Linkuri accesibilitate

Ajutoare pentru Kiev - UE caută să-și repare erorile plătind


Cele 11 miliarde de euro (15 miliarde de dolari) reprezintă exact echivalentul a ceea ce Putin îi promisese lui Ianukovici în luna decembrie.


UE a oferit astăzi Ucrainei un pachet de ajutoare financiare in valoare de 11 miliarde de euro. Aprobarea pachetului de către șefii de stat și de guvern, reuniți mâine la Bruxelles, și de către Parlamentul european, probabil săptămâna viitoare, va fi o simplă formalitate. Parlamentul ceruse de multă vreme Comisiei de la Bruxelles și guvernelor UE să facă mai mult pentru Ucraina, iar captalele și-au dat deja neoficial acordul.

Pachetul include imprumuturi și credite oferite prin Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat la Bruxelles că un prim miliard ar putea fi oferit Ucrainei deja în următoarele săptămâni.

E revelator faptul că cele 11 miliarde de euro, care înseamnă 15 miliarde de dolari, reprezintă exact echivalentul a ceea ce Putin ii promisese lui Ianukovici in luna decembrie. Putin promisese cele 15 miliarde de dolari ca un soi de recompensă după ce Ianukovici renunțase să mai semneze Tratatul de Asociere cu UE, ceea ce a dus la marile manifestații ce au provocat căderea regimului și fuga lui Ianukovici.

Dată fiind schimbarea de regim, Moscova a anunțat blocarea următoarelor tranșe ale ajutorului promis, precum și revenirea asupra angajamentului de a reduce cu o treime prețul gazelor vândute Ucrainei, lăsând actualul guvern provizoriu in pragul falimentului.

Europa caută acum, prin aceste ajutoare, să repare greșeala din
Aude Merlin
Aude Merlin
lunile trecute, când nu a realizat importanța ajutoarelor financiare rapide pentru o țară in situația Ucrainei.

Am întrebat-o pe Aude Merlin, specialistă în spațiul post sovietic pe lângă Universitatea Liberă din Bruxelles ce alte erori a comis Europa vizavi de Ucraina.

„Una, a spus Aude Merlin, a fost insistența pe eliberarea necondiționată a Iuliei Timoșenko, actualmente persona puternică din spatele noului guvern interimar.”

„Pentru a continua întrebarea de fond pe care o puneți, aș zice: merita oare ca Occidentul să insiste atât pe eliberarea Iuliei Timoșenko cu riscul de a bloca apropierea dintre UE și Ucraina?, în măsura în care, să nu uităm, Ucraina înseamnă 46 de milioane de locuitori, care nu pot fi puși în aceeași balanță cu destinul doamnei Timoșenko, care are un trecut in afaceri destul de discutabil. Să nu uităm cum s-a îmbogățit și cum a făcut și face parte din oligarhia dubioasă și ce rol politic a jucat.

Ce altceva nu au mai ințeles occidentalii?, am mai intrebat-o pe Aude Merlin:

„Ce putem nota este că Putin o apreciază pe Timoșenko și că occidentalii nu au înțeles, de pildă, relația apropiată dintre ei, dintre Putin și Timoșenko. Putin chiar ar vrea să o vadă președintă.
Realizând tardiv neînțelegerea situației, europenii acordă acum aceste ajutoare financiare, sperând în același timp că situația politică, ba chiar și cea militară, pe teren, încă mai poate fi remediată.”
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG