Linkuri accesibilitate

Rusia reacționează la un document al Departamentului de Stat american


Rusia a calificat drept o „distorsiune primitivă a realității” și „propagandă de joasă speță” un document al Departamentului de Stat american care spune că remarcile președintelui rus Vladimir Putin asupra crizei din Ucraina sînt neconforme cu realitatea.

Purtătorul de cuvînt al diplomației de la Moscova, Alexandr Lukașevici, a dat publicității o declarație în care se spune că Statele Unite „nu au dreptul moral să dea lecții despre respectarea normelor internaționale și a suveranității altor state”.

Potrivit documentului de la Departamentul de Stat, intitulat „Ficțiunea lui Putin: 10 pretenții false despre Ucraina”, Putin a ignorat sau a distorsionat fapte pentru a justifica agresiunea rusească.

Departamentul de Stat respinge aserțiunea lui Putin că grupuri de apărare civile, și nu forțe rusești, au preluat controul asupra unor instalații și infrastructuri militare din Crimeea.

În documentul citat se spune că există dovezi clare care sugerează că serviciile de securitate din Rusia se află în spatele forțelor antiucrainene bine organizate din Crimeea.

Departamentul de Stat pune de asemenea sub semnul înrebării declarațiile Kremlinului legate de o criză umanitară și de faptul că etnicii ruși din Ucraina ar fi amenințați, sau relatările despre atacuri în masă împotriva unor biserici și sinagogi, precum și afirmația că Parlamentul ucrainean ar fi sub influența unor extremiști sau teroriști.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG