Linkuri accesibilitate

Ilegalităţile din pădurile Moldovei. Puterea, părtaşă a legilor imperfecte?


O dezbatere cu participarea Expert Grup şi a Centrului pentru Investigaţii Jurnalistice.


Presa de la Chişinău a relatat în repetate rânduri că demnitari de stat sau rudele acestora arendează terenuri în păduri pe care, ilegal, îşi construiesc vile. Din cauza legislaţiei trunchiate, aceştia se aleg doar cu o amenda de câteva mii lei. „Cum este gestionat fondul forestier şi cine poarta răspundere pentru defrişările şi construcţiile ilegale din pădure” a fost tema Clubului de presă organizat de Centrul „Expert grup” şi cel de Investigaţii Jurnalistice.


„Centrul pentru Investigaţii Jurnalistice” a scos la iveală faptul că demnitari din actuala guvernare şi-au atribuit loturi de teren din pădurile aflate în apropierea Chişinăului. Iată efectul cumulativ: cândva, în pădurea de lângă satul Dănceni, pe traseul Chişinău-Leuşeni, exista doar o tabără pentru copii. Acum pădurea, care are 103 hectare, este toată arendată. Aceeaşi soartă a avut-o şi pădurea din zona Dănceni-Sociteni, iar printre arendaşii de terenuri sunt Gicu Răducan, fiul ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan sau Alexandra Usatâi, soţia ministrului Sănătăţii, Andrei Usatâi, se arată în articolul „Adevărul despre codrii Moldovei: pădurea de la Dănceni-Sociteni, „Ţiganca” actualei guvernări”. Una dintre autoare, ziarista Olga Ceaglei, susţine că arendaşii de pădure percep terenurile ca pe o proprietate privată:

„În altă parte, în Durleşti, noi am mers pe înserat, să căutăm construcţia din pădure, ea se află pe traseul Balcani. Iarăşi, construcţia este îngrădită. Ne-am întors a doua zi, după ce am sesizat Procuratura şi Inspectoratul Ecologic de Stat. A venit polişistul de sector Dinu Savciuc, el a putut doar să constate neregularităţile. A întocmit un proces verbal. După care, din câte ştim, Procuratura Buiucani a iniţiat un proces penal, Inspectoratul Ecologic a aplicat amenzi de ordinul câtorva mii de lei, iar arendaşul spune că eu nu pot fi tras la răspundere de două ori pentru că am fost sancţionat o dată.”

De ce administraţia Agenţiei „MoldSilva”, care gestionează fondul forestier din ţară, acceptă darea în arendă şi construcţiile pe terenurile din pădure? Directorul Agenţiei, Ştefan Chitoaroagă, face trimitere la legislaţia imperfectă care, de fapt, obligă Agenţia să accepte cererile de arendă, dacă acestea sunt avizate de alte instituţii responsabile, de exemplu, Inspectoratul Ecologic sau de primăriile locale:

„Noi, când ne deplasăm la faţa locului şi monitorizăm contractul cerem să ni se prezinte documentaţia. Certificatul de urbanism, eliberat de Primărie, certificatul de construcţii, eliberat de Inspectoratul în Construcţii. Noi nu eliberăm documentele respective care le dau posibilitatea să facă construcţii, dar ei îţi prezintă toată documentaţia şi îţi spun: totul e conform legislaţiei. Noi am sesizat organele competente şi suntem în proces de judecată. Ce vor spune judecata, o să ne conformăm. Nu putem să hotărâm noi în locul judecătorilor.”

Pentru a pune capăt arendării de pădure, în Parlament a fost creată Comisia de anchetă pentru verificarea gestionării fondului forestier, menirea căreia a fost să vină cu propuneri de modificăre a legislaţiei. Reprezentanţii comisiei susţin că se în prezent se lucrează modificarea hotărârii Guvernului care, aşa cum este scrisă astăzi, facilitează „preluarea” terenurilor de pădure în proprietate privată. Pe de altă parte, economistul Dumitru Budianschi de la Centrul „Expert-Grup” pune la îndoială că noile modificări ar putea schimba situaţia:

„Eu nu sunt jurist, însă am rugat partenerul nostru, care a lucrat pe acest subiect, să facă o analiză a ceea ce s-a propus. El a spus următorul lucru: modificările propuse la hotărârea de Guvern, de fapt, nu schimbă situaţia ci, invers, o legalizează. Haideţi să stopăm aceste lucruri, să demolăm ceea ce s-a făcut în detrimentul pădurilor şi să revenim la acest subiect.”

În subiectul arendării loturilor de pădure, autorităţile actuale se apără spunând că legislaţia care permite cedarea temporară a terenurilor forestiere, a fost modificată pe timpul guvernării comuniste, în 2007. Marele beneficiar al legilor mutilate a fost declarat, pe timpuri, cu mare tam-tam în presa, Vladimir Voronin. Dezaprobarea publică nu a condus însă şi la anularea normelor îndoielnice. Economistul Dumitru Budianschi, notează că folosindu-se in continuare de legi pe care le consideră imperfecte, actuala guvernare se face, cu bună ştiinţă, părtaşă a unei fărădelegi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG