Linkuri accesibilitate

Rusia pregăteşte măsuri de răspuns la eventualele sancţiuni ale SUA şi UE


Consiliul Federaţiei de la Moscova pregăteşte o lege care le-ar permite autorităţilor ruse să confişte proprietăţile, activele şi conturile companiilor americane şi europene, inclusiv a celor particulare.

Unul din autorii proiectului, Andrei Klişas, a declarat că acesta ar fi un răspuns la eventualele sancţiuni ale Statelor Unite şi ale Uniunii Europene în legătură cu acordul pe care Consiliul şi l-a dat pentru introducerea armatei ruse pe teritoriul Ucrainei. Dreptul de a confisca averile, potrivit lui Klişas, îl va avea şeful statului şi guvernul.

În ajuns, preşedintele Vladimir Putin a declarat că eventualele sancţiuni occidentale vor aduce pagube ambelor părţi. Ministerul rus de externe a avertizat că în cazul în care Washingtonul va aplica sancţiuni, Moscova va fi nevoită să răspundă, însă „nu neapărat proporţional”.

După decizia Consiliului Federaţiei de a permite introducerea de trupe militare în Ucraina, ţările occidentale au suspendat pregătirile către summitul G8 de la Soci din luna iunie. Statele Unite şi-au suspendat cooperarea militară cu Rusia şi au ameninţat Moscova cu izolarea economică. Uniunea Europeană a anunţat că ar putea întrerupe negocierile pentru liberalizarea vizelor cu Rusia.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG