Linkuri accesibilitate

Dmitri Lecarţev: „Cred că sunt de ajuns vieţile care au fost sacrificate pe Maidan”


O discuție cu preşedintele Asociaţiei Tineretului Ucrainean din Republica Moldova.



Ultimile ştiri care vizează Ucraina vorbesc despre anunţul preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, că Uniunea Europeană va semna Acordul de Asociere cu Ucraina înainte de alegerile programate pentru luna mai. În ultimile luni, cu siguranţă, o buna parte dintre etnicii ucraineni din Republica Moldova urmăresc cu sufletul la gură evenimentele care au loc în ţara lor de origine. Cum se văd evoluţiile de la Kiev în comunitatea ucrainenilor de aici, aflăm de la preşedintele Asociaţiei Tineretului Ucrainean din Republica Moldova, Dmitri Lecarţev.

Dmitri Lecarţev: „Asociaţia noastră este parte a Congresului internaţional al tinerilor ucraineni, prin urmare, suntem în premanentă legătură cu semenii noştri din Ucraina şi din întreaga lume. Am urmărit cu atenţie evenimentele din ultimile luni şi am încercat, prin intermediul reţelelor de socializare, pe internet, să prezentăm situaţia „din prima sursă”. Din păcate, observăm o aprigă luptă informaţională pe piaţa mediatică din regiune. Am monitorizat cu atenţia mass-media încă de când aveau loc primele proteste de pe Maidan. Am încercat să informăm cât mai multă lume despre ce s-a întâmplat, de fapt, în acele zile.”

Europa Liberă: Dar cum v-aţi asigurat că sursele pe care le aveţi la îndemână sunt credibile şi informaţia pe care o răspândiţi este una obiectivă?

Dmitri Lecarţev:
„Pe de o parte, sunt canalele de informare ruseşti, care prezintă situaţia unilateral, dintr-o singură sursă, şi îi descriu pe urcraineni ca fiind naţionalişti, fascişti şi extremişti. E adevărat, există şi surse de informare obiective, însă foarte puţine. Tocmai pentru a nu fi manipulaţi, am fost în permanentă legătură cu organizaţiile de tineret de la Kiev. Ne-am implicat şi prin intermediul Congresului internaţional al tinerilor ucraineni din toată lumea. Unii s-au mobilizat şi au trimis colete cu ajutoare umanitare, haine, mâncare, alţii, după putinţă, au organizat proteste în ţările lor, astfel încât să ajungă la urechile guvernanţilor ce se întâmplă cu adevărat pe Maidan.

Pentru că am monitorizat mai mult presa electronică, am observat că foarte mulţi oameni, chiar dacă nu au fost niciodată în Ucraina, îi consideră pe ucraineni, în special pe cei din zona de vest a ţării, extremişti. O astfel de părere este consecinţa unei manipulari informaţionale care, prin urmare, prezintă într-o imagine negativă întreg poporul ucrainean.”

Europa Liberă: Spuneţi că aţi fost activi inclusiv prin intermediul Congresului internaţional al tinerilor ucraineni din toată lumea. Din ce ţări, mai exact?

Dmitri Lecarţev:
„În primul rând, din toate statele europene. De asemenea, din Canada, Statele Unite sau Australia. Suntem parte a unei organizaţii internaţionale puternice. Unii chiar au mers pe Maidan. Pentru mulţi, protestele de pe Maidan se asociau cu protestele pentru o nouă Ucraină, una democratică, curată, unde nu există sărăcie şi corupţie, unde persistă ordinea şi respectul pentru toată lumea – valori europene importante.

Ştiu mulţi tineri ucraineni care locuiau sau studiau în Europa şi care au mers în Ucraina să-şi apere ţara de origine. Pentru ei limba şi cultura ucraineană sunt valori importante, pe care au fost gata să le apere cu preţul propriei vieţi pe piaţa Maidan.”

Europa Liberă: Deci, să înţeleg că nu v-aţi simţit cu mâinele legate, fără a putea interveni şi susţine semenii din Ucraina?

Dmitri Lecarţev:
„Fără îndoială că nu ne-am simţit cu mâinile legate. Întotdeauna am fost în relaţii strânse cu semenii noştri din Ucraina, chiar şi până la evenimetele din ultimele luni. În trecut, am participat în calitate de observatori la alegeri. Suntem activi şi încercăm să ne implicăm în toate evenimentele importante din ţară.”

Europa Liberă: Pentru că urmăriţi evoluţia situaţiei în Ucraina, mă refer la Crimeea, vă întreb: admiteţi că ţara ar putea fi divizată?

