Linkuri accesibilitate

Lungul drum spre servicii de sănătate de calitate...


La spitalul din Rezina în 2013
La spitalul din Rezina în 2013

Deseori pacienţii spitalizaţi sunt nevoiţi să cumpere din banii lor medicamentele necesare...


Compania Nationala de Asigurari in Medicina a anuntat ca de la inceputul acestui an au intrat in vigoare noi parghii de control al calitatii serviciilor medicale. Institutiile medicale trebuie sa foloseasca banii strict dupa contract, iar toate investigatiile pacientilor si medicamentele sa fie asigurate din contul spitalului. De asemenea, centrele de sanatate sunt responsabile sa se aprovizioneze din timp cu medicamente, astfel incat sa poata asigura cu tratament si un volum mai mare de pacienti.

Aceste măsuri de responsabilizare a instituţiilor medicale ar trebui, în opinia specialiştilor, să aducă un plus de calitate serviciilor acoperite de poliţa de asigurare şi să reducă din plăţile neformale.

Numai că, de la zis la făcut este cale lungă, constată Mariana Siminciuc, directorul adjunct al spitalului raional din Leova. Ea spune că deseori pacienţii spitalizaţi sunt nevoiţi să cumpere din banii lor medicamentele necesare, iar acest lucru se întâmplă din două motive: fie nu ajung preparate deoarece companiile care au câştigat licitaţiile întârzie cu livrarea acestora, fie aceste medicamente cedeaza sub aspectul calității în fața celor, pe care pacienţii se văd siliți să le procure, urmare a prescripțiilor date de medici:

„În primul rând licitaţia o câştigă medicamentele care sunt mai ieftine. Noi trebuie să dăm posibilitate pacientului să aleagă pentru dânsul ce este mai bun şi noi lucrul acesta nu o să-l interzicem medicilor să îl facă. Care este menirea medicului, de a face bine pacientului şi evident lucru că el o să se străduie să recomande pacientului un medicament mai bun şi rămâne la discreţia pacientului, doreşte, îl procură, nu are posibilităţi, poftim, spitalul îi oferă ceea ce este asigurat de stat. Eu consider că aceasta nu este o problemă şi este un lucru corect.”

În acest an, poliţa de asigurare medicală poate fi cumpărată cu aproximativ 4 mii de lei, adică oamenii trebuie să scoată din buzunar cu 740 de lei mai mult faţă de anul trecut.

Iurie Osoianu, vicedirector al Companiei Naţionale de asigurări în medicină spune că toţi beneficiarii sistemului de asigurare medicală trebuie să ştie că atunci când le-au fost refuzate anumite îngrijiri acoperite de poliţă sau au cumpărat preparate fiind spitalizaţi pot depune plângeri - aceasta fiind o altă măsură de control al calităţii:

„În cazul când pacienţii au procurat medicamente ei pot să se adreseze la conducătorul instituţiei medicale, ori la agenţia teritorială, ori la compania de asigurări cu bonurile care le-a cheltuit pentru medicamentele care au fost achitate în condiţii de staţionar şi atunci aceste sume se întorc persoanei de către instituţia medicală.”

Decalajul dintre stocul de medicamente și fluxul de pacienţi este atestată şi la spitalul raional din Orhei. În baza contractului cu Compania naţională de asigurări în medicină, pe parcursul unui an, spitalele pot cumpăra medicamente în sumă de 40 de mii de lei, bani care nu sunt destui, spune Elena Palanciuc, medicul şef al spitalului. Iată de ce pacientul nu poate fi asigurat cu toate preparatele de care are nevoie:

„Este posibil bine în cazul în care pacientul este de acord cu tot ce are spitalul şi îi tratează maladia cu care a fost internat. Dar în cazul când pacientul are trei-patru maladii şi solicită să le trateze ambele sau trei-patru câte le are, atunci rămâne ca pacientul să decidă, ori le primeşte la domiciliu, nu poate să insiste ca să se asigure toate maladiile cronice pe care le are şi nu sunt în acutizare.”

Medicul Mariana Siminciuc mai spune că pacienţii vor simţi îmbunătăţirea serviciilor medicale nu doar atunci când vor fi asiguraţi cu medicamente, dar vor fi şi destui specialişti competenţi care să îi trateze. Ea vorbeşte despre o lipsă de cadre medicale atât în centrele de sănătate săteşti cât şi în spitalele raionale:

„La noi în medicina primară, medici de familie, acoperirea este de 47 de procente. Populaţia nu are acces la asistenţă medicală primară în primul rând . Ei nu se adresează pentru că nu au la cine se adresa sau medicul, fizic nu reuşeşte să vadă aşa volum de bolnavi şi bolnavii rămân acasă, neadresându-se după ajutor medical la stadii incipiente ale bolii şi ajung în staţionar în nişte stări foarte grave.”

De curând, Compania Naţională de Asigurări în Medicină a lansat un serviciu telefonic de informare a publicului. Cetăţenii se pot plânge dacă au fost nedreptăţiţi şi nevoiţi şi plătească pentru servicii medicale, în pofida faptului că dețin poliţă de asigurare medicală.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG