Linkuri accesibilitate

Schimb de replici între diplomația americană și cea rusă cu privire la Ucraina


Secretarul de stat american John Kerry a discutat criza ucraineană cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov la Roma în marginea unei conferințe internaționale de sprijin pentru Libia. 6 martie 2014.

Departamentul de stat susține că președintele rus Vladimir Putin a ignorat sau a distorsionat fapte pentru a justifica agresiunea rusă în Ucraina.Rusia a calificat drept o „distorsiune primitivă a realității” și „propagandă de joasă speță” un document al Departamentului de Stat american care spune că remarcile președintelui rus Vladimir Putin asupra crizei din Ucraina sînt neconforme cu realitatea.

Potrivit documentului de la Departamentul de Stat, intitulat „Ficțiunea lui Putin: 10 pretenții false despre Ucraina”, Putin a ignorat sau a distorsionat fapte pentru a justifica agresiunea rusească din Crimeea.

Departamentul de Stat respinge aserțiunea lui Putin că grupuri de apărare civile, și nu forțe rusești, au preluat controul asupra unor instalații și infrastructuri militare din Crimeea.

În documentul citat se spune că există dovezi clare care sugerează că serviciile de securitate din Rusia se află în spatele forțelor anti-ucrainene bine organizate din Crimeea.

Departamentul de Stat pune de asemenea sub semnul înrebării declarațiile Kremlinului legate de o criză umanitară, și de faptul că etnicii ruși din Ucraina ar fi amenințați, sau relatările despre atacuri în masă împotriva unor biserici și sinagogi, precum și afirmația că Parlamentul ucrainean ar fi sub influența unor extremiști sau teroriști.

Pe de ală parte, un important congresman american a cerut administrației de la Washington să inițieze o rezoluție la Națiunile Unite care să condamne agresiunea Rusiei în Ucraina.

Președintele comisiei de politică externă din Camera Reprezentanților Ed Royce a declarat joi că „restul comunității internaționale va sprijini o astfel de rezoluție.”

Chiar dacă Moscova se va opune prin veto, a adăugat Royce, documentul va face să crească presiunea asupra Rusiei, izolînd-o diplomatic.

Ed Royce a făcut aceste remarci la o audiere cu privire la Ucraina, în care înalte oficialități guvernamentale americane au răspuns întrebărilor puse de congresmeni cu privire la poziția Washingtonului față de criza ucraineană

Între timp, președintele Statelor Unite Barack Obama a anunțat că Statele Unite au impus interdicție de viză pentru oficialitățile sau persoanele care au acționat pentru subminarea integrității teritoriale a Ucrainei.

Măsura se va aplica atît cetățenilor ruși cît și celor ucraineni, care „sînt responsabili pentru - sau au fost complice la - amenințarea suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

Noile restricții se adaugă celor deja în vigoare aplicate persoanelor vinovate de încălcarea drepturilor omului și de reprimare politică în Ucraina.
XS
SM
MD
LG