Linkuri accesibilitate

Moldova la ONU - solidară cu Ucraina și alertată în privința regiunii transnistrene


Paradă militară la Tiraspol, 2 septembrie 2012
Paradă militară la Tiraspol, 2 septembrie 2012

Interviu cu ambasadorul moldovean la Națiunile Unite, Vlad Lupan, pe tema intervenţiei militare ruse în Crimeea.


Ambasadorul moldovean la Națiunile Unite, Vlad Lupan, a spus astă noapte la sediul ONU de la New York că „Republica Moldova susţine vehement respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”. Vorbind în fața jurnaliștilor după o nouă ședință a Consiliului de Securitate ONU pe tema incursiunii militare rusești în Crimeea, Lupan a mai spus că forțele militare ruse și regiunea transnistreană precum și forțele transnistrene propriu-zise ar fi fost puse și ele în stare de alertă. Într-un interviu la Europa Liberă, Liliana Barbăroșie l-a întrebat dacă această informaţie este pe deplin confirmată:

Vlad Lupan: „Este o informaţie preliminară. Probabil autorităţile noastre vor examina această informaţie şi vor determina dacă într-adevăr este aşa. Eu cred că este aşa. Presupunem noi, există o anumită implicare a autorităţilor transnistrene pe tot
Autorităţile transnistrene sunt interesate de cum va evolua situaţia din Ucraina. Punerea într-o stare de alertă demonstrează că au anumite temeri vizavi de evoluţii...
segmentul de frontieră. Haideţi să nu uităm, Republica Moldova are doi vecini, unul dintre care este Ucraina. Aşa numita frontieră transnistreană, adică frontiera dintre Republica Moldova şi Ucraina, este foarte lungă. Evident că autorităţile transnistrene sunt interesate de cum va evolua situaţia din Ucraina şi ce se va întâmpla acolo. Punerea într-o stare de alertă demonstrează că au anumite temeri vizavi de evoluţii. Să nu uităm că şi Grupul Operativ de Trupe Ruse se presupune că a fost pus şi el în stare de alertă înaltă.”

Europa Liberă: Aţi spus după acea reuniune că Republica Moldova susţine vehement respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Înţelegem că este o poziţie oficială a Republicii Moldova. Nu e prea puţin totuşi? Chiar dacă putem presupune că Moldova spune doar atât, deoarece este în flancul Rusiei, are o armată rusă pe teritoriul ei şi, prin urmare, trebuie să fie atentă la declaraţiile vizând Federaţia Rusă.

Vlad Lupan: „Nu este prea puţin. Mai mult nu există. De fapt, vorbim despre necesitatea de a menţine integritatea teritorială a Ucrainei. Acesta este de fapt scopul tuturor. Acelaşi principiu pe care l-au menţionat absolut toţi membrii Consiliului de Securitate.”

Europa Liberă: Mă întrebam dacă aţi putea vorbi mai detaliat despre modul în care discuţiile, de ieri, din Consiliul de Securitate ONU, convocat de altfel la solicitarea Rusiei, dar care au fost comparate de cineva, ca tonalitate, cu discuţiile care se purtau pe vremea Războiului Rece, ar putea ajuta la stabilizarea situaţiei din Ucraina şi la retragerea militară a Rusiei din Crimeea, condamnată de toată lumea ieri în acel consiliu.

Vlad Lupan
Vlad Lupan
Vlad Lupan: „În primul rând, trebuie să vedem cine a iniţiat această şedinţă a Consiliului de Securitate. Asta a fost Rusia. În circumstanţele în care armata rusă este prezentă acum în cifre tot mai mari în Crimeea, practic ocupând o parte din teritoriu. Trebuie să ne dăm seama că o iniţiativă din partea Rusiei, cel mai probabil, ar fi avut un scop care ar servi în primul rând Rusiei.

În cazul dat, am văzut justificare de intervenţie militară în Crimeea şi în Ucraina care s-a bazat pe două elemente. Primul element, care şi este motivul pentru care am fost, probabil, convocaţi, este scrisoarea preşedintelui Ianukovici prin care acesta cere intervenţia militară din partea Rusiei în Ucraina. Asta ar fi justificarea pe care, probabil, Rusia a dorit să o prezinte în această şedinţă a Consiliului de Securitate.

Al doilea element a fost faptul că pe parcursul discuţiei reprezentantul permanent al Federaţiei Ruse, Ciurkin, a repetat de mai multe ori faptul că ei nu recunosc autorităţile de la Kiev. Asta demonstrează, probabil, că autorităţile Federaţiei Ruse, probabil, nu vor dori, cel puţin pentru moment, să intre în negociere cu autorităţile
Aproape toţi membri Consiliului de Securitate s-au exprimat în favoarea menţinerii suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei...
actuale de la Kiev, cel puţin asta este citirea situaţiei de către o serie de ambasadori - noi am discutat după şedinţa Consiliului de Securitate şi am ajuns la această concluzie.

