Linkuri accesibilitate

Secretarul de stat american John Kerry a sosit la Kiev cu o ofertă de ajutor financiar și asistență tehnică pentru Ucraina


John Kerry pe aeroportul din Kiev, 4 martie 2014.

Ambasadorii NATO sprijină o soluționare politică a crizei ucrainene și doresc dialogul cu Rusia.


Potrivit unei oficialități de la Departamentul de Stat de la Washington, ajtorul american este menit să sprijine eforturile Ucrainei de a se apropia de Occident și de a face față reducerii subsidiilor pentru energie din partea Rusiei, care neagă legitimitatea noilor autorități de la Kiev și a ocupat Peninsula Crimeea.

BBC citează o declarație a Ministerului american de Finanțe în care se spune că America se concentrează pe patru din cele mai presante nevoi actuale ale Ucrainei:

- aplicarea de reforme economice strict necesare și diminuarea impactului lor asupra păturilor sociale vulnerabile;

- organizarea de alegeri libere și corecte, cu implicarea puternică a presei independente și societății civile;

- combaterea corupției și recuperarea bunurilor obștești furate;

- rezistența la „acțiunile comerciale motivate politic ale Rusiei.”

Un purtător de cuvînt al concernului rusesc Gazprom a declarat agenției Reuter că exporturile de gaz rusesc spre Europa nu au fost afectate de criza politică din Ucraina.

Gazprom anunțat că anulează începând din aprilie reducerea prețului gazelor naturale livrate Ucrainei din cauza datoriilor Kievului, estimate de compania rusă la 1,5 miliarde de dolari.

Anunțul va fost făcut de șeful Gazprom, Alexei Miller la o conferință de presă la care a participat și premierul Rusiei, Dmitri Medvedev.

Șeful guvernului rus a spus că Rusia ar putea oferi Ucrainei un credit de 2 sau 3 miliarde de dolari ca să-și plătească datoria față de Gazprom, dar s-a arătat îngrijorat de „credibilitatea redusă” a Ucrainei pe piețele financiare și a spus că a va cere ministerului rus de finanțe să evalueze riscului unui asemenea împreună.

Consiliul Nord-Atlantic, principalul organism decizional al NATO, și-a exprimat solidaritatea deplină cu Polonia și cu alte state membre în alianță care se simt amenințate datorită situației din Ucraina.

Polonia a cerut convocarea Consiliului Nord-Atlantic invocînd articolul 4 din Pactul Nord-Atlantic, care spune că orice țară din Alianță poate cere convocarea Consiliului Nord-Atlantic dacă simte că independența sau securitatea sa sînt amenințate.

Ambasadorii NATO au subliniat că sprijină o soluționare politică a crizei ucrainene și că mențin deschis dialogul cu Rusia.

Consiliul Nord-Atlantic a confimat de asemenea că miercuri va avea loc o reuniune a Consiliului NATO-Rusia.

Președintele Vladimir Putin a afirmat că Moscova nu are nevoie să trimită trupe în Ucraina, dar că el nu exclude această posibilitate, ca „ultimă măsură” în contextul tensiunilor dintre trupele ucrainene și forțele rusești din Ucraina.

Putin a mai spus că noile autorități de la Kiev au preluat puterea pe căi neconstituționale, printr-o lovitură de stat, și a declarat că Viktor Ianukovici este în continuare președintele legitim al Ucrainei, dar că nu are nici un viitor politic.

Liderul de la Kremlin a adăugat că locuitorii Crimeeii sînt cei care decid asupra viitorului lor, și a subliniat că relațiile normale cu Ucraina nu pot fi reluate decît după noi alegeri în această țară.

Putin a precizat însă că Rusia nu va recunoaște rezultatul unui scrutin ținut în actualelel condiții de „teroare”.

Reamintim că Vladimir Putin a ordonat trupelor care au participat la exerciții militare inopinate în vestul țării, aproape de Ucraina, să se întoarcă la baze.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că manevrele au fost un succes.

Putin a ordonat manevrele săptămâna trecută pe fundalul tensiunilor cu Ucraina provocate de alungarea de la putere a președintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici.

Au luat parte aproximativ 150.000 de soldați, aproape 900 de tancuri, zeci de avioane și nave.

Moscova a spus că exercițiile nu au avut legătură cu criza din Ucraina.

La Geneva, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a spus că nu se întrevede nici o soluție la criza ucraineană.

Șeful diplomației germane a făcut această afirmație după întrevederea cu omologul său rus Serghei Lavrov al Geneva, pe care a calificat-o drept dificilă.
XS
SM
MD
LG