Dmitri Lecarţev:
„Nici nu vrem să ne gândim la un asemenea scenariu. Trăim într-o lume modernă, aşa ceva nu poate fi admis, e o agresiune. Credem că organizaţiile internaţionale ar trebui să acorde mai multe atenţie evenimentelor care au loc în Ucraina şi să fie mai hotărâte în deciziile pe care le iau, pentru a rezolva cât mai rapid acest conflict.

Într-adevăr, există toate şansele ca ţara să fie divizată, însă nu putem admite aşa ceva. Frică mi-i că foarte mulţi tineri, care au protestat pe Euromaidan, ar putea din nou să iasă în stradă pentru a proteja integritatea şi independenţa Ucrainei. Chiar dacă această poziţie este una demnă, nu cred că cineva îşi doreşte noi vărsări de sânge. Cred că sunt de ajuns vieţile care au fost sacrificate pe Maidan”.

Europa Liberă: Câtă încredere aveţi în noua putere de la Kiev?

Dmitri Lecarţev:
„Desigur, nimeni nu este perfect, însă vrem să credem că noua putere va schimba lucrurile în Ucraina. Credem că toţi cei care au stat zi şi noapte pe Maidan, care şi-au pierdut rudele, prietenii, nu vor fi dezamăgiţi. Noua guvernare ar trebui să ţină cont că Maidanul a fost protestul poporului şi dacă poporul a fost în stare să se răzvrătească împotriva lui Ianukovici, la fel se poate răzvrăti şi împotriva lor. În consecinţă, ar trebui să facă tot ce le stă în puteri pentru a nu-i dezamăgi pe cei care i-au adus la putere”.

Europa Liberă: Pe de altă parte, după revoluţia Portocalie din 2004, în Ucraina au venit la putere tot forţe pro-democratice. Câtă siguranţă aveţi că actuala guvernare a învăţat lecţia acelor ani?

Dmitri Lecarţev:
„E adevărat, după revoluţia Portocalie, cei care au venit la putere nu au confirmat aşteptările multor ucraineni, tocmai din acest motiv recentele proteste de pe Maidan au fost mult mai ferme şi mai categorice. Actuala guvernare nu are de ales. Desigur, înţeleg că se află între ciocan şi nicovală, nu în zadar noul guvern este numit un guvern „kamikadze”, însă nu au de ales, trebuie să demonstreze că lozincele scandate pe Maidan nu au fost vorbe-n vânt.

E greu de spus ce vor reuşi să facă, mai ales că ţara este într-o puternică criză financiară. Situaţia devine mai dificilă şi din cauza prezenţei militare ruseşti în Crimeea, iar conjunctura este una de pre-conflict. Cred, totuşi, că o bună parte dintre cei care reprezintă noua guvernare vor să schimbe lucrurile în bine. Oricum, trebuie să ţină cont că dacă vor dezamăgi oamenii, la alegeri nu vor fi cruţaţi.

Ucrainenii sunt un popor care cu îndârjire îşi poate apăra ţara. Dacă liderii Maidanului nu îşi vor ţine promisiunile făcute pe scenă, oamenii îi vor respinge. Ei au văzut cu proprii ochi de ce este în stare poporul, deci cred că se vor teme să meargă împotriva oamenilor şi se vor ţine de programul de guvernare propus.”

Europa Liberă: Dvs sunteţi de etnic ucrainean, dar cetăţean al Republicii Moldova. Cum credeţi, ce pot învăţa politicenii moldoveni de pe urma „greşelilor” colegilor din Ucraina?

Dmitri Lecarţev:
„În Ucraina, oamenii s-au răzvrătit din cauza corupţiei care domnea în ţară, din cauza sărăciei, prin urmare politicienii noştri ar trebui să ţină cont de faptul că răbdarea poporului are limite. Situaţia este una similiară.

Şi noi, aici, avem multă corupţie şi sărăcie. Autorităţile ar trebui să tindă să schimbe lucrurile: să majoreze pensiile bătrânilor, salariile medicilor, profesorilor, să demonstreze că luptă eficient împotriva corupţiei. De asemenea, ar trebui să fie cu ochii în patru la evenimentele din Crimeea, mai ales că situaţia este similară cu cea din regiunea transnistreană. În plus, şi în Găgăuzia oamenii par a fi împotriva actualei guvernări, prin urmare, situaţia din zonă ar trebui să le dea de gândit politicienilor moldoveni.”
XS
SM
MD
LG