Pe de altă parte, mesajele transmise de către comunitatea internaţională au fost, după cum aţi văzut, foarte dure. S-a vorbit foarte clar despre necesitatea opririi oricărei intervenţii militare a Federaţiei Ruse. Cum a spus, de exemplu, ambasadoarea SUA - nu există dovezi că situaţia minorităţii ruse din Crimeea ar fi fost afectată în vreun fel. Ceea ce nu justifică această intervenţie. Deşi este o poziţie diametral opusă, aproape toţi membri Consiliului de Securitate s-au exprimat în favoarea menţinerii suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. China, probabil, a fost un pic mai moderată în maniera sa de exprimare. Însă acesta a fost mesajul de răspuns. Ceea ce este important e că comunitatea internaţională a dat mesaje foarte clare către Federaţia Rusă. Cel mai important lucru pentru Ucraina va fi implementarea acestor mesaje.”

Europa Liberă: Mă întreb ce sfat poate fi dat de Moldova Ucrainei, de pe poziţia unui stat care a trecut prin aşa ceva…

Vlad Lupan: „Autorităţile ucrainene, în primul rând, au demonstrat reţinere în ce priveşte utilizarea armelor în Crimeea, ceea ce din punct de vedere diplomatic a avut succes, pentru că nu a dat suficiente motive pentru invadarea nu doar a Crimeii, dar şi a restului Ucrainei. Pe de altă parte, sunt sigur că vor fi persoane care vor spune că mai bine dădeau o ripostă. Realitatea însă este aşa cum este ea. Avem o situaţie în care autorităţile ucrainene au mers pe formula unui comportament cât se poate de civilizat şi evitarea unei confruntări.

Într-adevăr, aici nu s-a ajuns până la confruntarea de pe Nistru pe care am avut-o noi, războiul pe care l-a purtat Republica Moldova. Însă, de acum încolo, s-ar putea să existe anumite paralele. Aceasta este o discuţie ipotetică. Nu putem şti ce se va întâmpla cu siguranţă. Pentru moment, comunitatea internaţională propune formarea unui grup de experţi ori unei misiuni, ceea ce probabil şi s-a întâmplat, şi trimiterea unei misiuni OSCE sau a unei misiuni comune OSCE şi ONU în Crimeea pentru monitorizarea situaţiei şi eventuala soluţionare a situaţiei pe căi politice.

Republica Moldova într-adevăr a trecut prin această parte a exerciţiului de soluţionare paşnică. Timp de 21 de ani, noi nu am avut nici un rezultat. Nu am obţinut nici un rezultat nu din cauza noastră. Noi am demonstrat flexibilitate maximă în procesul de negocieri şi am încercat să soluţionăm problema. Însă a existat în permanenţă un actor care a blocat toate negocierile. Asta am şi spus în cadrul briefingului de presă de după şedinţa Consiliului de Securitate că este important ca orice acorduri politice, orice negocieri politice să fie implementate în bună ştiinţă de către toţi actorii implicaţi, inclusiv cei practic non-statali. Cu alte cuvinte, dacă autorităţile transnistrene spun nu, nu se întâmplă nimic în Transnistria şi dacă cad de acord, atunci lucrurile mai merg cât de cât. Aceeaşi soartă ar putea să existe în Ucraina şi trebuie numaidecât evitată.

Discuţia trebuie să fie purtată în contextul integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei...
Discuţia trebuie să fie purtată în contextul integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei. Metodele care trebuie să fie utilizate să fie foarte clare, metode care să nu le permită oricăror actori locali şi nelocali să blocheze procesul de negocieri. Trebuie să existe un mecanism care să nu blocheze acest proces.”

Europa Liberă: Cât de mult contează totuşi vocea Republicii Moldova, chiar şi nefiind membră a Consiliului de Securitate?

Vlad Lupan: „Orice voce contează. Trebuie să înţelegem corect, noi nu trebuie să susţinem ceea ce se întâmplă în regiunile separatiste aşa cum este în Transnistria. Noi nu justificăm şi nu trebuie să justificăm asemenea situaţii. Noi trebuie să ne adăugăm vocea la vocea comunităţii internaţionale, pentru că fiecare picătură contează. În al doilea rând, noi suntem vecinul Ucrainei. Este în interesul strategic al Republicii Moldova ca Ucraina să fie o ţară liberă şi democratică. Să nu uităm că una din delegaţiile care a vorbit în cadrul Consiliului de Securitate a spus că nu va tolera crearea unor noi conflicte îngheţate. Aceasta este o referinţă foarte clară la Transnistria şi la actuala situaţie din Crimeea. Mesajul fiecăruia dintre noi contează.”
XS
SM
MD
LG