ţării spre o relaţie bună cu structurile democratice, cu lumea democratică.”

Cornelia Cozonac mai crede că în contextul instabilităţii politice din regiune autorităţile de la Chişinău nu pot risca cu imaginea pozitivă pe care şi-au creat-o în ochii partenerilor occidentali. Mai ales că recenta vizită a premierului Iurie Leancă la Washington, susţine editorialistul de la ziarul migranţilor moldoveni, „Gazeta Basarabiei”, Dorin Duşceac, a sporit vizibilitatea Republicii Moldova în lume:

„Bineînţeles că în contextul evenimentelor din Ucraina şi mai ales din Crimeea din ultimile zile, autorităţile Republicii Moldova nu pot să nu-şi pună anumite semne de întrebare. Ştim că sunt unele semnale nu tocmai încurajatoare şi din stânga Nistrului, privitor la o posibilă, la o eventuală înrăutăţire a relaţiilor între Chişinău şi Tiraspol şi toate acestea ne conduc la concluzia că este necesară o clarificare a situaţiei, o punere a accentelor acolo unde trebuie să fie puse, iată de ce prezenţa primului ministru anume în aceste zile la Washington a fost un lucru extrem de bine-venit”,
Previous Next

XS
SM
MD
LG