Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.



Spicherul Parlamentului, Igor Corman, își încheie vizita de trei zile în Elveția, în care a discutat mai ales despre evoluția negocierilor pentru soluționarea conflictului transnistrean. Elveția deține președinția rotativă a OSCE. Ieri, la una din întrevederi, Corman a reiterat sprijinul moldovean pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Platforma unionistă Acţiunea 2012 în colaborare cu grupul de iniţiativă Tinerii Moldovei, în susţinerea campaniei de informare „Vorbesc româneşte, sunt, deci, român!”, lansează campania de voluntariat pentru recensământul populaţiei şi locuinţelor din Republica Moldova.

Asociaţia Victimelor Justiţiei va ține la sediul agenției IPN conferinţa de presă cu tema „Să oprim crimele procurorilor şi judecătorilor din Moldova.”
Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei organizează conferința cu tema „Indemnizația pentru incapacitatea temporară de muncă. Probleme și Soluții.”

Centrul de Investigaţii Jurnalistice și Expert-Grup organizează şedinţa Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie cu temă „Cum este gestionat fondul forestier, proprietate a statului, și cine poartă răspunderea pentru defrișările și construcțiile ilegale din pădure?”

Șefa politicii externe a Uniunii Europene, Catherine Ashton, este așteptată astăzi la Kiev, după ce luni ea și miniștrii de externe au discutat ultimele evoluții ale crizei din Crimeea și căi de descurajare a Rusiei de la continuarea unor asemenea acțiuni militare. Vizita lui Ashton se va concentra mai ales asupra ajutorării financiare urgente a noilor autorități ucrainene, care spun că fără asistență externă țara riscă să intre curând în faliment.

Miniștrii de externe din Statele Unite și Rusia, John Kerry și Serghei Lavrov, s-ar putea întâlni astăzi în marginea unei reuniuni internaționale pe tema refugiaților care se ține la Paris.

La Moscova va avea loc astăzi o reuniune a președinților din Rusia, Belarus și Kazahstan, țările Uniunii Vamale. Potrivit Itar-Tass ei vor discuta despre crearea Uniunii Economice Eurasiatice de la 1 ianuarie anul viitor.

La Viena urmează să fie astăzi reluate negocierile la nivel de experți între Iran și puterile mondiale într-un așa numit format 5+1 pe tema programelor nucleare ale Teheranului. Ultima rundă de negocieri în acest format a avut loc tot la Viena la 20 februarie. Discuțiile caută mijloace concrete de avansare a unei înțelegeri preliminare la care s-a ajuns în noiembrie anul trecut la Geneva.

Parlamentul European găzduiește la Bruxelles un Forum Caspic despre așa-numitul „Coridor de gaz sudic”, care ar urma să aducă europenilor energie din zona Mării Caspice, nu din Rusia.

Forțele de ordine din Venezuela sunt puse astăzi în stare de alertă cu ocazia primei aniversări a morții fostului președinte Hugo Chavez, care vine pe fondul unor grave tulburări sociale soldate deja cu morți și răniți. Protestatarii, dintre care cei mai activi au fost studenții, au o mulțime de revendicări, de la măsuri de democratizare la o mai bună aprovizionare a magazinelor.

Premierul Israelului, Beniamin Netanyahu, își continuă vizita începută luni în Statele Unite mergând în Silicon Valey din California, locul unde își sediul multe companii americane, dar și unele israeliene din industria tehnologică de vârf. Mâine Netanyahu are programate întâlniri cu reprezentanții unor organizații evreiești din Los Angeles, iar vineri va pleca spre casă.

Guvernul Chinei urmează să anunțe astăzi bugetul apărării, al doilea din lume după cel al Statelor Unite. Anul trecut, cheltuielile militare ale Chinei au ajuns la 114 miliarde de dolari. Se așteaptă o creștere și mai mare, după ce guvernul de la Bejing a avertizat ieri că țara este gata să răspundă oricărei provocări pentru a-și apăra securitatea și integritatea teritorială. Tot astăzi la Bejing își începe sesiunea anuală Parlamentul chinez, care nu are puteri proprii și aprobă de obicei ce vrea partidul comunist și guvernul.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG