Linkuri accesibilitate

Partidele. Poporul. Priorităţile electorale 2014


În preajma alegerilor din 5 aprilie 2009
În preajma alegerilor din 5 aprilie 2009

O dezbatere cu reprezentanţi ai formaţiunilor politice şi experţi, găzduită de agenţia de presă IPN.


Care trebuie să fie şi care sunt priorităţile partidelor parlamentare, inclusiv a opoziţiei comuniste, în acest an electoral? O dezbatere pe această temă a fost găzduită de agenţia de presă IPN.

Vorbind în numele Coaliţiei pro-europene, deputata liberal-reformatoare Ana Guţu şi deputatul liberal-democrat George Mocanu au menţionat că principala prioritate a guvernării în acest an electoral este continuarea apropierii Republicii Moldova de UE, în special, obţinerea regimului liberalizat de vize şi semnarea Acordului de Asociere cu UE. Alte priorităţi ţin de adoptarea unor acte legislative, de mai multă vreme amânate, cum ar fi Codul Educaţiei şi continuarea reformei justiţiei, implicit a Procuraturii Generale, şi lupta cu corupţia.

Priorităţile opoziţiei comuniste, formulate de deputatul Artur Reşetnicov, sunt readucerea democraţiei în Moldova, restabilirea statului de drept şi eradicarea sărăciei.

Sintetizând cele menţionate, analistul politic Igor Boţan a spus că partidele de la guvernare îşi propun să realizeze, de fapt, priorităţile incluse în Programul de guvernare încă în 2010, iar comuniştii – să debarce de la putere actuala guvernare. În opinia lui Boţan, cele două tabere au însă şi o prioritate comună – câştigarea alegerilor.

Comunistul Artur Reşetnicov crede că în viitoarea campanie electorală partidele din coaliţie pot miza doar pe Acordul de Asociere şi liberalizarea vizelor, însă acestea nu sunt meritul guvernării, crede deputatul: „Cel puţin pentru noi, comuniştii, este evident că aceasta nu este reuşita actualei guvernări. Aceasta este conjunctura geopolitică. E o întâmplare de care va încerca actuala guvernare să profite.”

În replică, liberal-democratul George Mocanu a menţionat că fără reformele promovate de actuala coaliţie de guvernare nu ar fi fost posibilă obţinerea regimului liberalizat de vize: „Am votat un pachet de peste 40 de legi, pe parcursul a patru ani, în Parlamentul Moldovei pentru a obţine acest regim liberalizat de vize. Evident că este un efort al actualei guvernări.”

Opinie susţinută şi de colega sa de coaliţie, liberal-reformatoarea Ana Guţu: „Cei din PCRM nu au ridicat mâna pentru nici una din cele 42 de legi incluse în planul de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize. Domnule Reşetnicov, am o metaforă pentru dvs. „musca la arat”. Nu aţi contribuit cu nimic. Acum ziceţi că contextul ne-a ajutat. Dar comuniştii salută regimul liberalizat de vize.”

În contextul evoluţiilor în regiune, atât puterea, cât şi opoziţia comunistă susţin că Moldova trebuie să înveţe din lecţia Ucrainei. Bunăoară, liberal reformatorii consideră oportună revizuirea statului de neutralitate a Moldovei, în eventualitatea reizbucnirii conflictului militar pe Nistru. Comuniştii insistă asupra necesităţii unui referendum naţional la care cetăţenii să decidă încotro merge Moldova: cu Estul sau cu Vestul. Iar liberal democraţii consideră că guvernarea trebuie să meargă pe direcţia promisă – integrarea europeană şi cheamă la unitate naţională.
Previous Next

XS
SM
MD
LG