Linkuri accesibilitate

România are un nou guvern, dar criza continuă


Victor Ponta şi Crin Antonescu în campania electorală din decembrie 2012

Investirea noului guvern ar putea fi blocată, cu toate că premierul a anunțat după votul din Parlament că va încerca să găsească o soluție împreuna cu președintele.

Parlamentul de la București a dat astăzi votul de învestitură noului guvern al premierului social-democrat, Victor Ponta. În urma ruperii vechii coaliții de guvernare a social-democraților cu liberalii, noul guvern Ponta a fost sprijinit de Uniunea Democrată Maghiară din România. Dar votul nu a pus capăt crizei guvernamentale care are loc înainte de alegerile pentru Parlamentul European de la sfârșitul primăverii și a celor prezidențiale de la toamnă.

Președintele Senatului Român, liberalul Crin Antonescu si-a anunțat demisia in aceasta după-amiaza in plenul Parlamentului, in timpul discuțiilor pentru investitura noului guvern de stânga, cerându-i la paritate si demisia premierului socialist Victor Ponta, după ruperea in urma cu o săptămana a Uniunii Social-Liberale, care a câștigat in 2012 alegerile obtinand o majoritate parlamentara de aproape 70 de procente. Cei doi foști parteneri s-au acuzat public de eşecul acestei construcții politice, care insa nu mai funcționa de mai multe luni, pe fondul bătăliei pentru alegerile prezidențiale de la finele anului si a scrutinului europarlamentar din mai. In același timp, in ecuatia Putere-Opoziție a intervenit și Traian Basescu, spunând ca noul guvern format, după retragerea liberalilor din executiv, este nelegitim.

Președintele roman deși nu mai mizează pe nominalizarea unui nou prim ministru, asa cum spusese acum doua zile, i-a cerut astăzi premierului Victor Ponta sa-si asume răspunderea pe un nou program guvernamental înainte de a veni la vot cu noul sau cabinet. Șeful guvernului roman a încercat, in schimb, sa demonstreze in fata Legislativului ca va păstra același program pe care l-a propus in perioada in care socialiștii si liberalii guvernau împreuna sub numele de Uniunea Social-Liberala. Noul guvern a trecut prin Parlament cu 346 de voturi pentru si 191 împotriva.

Traian Băsescu si o parte a Opoziției considera, insa, ca prin acordul semnat de socialiști si parlamentarii maghiari se modifica programul de guvernare al noului executiv: „Un guvern nu poate sa guverneze pe un program neadoptat de Parlament” argumentează Traian Basescu. In sprijinul președintelui roman a venit PDL, aflat in Opoziție, care a declarat ca ataca la Curtea Cconstitutionala hotărârea Parlamentului privind noul guvern, iar președintele se va folosi de aceasta situație pentru a declara ca exista un conflict juridic între puterile statului. Investirea noului guvern ar putea fi blocată in acest fel, cu toate ca premierul a anunțat după votul din Parlament ca va încerca sa găsească o soluție împreuna cu președintele.

Criza guvernamentală din Romania, care durează deja de trei saptamâni s-ar putea prelungi, deci, cel puțin pana la decizia Curtii Constitutionale sau pana la asumarea răspunderii guvernului pe un nou program de guvernare, ceea ce înseamnă ca administrația centrală rămâne gripata. De altfel, guvernul pe care l-a prezentat astăzi premierul român in Parlament pare sa fie doar unul de tranzitie, care sa asigure buna desfășurare a alegerilor europarlamentare si a celor prezidențiale, iar premierul chiar a sugerat acest deziderat in discursul sau din legislativ. Altfel spus, noul guvern de stânga format din PSD, conservatorii lui Dan Voiculescu, fondatorul Antenelor tv, progresisti si Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania nu va avea nici timp, nici dispoziție pentru a face noi reforme. In plus, președintele Traian Basescu, interesat sa-si promoveze proaspătul sau partid, Partidul Miscarea Populara, va ataca si poate chiar va șicana guvernul de stânga.

Noul guvern condus de Victor Ponta se bazează pe o majoritate de circa 60 de procente, odată cu cooptarea maghiarilor in executiv, o soluție care ar putea atenua mesajul naționalist folosit in genere de socialiștii romani in perioadele de campanie. Este greu de crezut, pe de alta parte, ca noua guvernare va avea capacitatea de a relua marile proiecte promise de premierul Ponta, prin programul de guvernare: legea descentralizării si o noua Constituție.
XS
SM
MD
LG