Linkuri accesibilitate

Reacţia autorităţilor române la criza din Crimeea – între stupid şi timorat (România liberă)


Înapoi la Războiul Rece? (V.Tismăneanu / contributors.ro)


Reactia autoritatilor romane fata de criza din Crimeea s-a situat intre stupid (la nivelul guvernului - premier si ministru de externe) si timorat (la nivelul presedintelui), apreciaza Cristian Campeanu intr-o analiza publicata in Romania libera. Comentatorul considera ca doar presedintele Traian Basescu s-a comportant in mod responsabil, pentru ca a organizat o şedinţă de urgenţă cu structurile de securitate, in timp ce premierul Victor Ponta şi ministrul de externe Titus Corlăţean au preferat să-şi petreacă ziua de sâmbătă la Roma și nu au avut nici o reacţie semnificativă. Cristian Campeanu evalueaza situatia din Crimeea cu ajutorul analistului politic specializat Dan Dungaciu. Acesta crede ca singurul scenariu mai putin pagubos pentru Ucraina, care e clar ca nu poate face fata militar Rusiei, este cel federalist. Citam: ar fi „o soluţie „europeană”, iar într-o asemenea construcţie Moscova va avea pârghii serioase de influenţă prin ­intermediul Estului şi sudului Ucrainei. O soluţie pe care ambele părţi, atât Vestul, cât şi Estul, o pot vinde relativ bine publicurilor lor”. Tacerea din aceste zile a Iuliei Timosenko i se pare, de asemenea, lui Dan Dungaciu un indiciu in aceeasi directie. El crede ca exact un asemenea tip de lider, cu bune conexiuni si la Moscova si la Berlin, poate avea deocamdata oarecare sanse sa deblocheze situatia. In privinta Republicii Moldova, Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române e de parere ca autoritatile de la Chisinau trebuie sa ia in calcul in mod serios o renuntare la Transnistria, pentru a putea decola din blocajul pe care existenta conflictului inghetat din regiunea separatista il conserva pe termen indefinit.

Un articol din Adevarul, semnat de Remus Stefureac, avanseaza ideea unei consecinte de ordin politic a crizei din Crimeea asupra Romaniei. Ar fi influentata insasi arhitectura puterii. Citam: „Într-o perioadă marcată de proximitatea conflictelor, a războiului chiar, populaţia României va căuta lideri puternici, care conving prin seriozitate, prin competenţa totală dovedită pe teme conexe noilor îngrijorări”. „Politicienii cu vulnerabilităţi în ceea ce priveşte ataşamentul real faţă de valorile occidentale se vor prăbuşi sub greutatea propriei superficialităţi”. Viitoarele alegeri prezidentiale, mai arata acest comentator, se vor castiga pe teme precum: apărare si securitate naţională, politică externă şi ataşament faţă de valorile euro-atlantice, anticorupţie, economie, solidaritate si grijă faţă de cei care au pierdut în anii de criză.

Pe site-ul contributors, Vladimir Tismaneanu compara actiunea militara de tip invazie comandata de liderul rus Vladimir Putin cu agresiunile germane din anii 30. Asemanarile cu preliminariile celui de-ai doilea razboi mondial ar trebui, in opinia sa, sa reaminteasca Ocidentului lectiile secolului trecut, in special pe aceea ca incercarile de conciliere nu ajuta la nimic. „Obiectivul lui Putin, scrie Tismaneanu, nu este doar unul geo-strategic si militar. (...) ci de a inmormanta modelul de revolutie civica non-violenta dezvoltat in Maidanul independentei din Kiev. Este vorba (...) de spaima ca acest model este contagios si poate fi urmat chiar in Federatia Rusa”.
XS
SM
MD
LG