Linkuri accesibilitate

Şi dacă mîine vor intra nişte tancuri străine în Anenii Noi sau în Căuşeni, vom simţi imediat cît de mare e întîrzierea noastră...


Premierul Iurie Leancă a făcut, după vizita fructuoasă în Statele Unite, o declaraţie care merită reţinută. „Din cele întîmplate în Ucraina ar trebui de tras învăţăminte. Principala lecţie este că, odată ce ţi-ai stabilit un scop, trebuie să-l urmezi” a spus Iurie Leancă.

E o observaţie pertinentă, fără îndoială. Să fii consecvent, să urmăreşti un scop e foarte important şi, pesemne, consecvenţa conducătorilor ucraineni a lăsat de dorit. Probabil, premierul Iurie Leancă ne sugerează că autorităţile Republicii Moldova au fost mai consecvente în înaintarea spre Europa. Aşa o fi, dar impresia mea e că ar trebui să tragem şi o altă învăţătură folositoare în urma evenimentelor tragice din Ucraina. O învăţătură care mi se pare de domeniul evidenţei. Aş formula-o aşa: Moldova s-a bălăcit în mocirla corupţiei şi a decăderii morale timp de două decenii! Moldova a stagnat, a pierdut impardonabil ani de zile în timp ce alte state făceau reforme şi intrau în Uniunea Europeană!

Văd uneori nişte foşti conducători, care scriu memorii, care ne povăţuiesc, care ne vorbesc despre meritele lor. În realitate, aceşti conducători au primit degeaba salarii grase şi favoruri de tot soiul. Ei nu au făcut mai nimic. E posibil să nu fi putut, dar asta nu schimbă esenţial datele problemei.

Da, acum parcă lucrurile s-au mai îmbunătăţit. La orizont a apărut abolirea vizelor, cîştigă teren ideea că Uniunea Europeană e aproape, mai aproape ca oricînd. Numai că două decenii pierdute nu pot fi şterse repede cu buretele. Sîntem mai aproape, e adevărat, dar încă nu sîntem acolo.

Şi dacă mîine vor intra nişte tancuri străine în Anenii Noi sau în Căuşeni, vom simţi imediat cît de mare e întîrzierea noastră. Şi atunci virtuala abolire a vizelor s-ar putea să nu ne ajute prea mult. Unde mai pui că unii dintre cetăţenii moldoveni ar întîlni militarii străini cu multă simpatie…
XS
SM
MD
LG