Linkuri accesibilitate

Barack Obama: Statele Unite vor „susține deplin parcursul european al Republicii Moldova”


Iurie Leancă şi Barack Obama, Washington
Iurie Leancă şi Barack Obama, Washington

Preşedintele american s-a alăturat întrevederii dintre premierul Iurie Leancă și vicepreședintele Joe Biden, la Casa Albă.


Guvernul moldovean spune într-un comunicat că președintele american Barack Obama s-a alăturat întrevederii dintre premierul Iurie Leancă și vicepreședintele Joe Biden, la Casa Albă.

Potrivit comunicatului, Obama a spus că a ținut să vină personal ca să-l salute și să-l felicite pe Iurie Leancă pentru parafarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană în noiembrie trecut.

Statele Unite ale Americii vor „susține deplin parcursul european al Republicii Moldova, înțelegem că acest drum nu este unul ușor, susținem integritatea teritorială si suveranitatea Republicii Moldova”, îl citează comunicatul guvernului moldovean pe președintele Obama.

Liderul american mai este citat spunând că Statele Unite vor face tot ce le stă în puteri pentru stabilizarea situației din regiune.

Premierul Iurie Leancă a spus, în cuvintele comunicatului de presă, că Republica Moldova este un prieten bun al administrației de la Washington.

Joe Biden la Chişinău, 11 martie 2011
Joe Biden la Chişinău, 11 martie 2011
Vicepreședintele Joe Biden este citat cu declarația că Statele Unite și Republica Moldova lansează astăzi un dialog strategic, cu ocazia unei întrevederi între Iurie Leancă și secretarul de stat, John Kerry.

Înainte de această întrevedere, John Kerry, care s-a aflat la Chișinău cu trei luni în urmă, a declarat în fața jurnaliștilor că discuțiile cu premierul moldovean au loc într-un moment oportun.

„Vom discuta evident despre evenimentele care au loc în vecinătatea Moldovei, în Ucraina. Aștept să avem o conversație foarte constructivă și oportună, pentru că plec chiar în această seară la Kiev”.

Secretarul de stat american este așteptat să promită marți la Kiev sprijin politic și economic Ucrainei confruntate cu incursiunea Rusiei în Crimeea.

În compania lui Iurie Leancă, la Washington, oficialul american și-a exprimat regretul că Rusia exercită presiune și asupra Moldovei, care a ales să se apropie politic și economic de Uniunea Europeană.

Iurie Leancă şi John Kerry la Washington
Iurie Leancă şi John Kerry la Washington
„Există obstacole. Îmi pare rău să spun că Rusia, într-un fel asemănător cu ce vedem în Ucraina, a exercitat presiuni și asupra Moldovei. Există obstacole în privința resurselor energetice și posibilităților comerciale. Sprijinim cu fermitate direcția pe care și-au ales-o moldovenii și pe care guvernul lor vrea să o urmeze”.

La conferința de presă comună înainte de convorbirile propriu-zise, Iurie Leancă a reafirmat sprijinul Republicii Moldova pentru integritatea teritorială a Ucrainei, spunând că ceea ce se întâmplă în Crimeea îi reamintește de regiunea transnistreană.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG