Linkuri accesibilitate

Declarația Parlamentului Moldovei în sprijinul Ucrainei


Parlamentul se declară profund îngrijorat de evoluţiile din Ucraina, sprijină integritatea ei şi este solidar cu eforturile legislativului de la Kiev pentru stabilizarea situaţiei.



Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o declarație în care se afirmă sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, a cărei peninsulă Crimeea este controlată de mai multe zile de trupele ruse și aliații lor locali.

Declaraţia în sprijinul Ucrainei spune că Parlamentul este profund îngrijorat de evoluţiile din această ţară, sprijină integritatea ei şi este solidar cu eforturile Parlamentului de la Kiev pentru stabilizarea situaţiei. Documentul nu numeşte însă „agresiune” acţiunile militare ale Federaţiei Ruse din peninsula Crimeea, motiv din care liberalii au refuzat să-l voteze.

După ce au încercat să introducă această noţiune în textul declaraţiei, precum şi un alineat prin care documentul să ceară explicit Federaţiei Ruse să-şi retragă armata din peninsula ucraineană, dar nu au reuşit nici una, nici alta, liberalii au declarat prin vocea deputatului Valeriu Munteanu:

„Regretăm că coaliţia a reacţionat atât de târziu şi neîndemânatic la ceea ce se întâmplă în Crimeea, iar documentul acesta este ruşinos, cu fraze care nu reprezintă situaţia din Ucraina şi care sunt astfel redactate ca, Doamne fereşte, să nu-i deranjeze pe cei din Federaţia Rusă.”

Comuniştii, care la fel nu au sprijinit declaraţia, ba chiar au părăsit sala înainte de vot, au considerat-o, dimpotrivă, prea dură. În viziunea lor, Republica Moldova nu ar trebui să adopte aşa documente care vizează şi Federaţia Rusă, cu care are semnate acorduri de prietenie, cel puţin fără a desfăşura în prealabil consultări, şi au spus că conţinutul declaraţiei ar fi fost inspirat din exterior. După părerea comuniştilor, luarea de atitudine ar fi indusa de SUA, de unde s-au întors recent speakerul parlamentului şi premierul Iulie Leancă.

Iată însă cum a explicat refuzul grupului său parlamentar comunistul Grigore Petrenco: „Cred că Parlamentul nu trebuie să ia decizii unilaterale, să participe la destabilizarea situaţiei şi să toarne gaz pe foc. De ce Parlamentul Turciei tace, al României, al Poloniei, al Serbiei, al Slovaciei? Şi cum în general această declaraţie a voastră poate ajuta Ucraina. Aţi hotărât să le faceţi din nou pe plac diriguitorilor voştri de peste ocean.”

Dar, cel mai vehement, comuniştii au invocat argumentul că declaraţia nu condamnă ceea ce ei numesc „expresii extremiste şi fasciste” ale noii puteri de la Kiev.

Drept răspuns, deputatul PLR, Valeriu Saharneanu, a sonorizat textul notei difuzate astăzi de Departamentul de stat american care demontează, printre alte multe numite „falsuri” cu care operează Kremlinul, şi pe cel că Rada ar fi influenţată de extremism.

Deputatul Saharneanu este şi cel care şi-a îndemnat astăzi colegii din coaliţie să se gândească la un set de măsuri de protecţie a cetăţenilor de propaganda proliferată de posturile ruse difuzate pe teritoriul Republicii Moldova.

„Dacă am avut curajul să formulăm această declaraţie, să facem şi al doilea pas – să suspendăm canalele de propagandă ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova. Insist ca mâine să fie prezent aici preşedintele CCA cu propuneri concrete.”

Subiectul devine tot mai discutat de experţi în mediile de informare, iar partidul din care face parte Saharneanu a pregătit şi un proiect de amendare a Codului Audiovizual, care ar urma să restrângă drastic numărul de posturi de radio şi TV ruse difuzate în Moldova. Cei mai mulţi cred însă că proiectul nu are nici o şansă de vreme ce importanţi politicieni din cadrul coaliţiei au afaceri tocmai cu canale ruse ce ar urma sa fie ajunse cu ghilotina.
Previous Next

XS
SM
MD
LG