Linkuri accesibilitate

Statele Unite și sancțiunile economice împotriva Rusiei


Imagine de la ședința Consiului Național de Securitate la Casa Albă, de marți 4 martie
Imagine de la ședința Consiului Național de Securitate la Casa Albă, de marți 4 martie

Statele Unite reprezintă doar 1% din comerțul Rusiei.



Statele Unite ameninta Rusia cu sanctiuni economice in legatura cu invazia din Crimea. Dar se pot dovedi astfel de sanctiuni eficace? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Experti amintesc ca in urma cu doua decenii, Statele Unite puteau face presiuni asupra unei Rusii slabe economic, in legatura cu maniera in care Moscova trata republici fost sovietice. Dar acum, spune Fionna Hill, fost ofiter de informatii, in prezent la Institutia Brookings – capacitatea Americii de a face Rusia sa plateasca un pret serios pentru actiunile sale este mai redusa.

Asta explica anumite pozitii ale presedintelui Obama. El a spus ca America trebuie sa coordoneze cu aliati europeni pentru ca sanctiunile sa se dovedeasca eficace. Presedintele a mai aratat ca sanctiunile americane vor diminua statutul Rusiei in lume, un argument de natura sa-l sensibilizeze pe Putin, care tine atit de mult la imaginea sa si a tarii sale.

Statele Unite reprezinta doar 1% din comertul Rusiei si acesta este unul dintre motivele pentru care impactul unor sanctiuni americane e limitat. Rusia post-sovietica depindea de institutii financiare internationale, influentate de Washington – Banca Mondiala si Fondul Monetar International – dar acum nu mai e cazul.

Pe de alta parte, Uniunea Europeana este un partener comercial vital pentru Rusia si poate avea mult mai mare influenta. Dar din cauza dependentei energetice de Rusia, lideri europeni au fost pina acum mai rezervati decit Barack Obama. Asta e confirmat de indecizia si absenta unor masuri la o recenta reuniune ministrilor de externe din tarile uniunii.

Intre masurile avute in vedere la Washington se numara inghetarea fondurilor si interdictii de intrare in Statele Unite pentru persoane implicate in invazia din Crimea. O astfel de masura s-ar face ecoul Legii Magnitsky din 2012 prin care Congresul American a impus sanctiuni si restrictii de viza pentru oficialitati ruse implicate in uciderea, in 2009, a lui Sergei Magnitsky, o oficialitate fiscala de Rusia care a investigat cazuri de frauda si coruptie. Actul Magnitsky a infuriat conducerea de la Moscova care a privit decizia drept aroganta si un amestec in afacerile interne.

Congresul intentioneaza sa actioneze la fel in fata noii agresiuni a Rusiei. Aceasta este pozitia deputatului Ed Royce, presedintele Comisiei pentru Relatii Externe a Camerei Reprezentantilor. Caderea de la bursa moscovita de luni, urmata de o redresare marti, cind tensiunile s-au mai redus sint dovada ca presiunea internationala are impact asupra Rusiei. Problema este insa in ce masura Statele Unite pot avea un impact, de unele singure.
XS
SM
MD
LG