Linkuri accesibilitate

Cînd vor ajunge infractorii în închisoare?


Nu poţi europeniza şi moderniza ţara fără a-i pedepsi pe marii hoţi.



O veste recentă din România. Fostul acţionar majoritar al FC Rapid, George Copos, a fost condamnat, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti, la trei ani şi opt luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători. Copos nu e primul om influent din România care ajunge la închisoare. Înaintea lui au fost mai mulţi cinovnici importanţi. De ce vă zic asta? Ca să vă amintesc de diferenţa dintre o ţară în care justiţia munceşte şi o ţară în care justiţia dormitează.

Că în Republica Moldova, de la 1991 încoace, s-a furat ca-n codru, că s-au făcut mişmaşuri cu toptanul numai un copil naiv poate să nu înţeleagă. Caravana arestărilor, pentru luare de mită, ale unor cinovnici-poliţişti-vameşi nu s-a prea soldat însă cu băgarea în puşcărie a oamenilor influenţi, cu funcţii importante.

Îmi amintesc de foarte mulţi cinovnici-poliţişti-vameşi care erau prinşi în flagrant delict luînd mită. Apoi cazurile acestea erau învăluite în ceaţa densă a uitării. Oare ce mai face cinovnicul de la primărie prins cu cîteva mii de euro în buzunare cu largul concurs al primarului capitalei? E vinovat sau a fost achitat?

Dacă am înţeles eu bine, majorarea salariilor judecătorilor (nişte salarii astronomice pentru un învăţător!) şi interminabila reformare a Procuraturii au drept scop eliminarea corupţiei din sistemul judecătoresc. Ei bine, mi se pare că toate aceste eforturi sînt sterile atîta vreme cît marii făcători de mişmaşuri nu sunt băgaţi în puşcării. Abolirea vizelor şi încurajările partenerilor occidentali sînt lucruri lăudabile şi merituoase, dar insuficiente.

Nu poţi europeniza şi moderniza ţara fără a-i pedepsi pe marii hoţi. Nu poţi intra în familia europeană lăsîndu-i în pace pe marii făcători de mişmaşuri. A venit demult timpul ca aceştia să fie pedepsiţi în pofida cumătrismului generalizat. Altminteri, vom continua să creăm aparenţe, pe cînd esenţa va rămîne aceeaşi, putredă, ipocrită, logoreică.
XS
SM
MD
LG