Linkuri accesibilitate

Diplomațiile occidentale își intensifică apelurile la calm în Ucraina...


... În timp ce mii de militari ruși își consolidează prezența în Crimeea.Trimisul american la OSCE, Daniel Baer, a cerut trimiterea urgentă a unei misiuni de observatori OSCE în Ucraina.

Într-un discurs rostit înaintea unei reuniuni OSCE de la Viena, Baer a spus că o misiune de observatori ar trebui „să supravegheze și să prevină conflictul, să asigure apărarea drepturilor minorităților, să prevină conflictele de graniță, să promoveze respectarea integrității terioriale, și să mențină pacea, stabilitatea și securitatea în regiune.”

Asistentul secertarului de stat american Victoria Nuland se află și ea la Viena pentru convorbiri cu oficialități de la OSCE.

Între timp, secretarul general al ONU Ban Ki-moon și ministrul rus de externe Serghei Lavrov discută criza ucraineană la Geneva.

Înainte de întîlnirea cu Lavrov, Ban a cerut Rusiei „să se abțină de la orice acțiuni... care ar putea duce la escaladarea situației”.

Serghei Lavrov a afirmat că trupele rusești care au intrat în peninsula Crimeea îi apără pe rușii care trăiesc acolo.

Vorbind în cadrul unei sesiuni deschise a Consiliului ONU pentru drepturile omului la Geneva, Lavrov a spus că prezența trupelor rusești în Ucraina este necesară „pînă la normalizarea situației politice”.

Lavrov a acuzat noua conducere de la Kiev că încalcă drepturile minorităților și a afirmat că ultranaționaiști ucraineni controlează multe din regiunile Ucrainei.

El a declarat că „violența ultranaționaliștilor amenință viața și interesele ruților și a populației rusofone.”

Ministrul rus de externe a criticat de asemenea dur amenințările Occidentului cu „sancțiuni și boicot” legate de rolul Rusiei în criza din Ucraina.

Ministrul britanic de externe William Hague, care se află la Kiev, a spus că situația este „foarte tensionată și periculoasă” și a avertizat că „dacă această situație nu poate fi rezolvată, și dacă Rusia nu respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, vor trebui să existe alte consecințe și costuri”.

La Bruxelles, miniștri de externe din țările Uniunii Europene discută în regim de urgență situația din Ucraina.

Duminică, membrii grupului celor 7 cele mai dezvoltate țări au anunțat că nu vor mai participa la pregătirea summitului G8 programat să aibă loc în Rusia la Soci.

Secretarul de stat american John Kerry a condamnat „incredibilul act de agresiune” al Rusiei în Ucraina și a amenințat cu „repercusiuni foarte serioase” din partea Statelor Unite și a altor țări.

Kerry, care este așteptat la Kiev marți, a vorbit de posibilitatea refuzului de a elibera vize, a înghețării bunurilor rusești și a instituirii unor penalității comerciale și investiționale.

Coordonatoarea politicii externe și de securitate Uniunii Europene Catherine Ashton este așteptată la Kiev miercuri.

Associated Press relatează că pe teren în Crimeea, forțele pro-rusești au ocupat luni un terminal portuar situat în cel mai estic punct al peninsulei în apropiere de Rusia, în orașul Kerch, care e punctul de plecare a celor mai multe vase cu destinația Rusia.

Oficialități ucrainene de graniță au relatat despre masarea de blindate rusești în apropiere de un port situat de partea rusească a Strîmtorii Kerch, care separă marginea de est a Peninsulei Crimeea de partea de vest a Peninsulei Taman.
XS
SM
MD
LG